دست مریزاد یا دست مریضاد؟
یکی از گنجینههای مهم و ارزشمند زبان فارسی، عبارات و ضرب المَثَل های زیبایی است که در متون فارسی و ادبیات عامیانه بیان میشوند. گاه محقّقان ادبیات فارسی تلاش کردهاند تا ریشه برخی از امثال را یافته و یا اینکه داستان کلّی و زمینه تاریخی این سخنان کوتاه را بیابند؛ از این رو این محتوا را در قالب بسته کلمات راه اندازی کرده و در جهت آگاهی از ادبیات فارسی قدم برداشتهام. در این سری از مقالات به مفهوم و کاربرد عبارت پرکاربرد و مهم پرداخته ایم، و در این مقاله عبارت پرکاربرد دست مریضاد یا دست مریزاد ، را بررسی خواهیم کرد.
معنی دست مریزاد در لغت نامه دهخدا
برای مطالعه معنی دست مریزاد در لغت نامه دهخدا میتوانید روی عبارت بالا کلیک کنید.
بخشی از این مطلب را در ادامه برای شما آورده ایم:
دست مریزاد. [ دَ م َ ] (جمله ٔ فعلیه ٔ دعایی ، صوت مرکب ) دعائی است در حالت تحسین شخصی را که از دست او کاری نمایان برآید. کلمه ٔ تحسین باشد استادان پیشه ور و ارباب صنایع را. (لغت محلی شوشتر، نسخه ٔ خطی ). مریزاد دست . دست مریزد.
مریزاد در واقع از مصدر ریختن است، و در ادبیات فارسی با افزودن الف به ماقبل فعل مضارع ساده میتوان فعل دعا ساخت، مانند خداوند رحمت کناد یا خدا بیامرزاد. دست مریزاد هم فعل دعایی از مریزد است که در حالت تحسین دیگری میتوان از آن استفاده کرد و به معنای نلرزد است.
کلمه ٔ تحسین باشد استادان پیشه ور و ارباب صنای را. (لغت محلی شوشتر، نسخه ٔ خطی ). مریزاد دست . دست مریزاد.(منبع: لغت نامه دهخدا)
دست مریضاد یا دست مریزاد؟
همانطور که میدانید صدای ز در زبان و ادبیات کهن فارسی به چهار شکل “ض”، “ظ”، “ز”، “ذ” میباشد. و عده ای از افراد به دلیل تلفظ یکسان هر چهار حرف ممکن است به جای دست مریزاد از دست مریضاد استفاده کنند که این اشتباه است و عبارت درست دست مریزاد میباشد که در ادامه به مفهوم و کاربرد این عبارت میپردازیم.
گاهی اوقات افراد از کلمه مریضاد استفاده میکنند که این اشتباه به دلیل شباهت گفتاری در حرف “ز” با “ض” است ولی مریضاد از مریضی آمده است در صورتی که این فعل هیچ ارتباطی با مریضی ندارد و شکل صحیح آن دست مریزاد است.
مفهوم و کاربرد عبارت دست مریزاد
دست مریزاد یک فعل دعایی است که درباره شخصی که کاری را به نحو احسن انجام داده است به کار میرود. از این عبارت برای تحسین اساتید بزرگ در هر حرفه استفاده میشود.
دست مریزاد یعنی دست تو نریزد، منظور این است که برای دست تو مشکلی پیش نیاید و دست تو دچار بیماری نشود به صورتی که با این بیماری دست تو بلرزد و وسیله ها از دست تو بریزد.
و در واقع دعایی است که وقتی شخصی کار خود را به بهترین صورت انجام میدهد برای او استفاده میکنند و در این لحظات به کار میرود.
جمع بندی
در این مقاله عبارت دست مریضاد یا دست مریزاد را بررسی کردیم، به معنی فعل مریزاد پرداختیم و کاربرد اصطلاح دست مریزاد را گفتیم. در عبارت دست مریزاد کلمه مریزاد درست است به معنی نلرزد اما به اشتباه از کلمه مریضاد گاهی اوقات در این عبارت استفاده میشود که به دلیل شباهت تلفظ حرف “ز” با حرف “ض” است. دست مریزاد یک فعل دعایی است و در زمانی که شخصی کار خود را به بهترین نحو انجام میدهد به کار میرود. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم با سری مقالات بسته کلمات به آگاهی بیشتر از زبان و ادبیات فارسی پرداخته و معانی و مفهوم و ریشه ضرب المثل ها را بررسی خواهیم کرد، اگر شما هم ضرب المثل یا عبارت خاصی مد نظر دارید برای ما بنویسید تا در مقالات بعدی معنی، ریشه و مفهوم آن را بررسی کنیم.