مشغول الذمه یا مشمول الذمه؟

خانه » بلاگ » مشغول الذمه یا مشمول الذمه؟

فهرست عناوین

مشغول الذمه یا مشمول الذمه؟

مشغول الذمه عبارتی است که ممکن است در گفت و گوی روزمره از آن زیاد استفاده کنیم اما چه زمانی این جمله کاربرد دارد و معنی درست و تلفظ درست آن چیست را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

یکی از گنجینه‌های مهم و ارزشمند زبان فارسی، عبارات و ضرب المَثَل ­های زیبایی است که در متون فارسی و ادبیات عامیانه بیان می‌شوند. گاه محقّقان ادبیات فارسی تلاش کرده­‌اند تا ریشه برخی از امثال را یافته و یا اینکه داستان کلّی و زمینه تاریخی این سخنان کوتاه را بیابند؛ از این رو این محتوا را در قالب بسته کلمات راه اندازی کرده و در جهت آگاهی از ادبیات فارسی قدم برداشته‌ام.

در این سری از مقالات به مفهوم و کاربرد عبارت پرکاربرد و مهم پرداخته ایم، و در این مقاله عبارت پرکاربرد مشمول الذمه یا مشغول الذمه ، را بررسی خواهیم کرد.

 

معنی مشغول الذمه

مشغول الذمه از زبان عربی وارد زبان فارسی شده است و مشغول الذمه یعنی مدیون کسی بودن، زمانی که حقی از کسی بر گردن ما باشد از این عبارت استفاده میشود.

پس مشغول الذمه به معنی : کسی که تعهد خود را انجام نداده و یا کسی که دین خود را نپرداخته است میباشد.

مشغول الذمه معمولا در الفاظ روزمره اشتباه بیان میشود، و هر کس هر طور راحت باشد از عبارت مشغول الذمه استفاده میکند.

از جمله اشتباهاتی که در بیان اصطلاح مشغول الذمه استفاده میشود میتوان به : مشمول‌ الذمه، مشغول زومه، مشغول الزمبه، مشمول الضمنه، مشغول ذنبه، مشغول الزونبه، مشمول الزمره اشاره کرد.

معنی مشغول الذمه در لغتنامه دهخدا

مشغول الذمه. [ م َ لُذْ ذِم ْ م َ / م ِ ] (از ع ، ص مرکب ) کسی که تعهد خود را به جای نیاورده و دین خود را نپرداخته باشد. که ذمه ٔ وی مشغول باشد. مدیون. مقابل بری ءالذمه.

معنی ذمه

ذمه به معنی پیمان، عهد، کفالت، ضمانت، تاوان و تعهد است. البته میتوان در ادبیات روزمره به جای عبارت مشمول الذمه از کلمه مدیون استفاده کرد.

برای مطالعه معانی ذمه میتوانید روی جمله ی زیر کلیک کنید تا در لغت نامه دهخدا معانی متفاوت آن را ببینید.

معنی ذمه در لغت نامه دهخدا

برخی ار این معانی را در این قسمت آورده ایم:

ذمه. [ ذِم ْ م َ ] (ع اِ) کفالت . ذِمامَت . دَمامَت . || عهد. پیمان . (ادیب نطنزی ). اِل . امان : به امان پناهید و زنهار طلبید و در ذمت عنایت و رعایت حاجب آلتونتاش گریخت.

پس به صورت کلی اصطلاح مشمول الذمه و هر عبارتی که به جای مشغول الذمه به کار میرود اشتباه است، و عبارت درست مشغول الذمه است.

جمع بندی

در این مقاله عبارت مشغول الذمه را بررسی کردیم، به مشغول الذمه و ذمه پرداختیم و کاربرد اصطلاح مشغول الذمه را گفتیم. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم با سری مقالات بسته کلمات به آگاهی بیشتر از زبان و ادبیات فارسی پرداخته و معانی و مفهوم و ریشه ضرب المثل ها را بررسی خواهیم کرد، اگر شما هم ضرب المثل یا عبارت خاصی مد نظر دارید برای ما بنویسید تا در مقالات بعدی معنی، ریشه و مفهوم آن را بررسی کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید