چطور اتیکت سخنرانی را رعایت کنیم؟
امروزه اتیکت اهمیت بسیاری برای عموم افراد خصوصا سخنرانان دارد، این موضوع در جامعه بیش از پیش نیاز به ترویج و آموزش دارد. در این مطلب قصد داریم اتیکت را تعریف کرده و به کاربرد آن بپردازیم و نکاتی برای رعایت اتیکت و نتیکت توصیه کنیم.
تعریف و کاربرد اتیکت
اتیکت یک واژه انگلیسی است که از زبان فرانسه وارد انگلیسی شده است. اتیکت به آداب و رسومی که در همراهی با دیگران باید مورد توجه قرار بگیرد محدود بوده و حتی برای بیان و توضیح آن از عبارت آداب معاشرت استفاده میشود. ولی امروزه مفهوم اتیکت عمومی تر شده و گسترش پیدا کرده است.
به صورتی که در هر کسب و کاری اتیکت خاصی باید رعایت شود. به طور مثال اتیکتی که یک سخنران باید آن را رعایت کند با اتیکت یک پزشک متفاوت است. و همینطور در هر شغلی اتیکت خاصی برای همان شغل تعریف شده است.
حتی زمانی که شخصی را به صورت حضوری ملاقات میکنیم اتیکت خاصی را باید رعایت کنیم. و همینطور زمانی که از طریق پیام در ارتباط هستیم اتیکت دیگری را باید رعایت کنیم.
اتیکت یک مدل ذهنی است که همه انسان ها در هر موقعیت و جایگاهی که هستند اتیکت را باید آموزش ببینند و از آن استفاده کنند.
اتیکت های رفتاری در جامعه امروز بسیار مهم است. حتی برای توصیف افرادی که این اتیکت ها را رعایت میکنند از اصطلاحاتی مانند “باکلاس” و “با شعور” استفاده میشود. به طور مثال زمانی که شخصی در موبایل خود عکسی را به ما نشان میدهد بدیهی است که ما نباید عکس های قبل و بعد گالری موبایل او را مشاهده کنیم. و اگر این کار را رعایت نکنیم اتیکت رفتاری را رعایت نکرده ایم.
رعایت اتیکت میتواند ما را حرفه ای تر و با کلاس تر نشان دهد. البته نباید به شکل تظاهر این کار را انجام دهیم بلکه واقعا رفتارهای خود را باید اصلاح کنیم.
۵ توصیه برای رعایت اتیکت
۱. احترام به حریم شخصی افراد برای رعایت اتیکت
آدم ها هر چقدر هم با شما صمیمی باشند و احساس نزدیکی کنید هر کسی حریم شخصی خود را دارد، حتی در یک زندگی مشترک ، زن و شوهر هر دو حریم شخصی دارند که باید به آن احترام گذاشت. حریم شخصی مانند: قبل از وارد شدن به اتاق کسی در اتاق را بزنیم، بدون اجازه به وسیله شخص دیگری دست نزنیم و از آن استفاده نکنیم.
یا موضوع شایع بعدی که در مکان های عمومی و حتی وسایل نقلیه بسیار اتفاق می افتد این است که شخصی گوشی خود را چک میکند و ما ناخودآگاه به چت و صفحه گوشی او نگاه میکنیم. و یکی دیگر از نکاتی که در اتیکت باید رعایت کنیم حتما از مام و ادکلن استفاده کنیم و به نظافت خود اهمیت بدهیم که دیگران از بوی عرق ما اذیت نشوند.
رعایت اتیکت این مورد در سخنرانی میتواند این موضوع باشد : حتما دیده اید افرادی را که در زمان صحبت و سخنرانی با فاصله نیم سانتی متری از ما صحبت میکنند و فاصله را رعایت نمیکنند ، این حالت تجاوز به حریم شخصی افراد است.
۲. برای رعایت اتیکت احساس شرمندگی ندهید
افرادی که اتیکت رفتاری و اخلاقی دارند هیچوقت احساس شرمندگی به دیگران نمیدهند، به طور مثال: شخصی با ما تماس میگیرد و کار واجبی دارد و همان لحظه گوشی از دست ما به زمین پرتاب میشود و صفحه ال سی دی آن میشکند، بعد از این اتفاق ما آن فرد را مقصر میدانیم و به او احساس شرمندگی منتقل میکنیم و میگوییم: چون تو با من تماس گرفتی حواسم پرت شد و گوشی به زمین افتاد.
رعایت اتیکت این مورد در سخنرانی میتواند این موضوع باشد : در کلاس های حضوری زمانی که شرکت کننده های دوره از من شماره ام را برای پرسیدن سوالات و ارتباط بیشتر درخواست میکنند من بعد از اینکه شماره ام را به آنها میگویم سریع نام و نام خانوادگی ام را هم بیان میکنم ( میگویم من سبحان رئوفی هستم). با این که فرد بارها سر کلاس من نشسته و قطعا نام من را میداند ولی ممکن است در آن لحظه به دلیل استرس و اضطراب فراموش کرده باشد. و از پرسیدن احساس شرمندگی کند. من این موضوع را از قبل پیش بینی میکنم تا فرد درموقعیت شرمندگی قرار نگیرد. یک سخنران حرفه ای به تک تک افرادی که در دوره ها و کلاس هایش شرکت میکند توجه میکند و تمام نکات را از قبل پیش بینی میکند.
و یا برخی از سخنرانان ممکن است برای به کار بردن طنز در سخنرانی به شخصی توهین کنند و یا نکته ای که آن شخص فقط به سخنران گفته را برملا کنند که این موارد هم احساس شرمندگی در مخاطب ایجاد میکند که باید از انجام این کار به شدت خودداری کرد.
۳. اتیکت صدا کردن افراد
یکی از نکات مهم در رعایت اتیکت صدا کردن افراد با اسمشان همراه آقا و یا خانم است، امروزه صدا کردن فقط با اسم مد شده است اما اتیکت این است که از لفظ آقا و یا خانم در صدا کردن افراد استفاده کنیم.
اگر میخواهید محترم باشید و دیگران برای شما احترام قائل شوند حتما از آقا یا خانم برای صدا کردن دیگران استفاده کنید.
همچنین میتوانید جملات زیبا برای احوالپرسی را از همینجا بخوانید!
۴.کمترین فضای ممکن را اشغال کنید
چقدر در خیابان خواستید ماشین خود را پارک کنید و با این صحنه مواجه شده اید که شخصی ماشین خود را طوری پارک کرده که جای دو ماشین را گرفته است. خب این خارج اتیکت است. یا به طور مثال وارد کافه میشوید و دو صندلی را اشغال میکنید، در هر صورت کمترین فضا را اشغال کنید.
رعایت اتیکت این مورد در سخنرانی میتواند این موضوع باشد : به طور مثال در حال ضبط یک فایل صوتی هستید و با این کار مزاحم دیگران میشوید و یا در مکان عمومی به مدت طولانی با تلفن خود صحبت میکنید. سعی کنید کمترین آلودگی صوتی را برای دیگران ایجاد کنید.
۵.برای رعایت اتیکت متناسب با محیط رفتار کنید
اگر همین الان یک کت و شلوار پوشیده و به یک کافه ی غیر رسمی بروید متناسب با محیط رفتار نکرده اید. هرچقدر بیشتر خود را با محیط و شرایط اطراف تطبیق دهید نشانه انعطاف پذیری بالای شماست .
رعایت اتیکت این مورد در سخنرانی میتواند این موضوع باشد : به طور مثال یک سخنران در سمینار و جلسات آموزشی و کلاس های خود باید پوشش رسمی خود را داشته باشد تا جدی گرفته شود. و همینطور با این کار حرفه ای و متخصص دیده خواهیم شد . اگر من با تیشرت وارد کلاس یا جلسات آموزشی شوم قطعا از رسمیت و جدیت کلاس و محتوای من کم خواهد شد.
همانطور که کوهنوردی، عروسی، مهمونی ، عزاداری و محل کار لباس مخصوص خود را دارد سخنرانی هم پوشش خاص خود را دارد.
نه تنها در پوشش بلکه در هر چیزی متناسب با محیط رفتار کردن نشانه ای از برخوردار بودن از اتیکت است،به طور مثال اگر در جمعی همه فلسفی صحبت میکنند ماهم تا جای ممکن بهتر است فلسفی صحبت کنیم .
نتیکت
نتیکت همان اتیکت است ولی در فضای مجازی یعنی اصول و ارکانی که در فضای مجازی باید رعایت کنیم مانند تلگرام، بله ، اینستاگرام و…
در فضای مجازی هم باید ها و نبایدهایی وجود دارد که دانستن و رعایت آنها خالی از لطف نیست.
رعایت این موارد در فضای مجازی بسیار مهم است:
۱. زمان مناسبی به آدم ها پیام ارسال کنید یا تماس بگیرید
برای تماس حتما از فرد اجازه بگیرید که آیا شرایط صحبت دارد و یا خیر. اگر نمیدانیم که زمان مناسبی هست یا نه حتما اول صحبت بپرسیم که زمان مناسبی تماس گرفتم؟ شرایط صحبت دارید؟ به خاطر فلان موضوع با شما تماس گرفتم و…
۲.حتما خودتان را معرفی کنید
به محض ورود در جای جدید مثل گروه حتما خودتان را معرفی کنید. این موضوع در ارتباطات حضوری هم اهمیت دارد. و یا اگر با شخص جدیدی وارد جمع دوستان خود میشوید حتما شما شخص جدید را به دیگران معرفی کنید. و همینطور دیگران را هم به آن فرد جدید معرفی کنید و همینطور اگر شخصی را در گروه دوستان خود دعوت میکنید معرفی بر عهده شماست.
۳.نام حقیقی و تصویر داشته باشید
حتما پروفایل خود را کامل وارد کنید به صورتی که نام حقیقی و عکس واضحی از شما روی پروفایل وجود داشته باشد.
این کار نشانه اعتماد به نفس شماست.
۴.برای هر کاری دلیل داشته باشید
اگر برای شخصی کامنت قرار میدهیم، لایک یا دیسلایک میکنیم حتی اگر فردی را فالو و دنبال میکنیم حتما دلیل کار خود را بدانیم. اگر هرکاری که در فضای مجازی انجام میدهیم در دنیای واقعی هم راضی هستیم که انجام دهیم پس صحیح است. به طور مثال اگر وسط صحبت با شخصی صفحه چت را ترک میکنیم و بعد از چند ساعت پاسخ میدهیم یعنی در دنیای واقعی هم همینکار را میتوان انجام داد؟ این کار احساس خوبی به فرد مقابل نمیدهد یا میتوانیم اجازه بگیریم که من چند دقیقه بعد به شما پیام میدهم.
پس نکته چهارم هرکاری را در دنیای مجازی انجام دهیم که راضی هستیم در دنیای واقعی هم انجام دهیم.
۵.اد کردن یا منشن غیر مرتبط
این موضوع بسیار مهم است تصور کنید در دنیای واقعی شخصی را به زور و یا بدون اطلاع قبلی وارد جلسه کاری خود کرده باشید. حتما قبل از اد کردن شخصی در جایی دیگر از او اجازه بگیریم و هماهنگ کنیم.
۶.بدون توضیح خارج نشو
در دنیای واقعی زمانی که از جمعی خارج میشویم خداحافظی میکنیم. دنیای مجازی هم همین است. اگر از گروهی و یا جایی میخواهیم خارج شویم و به اصطلاح لفت بدهیم حتما دلیل خروج خود را توضیح داده و سپس خداحافظی کنیم.
۷.از قوانین مطلع باشید
زمانی که در گروهی عضو میشوید بهتر است از قوانین گروه مطلع باشید تا طبق دستورالعملی که وجود دارد عمل کنید.
۸.جر و بحث
زمانی که در گروهی قرار دارید و با شخصی به مشکلی برخورده اید حتما مسئله خود را در چت شخصی حل کنید. کل کل کردن و بحث کردن جلوی دیگران اصلا جذابیتی ندارد، بهتر است گفتگوی شخصی را به چت شخصی منتقل کنید.
جمع بندی
به خاطر داشته باشید که اتیکت یک راهنما برای رفتار ماست و نباید آن را به عنوان قوانینی سخت و انعطاف ناپذیر در نظر گرفت. اتیکت و نتیکت امروزه در هر جا و با هر شخصی قابل استفاده است و کاربرد دارد. برای رعایت اتیکت و نتیکت نکات مهمی را در این مطلب بررسی کردیم که امید است از آنها در زندگی روزمره استفاده کنید.
راستی اگر شما هم مورد خاصی را میتوانید به این لیست اضافه کنید برای ما بنویسید.