نیمکره راست و چپ در سخنرانی و تکنیک برف پاک کن 

خانه » بلاگ » نیمکره راست و چپ در سخنرانی و تکنیک برف پاک کن 

فهرست عناوین

نیمکره راست و چپ در سخنرانی و تکنیک برف پاک کن 

 

همان‌طور که می‌دانید مغز ما که مرکز تفکر است به دو نیمه تقسیم می‌شود که به این دو نیمه نیمکره راست و چپ مغز می‌گویند. در داخل هر نیمکره نواحی به خصوص و اعمال به خصوصی انجام می‌شود. دو طرف مغز یعنی نیمکره‌ها کاملا از نظر ظاهری شبیه به هم هستند ولی در اعمالی که انجام می‌دهند تفاوت‌هایی وجود دارد و هر کدام پردازش اطلاعات مخصوص به خود را دارند.

نیمکره‌ی راست سمت چپ بدن را هدایت و کنترل می‌کند، نیمکره چپ هم سمت راست بدن را هدایت می‌کند.

نیمکره‌های راست و چپ از طریق جسم پینه ای به هم متصل هستند یعنی رابط بین این دو نیمکره جسم پینه ای است، و هر کدام از نیمکره‌ها در تعادل و هماهنگی با یکدیگر قرار دارند که کمک می‌کنند ما کارهایمان را به درستی انجام دهیم، اگر آسیب مغزی باعث از بین رفتن این رابط شود و ارتباط بین دو نیمکره قطع شود، فرد به اعمال خود ادامه می‌دهد اما ممکن است باعث ایجاد اختلالاتی در این اعمال شود.

اگر شما دست راست خود را تکان دهید، این فرمان از سمت نیمکره چپ داده شده و اگر ازدست چپ خود استفاده کنید فرمان از نیمکره راست صادر شده به همین دلیل است که می‌گویند از هر دو دست خود استفاده کنید تا هر دو نیمکره فعال باشد.

 

تئوری عملکرد نیمکره چپ و راست

همانطور که گفتیم نیمکره راست قسمت چپ بدن را مدیریت میکند و نیمکره چپ سمت راست بدن را هدایت میکند

اگر فردی در تحلیل، آمار و ارقام و منطق استعداد داشته باشد نیمکره چپ فعال تر است و اگر فردی هنرمند و خلاق و با احساس باشد نیمکره راست او فعال تر است. به همین دلیل بهتر است روی هر دو نیمکره کار کنیم تا هر دو نیمکره را ترغیب به فعالیت کنیم.

به طور مثال اگر دست غالب شما درست راست است و هر شب با دست راست خود مسواک میزنید، نیمکره چپ را وادار به فعالیت میکنید و بهتر است یک شب در میان با دست چپ هم مسواک بزنید.

 

نیمکره چپ

 

نیم کره چپ با آمار و ارقام سرو کار دارد، به صورت کلی فعالیت منطقی مغز بر عهده نیمکره چپ است، ریاضیات، حقایق، تفکر، منطق و ترتیب دهی با نیمکره چپ مغز است. نیم کره چپ تحلیلی تر و منظم تر از نیمکره راست است. و در کارهایی مانند خواندن ، نوشتن و محاسبات فعال است.

 

نیمکره راست

 

نیمکره راست بخش احساسی و شهودی مغز است و نحوه تفکر در نیمکره راست خلاقانه تر و با سازماندهی کمتر اتفاق می افتد.

این نیمکره در تخیل، درک، هنر،اشارات غیر کلامی، حتی تجسم فعال تر است.

 

آیا نیمکره ای بر دیگری غالب است؟

طبق اطلاعات و تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده می‌دانیم که اعمال نیمکره‌ها متفاوت از دیگری است. ولی آیا همانطور که یک دست ما غالب است و با آن مینویسیم، در نیم کره‌های مغز هم همین اتفاق رخ می‌دهد؟ یعنی یک نیمکره غالب داریم؟

در این موضوع اثباتی وجود ندارد و هر دو نیم کره توسط رشته‌های عصبی که همان جسم پینه ای است بهم متصل شده اند. و اگر چه عملکرد نیمکره‌ها باهم متفاوت است ولی هر دو یکدیگر را تکمیل می‌کنند.

فرد چه در حال انجام یک کار منطقی باشد یا احساسی داده ها و اطلاعات ورودی را از هر دو نیمکره دریافت می‌کند.

زمانی که شخصی صحبت می‌کند نیمکره چپ به زبان و نیمکره راست به درک مفهوم و لحن توجه می‌کند .

دو جهت مغز با هم تفاوت‌هایی را دارند و هر کدام دارای تخصصی است.

 

نیمکره راست و چپ در سخنرانی

 

اگر در سخنرانی خود فقط از اطلاعات و آمار استفاده کنید نیمکره چپ مخاطب را درگیر می‌کنید که برای مخاطب خسته کننده خواهد بود  و اگر فقط از احساسات استفاده کنید برای مخاطب هدفی در پیش نخواهد داشت و شاید احساس خوبی دریافت کنند ولی احساس پوچی خواهند داشت. یک سخنران حرفه‌ای می‌داند که در سخنرانی خود باید هر دو نیمکره مغز را درگیر کند، در این مقاله با تکنیک برف پاک کن و تکنیک های دیگر بررسی خواهیم کرد که چطور هم نیمکره راست و هم چپ مخاطب را در سخنرانی فعال کنیم.

به طور مثال زمانی که فیلمی را تماشا می‌کنیم، با نیمکره راست خود سر و کار داریم و از یک فیلم یا سریال انتظار نداریم که نیمکره چپ ما را درگیر کند.

ولی زمانی که کتابی را مطالعه می‌کنیم کاملا از نیمکره چپ استفاده می‌کنیم و ممکن است خسته کننده باشد برای ما حتی خوابمان بگیرد.

 

تکنیک برف پاک کن

 برف پاک کن به این صورت کار می‌کند که اول سمت چپ شیشه را تمیز می‌کند و بعد سمت راست و همین روند همینطور ادامه دارد تا شیشه کاملا تمیز شود.

کاری که در سخنرانی باید انجام بدیم هم همین است. نیمکره چپ و راست را به ترتیب درگیر کنید، اگر در یک جمله اطلاعات و آمار می‌دهیم در جمله بعدی داستان تعریف کنیم. منطق را در کنار احساس فعال کنیم، اطلاعات در کنار احساسات باشد و هر دو نیمکره فعال شود.

کلمات باید لحن داشته باشند به همین دلیل شعری که با لحن بیان می‌شود جذابیت زیادی دارد ، سخنرانی‌هایی که همراه با داستان و تجسم است هر دو نیمکره را درگیر می‌کند و جذابیت دارد، همینطور سخنران‌هایی که با اسلاید سخنرانی خود را انجام می‌دهند هم احساس و هم منطق را درگیر می‌کنند و جذابیت دارند. مثلا سخنران‌هایی که زبان بدن خوبی دارند هم هر دو نیمکره را فعال می‌کنند.

 

توصیه 

 

۱.حرکت کنید

مغز انسان طوری طراحی نشده که به یک نقطه خیره بماند و تمرکز خود را بتواند حفظ کند. تمرینی که از شما می‌خواهم انجام دهید این است که ۱۵ ثانیه به یک نقطه خیره شوید و خیره بمانید، بعد از ۱۵ ثانیه متوجه می‌شوید که وقتی یک ساعت به یک نقطه خیره بمانید چقدر روی اعصاب شما تاثیرگذار و مخرب است.

بنابراین مغز انسان طراحی نشده که به یک نقطه خیره بماند به همین دلیل در سخنرانی خود ساکن نمانید.

۲.زبان بدن

زبان بدن کمک می‌کند مخاطب درک بهتری از کلام شما داشته باشد. زمانی که می‌خواهید سه تکنیک را بیان کنید با دستان خود عدد سه را نشان دهید.

کلماتی که بیان می‌کنید نیمکره چپ را درگیر می‌کند و زبان بدن و عدد سه که نشان می‌دهید نیمکره راست را درگیر می‌کند.

یرای تقویت زبان بدن اینجا کلیک کنید!

 

۳.ابزار

از ابزار در سخنرانی خود استفاده کنید. در خصوص هر چیزی که صحبت می‌کنید و ابزار در اطراف شما هست از آن استفاده کنید. تصویر و ابزار نیمکره راست را درگیر می‌کند.

۴.چاشنی

از این چاشنی‌ها در سخنرانی خود استفاده کنید:

سوال بپرسید. یعنی اگر احساس کردید مخاطب خسته شده سوالات مختلفی را طراحی کنید و بپرسید. مثلا چند نفر از شهر تهران اینجا حضور دارند؟

چاشنی دوم آمار عجیب است که توجه مخاطب را جلب می‌کند. سومین چاشنی داستان است مخصوصا داستان شخصی اگر باشد بهتر است و حتما باید مرتبط به سخنرانی نیز باشد.

و چاشنی چهارم نقل قول است. نقل قولی که برای مخاطب جذاب باشد حتی آن را یادداشت کنند.

چاشنی بعدی مثال است. اگر مثال بزنیم مخاطب مفهوم را بهتر درک می‌کند و چاشنی آخر شعر و مثل است. هرچقدر از شعر و ضرب المثل بیشتری استفاده کنید جذابیت سخنرانی خود را بالا می‌برید. برای بالا بردن اطلاعات خود در زمینه ضرب المثل می‌توانید از برنامه بسته کلمات من استفاده کنید.

برای تهیه آموزش بسته کلمات روی این کلمه کلیک کنید: بسته کلمات

 

جمع بندی

همانطور که گفتیم نیمکره‌های راست و چپ مغز هر کدام فعالیت خاص خود را دارد، و در سخنرانی بهتر است هر دو نیمکره را فعال کنیم تا توجه مخاطب را در بالاترین حد خود نگه داریم، از جذابیت‌ها و چاشنی‌های کلام صحبت کردیم و گفتیم که چطور میتوان هر دو نیمکره را با تکنیک برف پاک کن فعال کرد. امید است که در سخنرانی خود از این تکنیک ها استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید