فن بیان احوالپرسی | چگونه جواب دیگران را بدهیم؟

خانه » بلاگ » فن بیان احوالپرسی | چگونه جواب دیگران را بدهیم؟

فهرست عناوین

فن بیان احوالپرسی | چگونه جواب دیگران را بدهیم؟

 

زمانی که می‌خواهیم با شخصی ارتباط برقرار کنیم اولین کاری که همه ما به صورت مشترک انجام می‌دهیم چیست؟ بله، سلام و احوالپرسی.

 این احوالپرسی باید به قدری گرم و دوستانه باشد تا فرد مقابل تمایل به برقراری ارتباط مجدد را با ما داشته باشد. البته این موضوع بستگی به نوع ارتباط هم دارد. احوالپرسی ممکن است رو در رو و به صورت حضوری باشد یا به صورت آنلاین، تلفنی و غیر حضوری باشد. 

احوالپرسی انواع متفاوتی نیز دارد و در این مطلب قصد داریم احوالپرسی تلفنی و حضوری و رسمی و غیر رسمی را بررسی کنیم.

 

نکات عمومی در انواع احوالپرسی که باید بدانیم

 

۱. در احوالپرسی شکایت نکنید!

حتما شما هم از این جملات زیاد شنیده اید:

چه عجب یادی از ما کردید!

چه عجب ما شما رو دیدیم بالاخره!

تا من زنگ نزنم شما که زنگ نمیزنی!

یه حالی از ما نپرسی یه وقت…

شنیدن این جملات به عنوان مخاطب در احوالپرسی چندان خوشایند نیست چون احساس سرزنش به انسان منتقل میکند. پس تا جایی که میتوانید به هیچ وجه از این جملات استفاده نکنید.

 اگر دلتان برای کسی تنگ شده و به دیدار او می‌روید یا می خواهید با او تماس بگیرید بهتر است جای این عبارات و کلمات تحقیر آمیز به او بگویید: دلم برات تنگ شده بود گفتم تماس بگیرم باهات، یا خواستم حالتون رو بپرسم گفتم یه زنگ بزنم چه خبر خوبین؟

اتفاقا با این جملات احساس بسیار خوبی برای دیگران ایجاد میشود و آن شخص مایل به برقراری ارتباط مجدد نیز خواهد بود و حتی دفعات بعدی او با شما تماس میگیرد یا به دیدار شما می‌آید، چون احساس خوشایندی به او داده شده.

 

۲. برای اثرگذاری بیشتر انرژی داشته باشید.

هیچ فردی مایل به برقراری ارتباط با شخصی که بی انرژی و کم حوصله جواب سلام میدهد ، نیست. 

همانطور که خود شما زمانی که به شخصی سلام میدهید انتظار دارید که با انرژی به شما پاسخ دهند ، دیگران هم همینطور هستند.

 پر انرژی بودن در مهارت های ارتباطی هم خیلی مهم است، اگر دوست دارید ارتباط خوبی را با دیگران تجربه کنید چه در احوالپرسی حضوری و غیر حضوری و چه در احوالپرسی رسمی و دوستانه این موضوع را رعایت کنید.

 

۳. با صدای ضعیف احوالپرسی نکنید.

صدای قدرتمند باعث میشود در احوالپرسی اعتماد به نفس بهتری داشته باشیم. همیشه تلاش کنید در عین حال که به جملات و عبارات و فن بیان خود توجه می کنید، همانقدر هم به وضوح صدا توجه کنید.

تمرینات صداسازی به ما کمک میکنند تا صدای خود را تقویت کنیم و رسا تر و قدرتمندتر صحبت کنیم.

 

برای داشتن صدای قدرتمند کلیک کنید!

 

۴. حس خوب خنده را فراموش نکنید.

در احوالپرسی های خود در هر نوع و سبکی خنده را فراموش نکنید. هر چقدر شما خوش رو تر باشید احساس خوبی را به دیگران منتقل می کنید. زمانی که میخواهید بگویید سلام  لبخند در چهره خود داشته باشید . خوش رو باشید تا دیگران هم شما را با روی خوش پذیرا شوند.

 

۵. فضولی ممنوع! 

بعضی افراد تعریف خاصی از احوالپرسی دارند، مثلا فکر میکنند هر چقدر بیشتر سوالات شخصی از دیگران بپرسند ارتباط بهتری برقرار میکنند یا دیگران میگویند وااااو چقدر این فرد از مهارت های ارتباطی بالایی برخوردار است! 

نکته مهم در احوالپرسی و ارتباطات فضولی نکردن است.

اگر گفت و گویی انجام می شود بهتر است به موضوعات عمومی پرداخته شود تا شخصی، به طور مثال برخی افرادی که تا یک فرد مجرد را میبینند میپرسند: پس چه زمانی قرار است ازدواج کنی؟ بعد از این که فرد ازدواج میکند میگویند: پس چه زمانی بچه دار میشوید؟ بچه ها شیرینی زندگی هستند.

 بعد از بچه اول می پرسند: پس چه زمانی بچه دوم را به دنیا می‌آورید؟ خیلی بده اگه بچه برادر یا خواهر نداشته باشه!

بچه رو از تنهایی در بیاورید.

در مورد موضوعات شخصی اگر فرد خودش مسئله ی شخصی را مطرح کرد می توانیم نظر خود را بگوییم اما نمی توانیم نظرات و ایده های خود را به دیگران تحمیل کنیم.

و نباید انتظار داشته باشیم که باور ها و عقاید دیگران مانند ما باشد و دیگران مانند ما فکر کنند! 

 

۶. سیر تا پیاز زندگی !

بعضی از افراد انتظار دارند زمانی که میگویند چه خبر؟ دیگران چه در فضای دوستانه و چه در فضای رسمی و کاری، از سیر تا پیاز زندگی خود را بگویند و اگر این اتفاق نیوفتد هم ناراحت می‌شوند! 

در صورتی که این موضوع از ریشه دچار مشکل هست، انتظار! نمیتوان از دیگران این انتظار را داشت چون انتظار صحیحی نیست.

 

احوالپرسی رسمی(حضوری):

در احوالپرسی رسمی نکته ی مهم توجه به جایگاه مخاطب است. هر چه این جایگاه بالاتر باشد شما باید از کلمات و جملات رسمی تری در احوالپرسی استفاده کنید. 

برای احوالپرسی رسمی حتما در کنار فامیلی افراد از اصطلاح آقای/خانم استفاده میکنیم. اگر فردی در محیط کار با شما جایگاه یکسانی دارد و با هم رابطه صمیمانه ای دارید میتوانید از نام کوچک او نیز استفاده کنید.

در احوالپرسی رسمی معمولا تماس فیزیکی برقرار نمیشود مانند دست دادن یا در آغوش کشیدن. مگر در روابطی که ارتباط دو همکار صمیمی و دوستانه باشد و البته همجنس.

همچنین میتوانید در احوال پرسی و سلام علیک خود از اوقات شبانه روز هم استفاده کنید مانند: سلام صبحتون بخیر/سلام ظهر شما بخیر/ یا عصر شما بخیر. حتی میتوانید از سلام وقتتون بخیر یا سلام روزتون بخیر هم استفاده کنید .

 

برخی از جملات رسمی زیبا

  • سلام صبح تون بخیر، احوالِ شما؟
  • سلام حالتون چطوره؟ خوب هستید انشالله؟
  • سلام خوب هستید؟ بهتر است به جای سلام خوبید؟ این عبارت را به کار ببریم، فعل (هستید) نشانه احترام بیشتر است.
  • عرض ادب و احترام خدمت شما
  • همه چیز بر وفق مراد هست؟
  • امیدوارم حالتون خوب باشه
  • رو به راه هستید خداروشکر؟
  • احوال خانواده گرامی خوب هست ؟
  • از مصاحبت با شما بسیار خوشحال شدم
  • مشتاق زیارت شما بودم
  • به امید دیدار
  • با اجازه از حضور شما مرخص میشم
  • از هم صحبتی با شما خوشحال شدم یا لذت بردم
  • تا دیدار بعدی خدانگهدارتون
  • امیدوارم همیشه شاد و سلامت باشید
  • باعث افتخار بود دیدن شما

 

احوالپرسی غیر رسمی (حضوری):

روابط غیر رسمی شامل دوستان، آشنایان، فامیل ، همسایه، همکار صمیمی و یا همکلاسی و … است. در چنین روابطی بهتر است از عبارات رسمی استفاده نکنیم و گرم و صمیمی احوالپرسی کنیم. بسته به صمیمیتی که در رابطه وجود دارد میتوانید دست خود را به نشانه دست دادن با طرف مقابل جلو بیاورید و همچنین می توانید فرد را در آغوش بگیرید . البته حتما به این موضوع هم توجه کنید که فرد مقابل تمابل دارد که ارتباط فیزیکی با شما داشته باشد.

در احوالپرسی غیر رسمی می توانید سلام خود را به این شکل بگویید : سلاااااام عزیزم خوبی؟ اگر خیلی وقت است که دوست خود را ندیده اید و دلتنگ بودید حتما مطرح کنید و بگویید: خیلی وقته که ندیدمت دلم برات تنگ شده بود.

برای ادامه مکالمه هم می توانید بپرسید چه خبر؟ کار خوب پیش میره؟ چیکارا میکنی؟

و خودتان هم میتوانید از موضوعی شروع کنید و مکالمه را دست بگیرید و یا اواسط صحبت نظر دوستتان را هم بپرسید که دوستتان هم حرفی برای گفتن داشته باشد و نظرش را بیان کند.

برخی از جملات غیر رسمی زیبا

 

سلام عزیزم چطوری؟

سلام حالت خوبه رفیق؟

خوشحالم میبینمت

خوبی ؟ خوشی؟ اوضاع ردیفه؟

زندگی خوب پیش میره؟

روزت چطور بود؟

لباسی که خریدی جدیده؟ خیلی بهت میاد

چقدر قشنگ شدی 

خیلی خوشحال شدم دیدمت بازم بریم بیرون

 

احوالپرسی در تماس تلفنی (غیر حضوری)

 

در تماس تلفنی هم دو حالت وجود دارد: ۱. یا آن شماره را نمیشناسیم و یا ۲. آن فرد را میشناسیم و شماره اش را ذخیره کرده ایم.

۱.وقتی آن شماره را نمیشناسیم

 

در حالت اول که شماره آن فرد را نداریم ممکن است چند حالت وجود داشته باشد : یکی از حالت ها این است که تلفن را پاسخ می‌دهیم و آن فرد را نمی‌شناسیم که در این حالت معمولا میگوییم: الو سلام ، که فرد مقابل هم سلام و احوالپرسی میکند و بعد بهتر است بگوییم ببخشید به جا نیاوردم، یا ببخشید شما؟ که در این مرحله فرد خود را معرفی میکند. اگر هم از صدای تماس گیرنده او را شناختیم که مثل همیشه احوالپرسی میکنیم و به گفت و گو ادامه میدهیم.

۲.وقتی آن شماره را میشناسیم

 

در حالت بعدی ممکن است فردی که با ما تماس گرفته آشنا باشد ولی با شماره‌ی دیگری با ما تماس گرفته است که مثل همیشه سلام و احوال پرسی می‌کنیم . در تماس تلفنی اگر فرد مقابل دوست یا آشنای ما باشد و یا آن تماس یک تماس غیر رسمی باشد همان نکاتی که در احوالپرسی غیر رسمی رعایت می‌کردیم ( البته به جز عبارات مشتاق دیدار بودم و یا خوشحال شدم دیدمت) را استفاده می‌کنیم.

یعنی می‌توانیم از عباراتی که در قسمت احوالپرسی غیر رسمی آورده شده استفاده کنیم.

 و اگر تماس ما رسمی و کاری است نیز به صورت رسمی از جملات رسمی استفاده می‌کنیم. عبارات مربوط به تماس رسمی را یک بار دیگر مرور کنید و ببینید از کدام عبارات و جملات می‌توانید استفاده کنید.

اگر شما تماس گیرنده هستید و احتمالا فرد مقابل شما را نمیشناسد ، یا به دلیل موقعیت کاری با کسی تماس گرفته اید ، حتما بعد از احوالپرسی سریع خود را معرفی کنید و کاری که با آن فرد دارید را بیان کنید. یعنی سریع بروید سر اصل مطلب تا ذهن فرد مقابل را درگیر نکنید. در تماس تلفنی کاری و رسمی هر چقدر سریع برویم سراغ اصل مطلب بهتر است. مختصر و مفید توضیح دهیم.

در تماس تلفنی اگر لازم است فردی که با او صحبت میکنید را پشت تلفن نگه دارید حتما به او اطلاع دهید و اجازه بگیرید.

اگر در سازمان یا مجموعه یا شرکتی که هستید دیگران با شما تماس می‌گیرند حتما اول خود را معرفی کنید و بپرسید که چطور می‌تونم بهتون کمک کنم؟ یا چه خدمتی از من ساخته هست؟ یا بعد از معرفی می‌توانید از عبارت (در خدمتم) نیز استفاده کنید.

 

اتیکت های تماس تلفنی

اگر در جمع گوشی تلفن شما زنگ خورد و این تلفن ضروری بود و باید به آن پاسخ بدهید حتما از جای خود بلند شوید و به جای خلوتی بروید، مثلا اگر با خانواده یا دوستان خود به رستوران یا کافه ای رفته اید و تلفن شما زنگ خورد و حتما باید پاسخ بدهید حتما به جای دیگری بروید و تلفن خود را پاسخ دهید.

در هنگام تماس سعی کنید چیزی نخورید ، ننوشید، مثلا آدامس نجوید بهتر است. هر کدام از این صداها برای فردی که پشت تلفن با ما صحبت می‌کند ممکن است آزار دهنده باشد.

سعی کنید اگر با شخصی تلفنی صحبت میکنید با دیگران در دنیای واقعی همکلام نشوید چون احساس بدی را به فردی که تماس گرفته یا شما تماس گرفته اید و در حال صحبت هستید منتقل میکند. مگر اینکه تماس دوستانه ای باشد یا شما دو نفری که باهم تلفنی صحبت میکنید هر دوی شما نفر سوم مکالمه را میشناسید.

همچنین سعی کنید زمانی که تلفن شما زنگ میخورد و میخواهید پاسخ دهید ، فرد تماس گیرنده را معطل نکنید و تا بوق سوم حتما پاسخ دهید. چون منتظر موندن میتواند احساس فرد مقابل را بد کند . هیچ شخصی دوست ندارد پشت تلفن زیاد منتظر پاسخ داده شدن از دیگران باشد.

اگر فردی با شما تماس گرفت و نتوانستید به او پاسخ دهید حتما سعی کنید در قالب یک پیام به آن فرد اطلاع دهید که الان نمیتوانید پاسخ دهید و حتما در اولین فرصت با ایشان تماس میگیرید. این پیام احساس فرد مقابل را خوب میکند چون میداند که ریجکت نشده است.

 

برای شروع احوالپرسی از چه موضوعاتی استفاده کنیم؟

اگر نگران شروع احوالپرسی هستید سعی کنید چند موضوع عمومی پیدا کرده و لیستی از آن را تهیه کنید که همیشه داشته باشید.

  • علاقه مندی مشترک

به عنوان مثال میتوانید از موضوعی که هر دو به آن علاقه مند هستید استفاده کنید، اگر شما و فرد مقابل شما مد لباس را دنبال می کنید می توانید در خصوص این موضوع شروع به گفت و گو کنید.

مثال: این ست کت و شلوار رو دیدی ؟ امسال میگن خیلی ترند شده! به نظرم به استایل تو هم خیلی میاد، نظر خودت چیه؟

  • اخبار و اتفاقات روز

شنیدی میگن فلان تیم بسکتبال دیشب بازی رو برنده شده؟ اخبار و اتفاقاتی که در طی سال رخ میدهد یا مناسبت ها می توانند دلایل خوبی برای گفت و گو باشند.

مناسبت هایی مانند شب های قدر و یا عید نوروز.

  • ملاقات ها و یا خاطراتی که باهم دارید.

یکی از موضوعاتی که میتوان در خصوص آن صحبت کرد ملاقات ها  و خاطراتی هستند که با آن فرد دارید! مثلا آخرین بار یادته رفتیم فلان جا پیتزا خوردیم؟ چقدر خوشمزه بود و …

یا خاطرات خنده داری که با هم دارید را نیز میتوانید برای یکدیگر یادآوری کنید .

 

جمع بندی

برقراری ارتباط درست در برخورد اولیه مهارتی است که هر شخصی ممکن است آن را آموزش ندیده باشد و اگر شما این مهارت را داشته باشید یک امتیاز و مزیت رقابتی برای شما محسوب میشود که کمک میکند در روابط خود بدرخشید و از نظر دیگران فردی جذاب به نظر برسید.

فن بیان احوالپرسی موضوع مهمی است . مخصوصا امروزه که گاهی اوقات با برخورد اول خود از طرف دیگران قضاوت میشیم. چه خوب است که بتوانیم این مهارت را در خود تقویت کنیم تا در برقراری ارتباط با دیگران بتوانیم موفق عمل کنیم.

اگر ارتباطات برای شما مهم است پس نحوه احوالپرسی نیز برای شما از اهمیت زیادی برخوردار است. چه بسا افرادی که این مهارت یعنی فن بیان احوالپرسی را دارند و آموزش دیده اند معمولا در ارتباطات محترم هستند و دیگران احترام آن ها را نگه میدارند.

در احوالپرسی حتما از عبارات و نکاتی که در احوالپرسی رسمی و غیر رسمی و تلفنی آورده ایم استفاده کنید تا معجزه را در ارتباط خود مشاهده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید