چگونه تاب‌آوری خود را افزایش دهیم؟

خانه » بلاگ » چگونه تاب‌آوری خود را افزایش دهیم؟

فهرست عناوین

همه ما با آسیب‌دیدگی، ناملایمات و سایر استرس‌ها روبرو هستیم.
تصور کنید که می‌خواهید یک سفر رفت‌وبرگشت به پایین رودخانه­ای داشته باشید. نقشه به شما نشان می‌دهد که همراه با آب کم و بستری کم‌عمق، با سرعت و پیچ‌های اجتناب‌ناپذیری روبرو خواهید شد. چگونه اطمینان حاصل می‌کنید که می‌توانید با خیال راحت از این آب‌های خروشان عبور کرده و مشکلات غیرمنتظره ناشی از این چالش را برطرف کنید؟
ممکن است هنگام برنامه‌ریزی عبور از مسیر رودخانه و با تکیه‌بر همراهی دوستان ماهر در این مسیر، از تجربه آن‌ها استفاده کنید. شاید یک جلیقه نجات اضافی بپوشید یا از یک قایق قوی‌تر استفاده کنید. با استفاده از ابزارها و پشتیبانی مناسب در این شرایط، یک‌چیز قطعی است: شما نه‌تنها از پس چالش‌های ماجراجویانه در این رودخانه خود برمی‌آیید ، بلکه میزان تاب‌آوری شما نیز بالا می‌رود. همچنین این اتفاق باعث می‌شود با اعتمادبه‌نفس تر و شجاع‌تر ظاهر شوید.
دوستان عزیز زندگی نیز مانند قایق‌رانی در یک رودخانه خروشان است که با برنامه‌ریزی می‌توان مهارت تاب‌آوری خود را افزایش داد. حال ما در این مقاله قصد داریم به شما آموزش دهیم چگونه می‌توانید در مشکلات و مسائل مهارت تاب‌آوری خود را تقویت کنید.

چگونه تاب‌آوری خود را افزایش دهیم؟

 

تاب‌آوری چیست؟
تاب‌آوری به این معناست که چقدر می‌توانید از پس مشکلات زندگی برآیید و از این دوئل پیروز بیرون بیایید. این موضوع می‌تواند به معنای تفاوت بین کنترل فشار و از دست دادن خونسردی شما باشد. افرادی که تاب‌آوری بالاتری دارند تمایل دارند دیدگاه مثبت‌تری داشته باشند و به‌طور مؤثرتری با استرس کنار بیایند.
تحقیقات نشان داده است که درحالی‌که برخی افراد به‌طور طبیعی این مهارت یعنی تاب‌آوری را دارا هستند، این رفتارها را می‌توان آموخت. چه اکنون زمان سختی را سپری می‌کنید و چه می‌خواهید برای اتفاقات بعدی آماده‌باشید، در ادامه به ۱۰ تکنیک اشاره می‌کنیم که می‌توانید برای تقویت انعطاف‌پذیری تاب‌آوری خود روی آن‌ها تمرکز کنید.
زندگی ممکن است یک نقشه یا دفترچه راهنما برای شما نداشته باشد، اما همه با پیچ‌ و خم‌های آن روبرو می‌شوند، از چالش‌های روزمره گرفته تا حوادث آسیب‌زا با تأثیر ماندگارتر، مانند مرگ یکی از عزیزان، یک حادثه تغییردهنده زندگی یا یک بیماری جدی که می‌تواند برای هرکسی اتفاق بیافتد.
هر تغییری به‌طور متفاوتی روی افراد تأثیر می‌گذارد و سیل بی‌نظیری از افکار، احساسات شدید و عدم اطمینان را به همراه می‌آورد. بااین‌حال افراد به‌طورکلی باگذشت زمان به‌خوبی با شرایط تغییردهنده زندگی و با شرایط استرس‌زا سازگار می‌شوند. بخشی از آن به لطف تاب‌آوری و انعطاف‌پذیری است.
روانشناسان تاب‌آوری را فرآیند سازگاری مناسب در برابر ناملایمات، آسیب‌ها، فاجعه‌ها، تهدیدها یا منابع قابل‌توجه استرس، مانند مشکلات خانوادگی و مسائل عاطفی، مشکلات جدی بهداشتی، یا عوامل استرس‌زای محل کار و عوامل مالی تعریف می‌کنند. همان‌طور که تاب‌آوری شامل “بازگشت به عقب” از این تجربیات دشوار است، می‌تواند عامل رشد شخصی شما نیز باشد.
گرچه این حوادث ناگوار، می­تواند دقیقاً مانند آب‌های ناهموار رودخانه باشندکه مطمئناً دردناک و دشوار نیز هستند، اما لازم نیست نتیجه زندگی شمارا تعیین کنند. جنبه‌های زیادی از زندگی شما وجود دارد که می‌توانید آن‌ها را کنترل کنید، اصلاح‌کنید و در نهایت رشد را تجربه کنید.
این نقش تاب‌آوری است. تاب‌آوری بیشتر نه‌تنها به شما کمک می‌کند شرایط سختی را پشت سر بگذارید، بلکه شمارا قادر به رشد و حتی بهبود زندگی خود در طول مسیر زندگی می‌کند و درنهایت شما به فردی با تاب‌آوری زیاد تبدیل می‌شوید.

چه چیزی تاب‌آوری نیست

تاب‌آوری به این معنی نیست که فرد دچار مشکل یا پریشانی شود. افرادی که در زندگی خود دچار مشکلات و آسیب‌های اساسی شده‌اند، معمولاً درد و استرس عاطفی را تجربه می‌کنند. در حقیقت، تاب­آوری احتمالاً شامل  قرار گرفتن در نقطه پریشانی عاطفی است که توانایی های فرد را تحت شعاع خود قرار می­دهد.
درحالی‌که برخی از اتفاقات ممکن است برخی از افراد را از دیگران مقاوم‌تر سازد، لزوماً تاب‌آوری یک ویژگی شخصیتی نیست که فقط برخی از افراد از آن برخوردار هستند. برعکس، تاب‌آوری شامل رفتارها، افکار و اعمالی است که هرکسی می‌تواند یاد بگیرد و این مهارت را در خود رشد دهد.
توانایی یادگیری تاب‌آوری یکی از دلایلی است که تحقیقات نشان داده است که این  یک مهارت معمولی است و نه یک مهارت فوق‌العاده و سختی که غیرقابل یادگیری باشد. یک نمونه از این تاب‌آوری را می‌توان به وضعیت کنونی اقتصاد کشور ربط داد که مردم تاب‌آوری زیادی را تا به اکنون از خود نشان داده‌اند.
مانند ساختن عضله، افزایش تاب­آوری شما به زمان و اقدام نیاز دارد. تمرکز بر چهار مؤلفه اصلی: اتصال، سلامتی، تفکر سالم و معنا، می‌تواند شمارا در مقاومت و یادگیری از تجربه‌های سخت و آسیب‌زا توانمند کند. برای افزایش توانایی مقاومت در برابر مشکلات، از این راهکارها استفاده کنید تا تاب‌آوری خود را بالا ببرید.

آغوش انعطاف پذیری

انعطاف پذیری یک قسمت اساسی از تاب­آوری است. با یادگیری چگونگی انطباق‌پذیری بیشتر، در هنگام مواجه‌شدن با بحران‌های زندگی، برای پاسخگویی بهتر آماده خواهید شد. افراد انعطاف‌پذیر اغلب از این رویدادها به‌عنوان فرصتی برای سرنخ گرفتن در مسیرهای جدید استفاده می‌کنند. درحالی‌که برخی از افراد ممکن است توسط تغییرات ناگهانی خُرد شوند، افراد بسیار مقاوم قادر به سازگاری و رشد هستند که این موضوع تاب‌آوری آن‌ها را نشان می‌دهد

ارتباطات خود را ایجاد کنید

روابط را در اولویت قرار دهید. ارتباط با افراد همدل و هم‌فکر می‌تواند به شما یادآوری کند که شما در میان مشکلات تنها نیستید. روی یافتن افراد قابل‌اعتماد و دلسوز که احساسات شمارا تأیید می‌کنند، تمرکز کنید، این مهارت موضوع  تاب‌آوری شما را پشتیبانی می‌کند.
درد ناشی از حوادث آسیب‌زا می‌تواند برخی افراد را به انزوا بکشاند، اما پذیرش کمک و پشتیبانی از کسانی که به شما اهمیت می‌دهند مهم است. سعی کنید ارتباط واقعی با افرادی که به شما اهمیت می‌دهند را در اولویت قرار دهید.
به یک گروه بپیوندید. در کنار روابط انفرادی، برخی از افراد دریافتند که فعالیت در گروه‌های مدنی، جوامع مبتنی بر ایمان یا سایر سازمان‌های محلی پشتیبانی اجتماعی را فراهم می‌کند و می‌تواند به شما کمک کند تا امید خود را پس بگیرید  و تاب‌آوری خود را تقویت کنید.
روابط نقش اساسی در زندگی ما دارند، آن‌ها کاملاً اساسی هستند و ما نمی‌توانیم بدون آن‌ها زندگی کنیم. در زندگی ما ممکن است زمانی برسد که از همه روابط خود ناامید شویم و انزوا را ترجیح دهیم. بااین‌حال، در طولانی مدت این اتفاق دائمی نخواهد بود زیرا ما به روابط نیاز داریم و حفظ این روابط سخت‌ترین مسئله برای ما است.
در هیاهوی زندگی، ما اغلب اهمیت روابط صمیمانه خود را با دوستان و خانواده فراموش می‌کنیم و این ما را به سمت بدبختی و تاب‌آوری کم‌تر سوق می‌دهد. به گفته یک فرد بزرگ، “روابط مهم‌ترین قسمت زندگی هستند.”
از این رو، سهل انگاری در برابر روابط ، مشکلات عظیمی را در زندگی ما ایجاد می‌کند.
خانواده شما احتمالاً چیزهایی را می‌دانند که هیچ‌کسی هرگز آن را نخواهد دانست. جایی که هیچ شخص دیگری جرئت نمی‌کند با شما راه برود ،خانواده شما می‌توانند در زمان نامساعد از شما حمایت کنند.
به همین ترتیب، خانواده می‌داند شما چه می‌خواهید یا چه مشکلی شمارا آزار می‌دهد. آن‌ها قطعاً با داروی خود همه بیماری‌های شمارا درمان می‌کنند که این امر باعث می‌شود تاب‌آوری شما افزایش پیدا کند.
به همین ترتیب، دوستان قسمت اصلی زندگی ما هستند. خاطرات ما با دوستان در مدرسه هرگز با خاطرات دوستان دانشگاهی ما یکسان نخواهد بود.
دوستان ستون‌هایی هستند که هنگام سقوط از ما حمایت می‌کنند و به ما کمک می‌کنند تا حرکت در مسیر درست را در زندگی به دست آوریم. برای تعیین اینکه دوستانتان شمارا دوست دارند یا نه، این روش می‌تواند به شما کمک زیادی بکند و تاب‌آوری شمارا افزایش دهد.

در ارتباط باشید:

با دوستان و خانواده در ارتباط باشید
یک شبکه اجتماعی قوی ایجاد کنید.
داشتن افرادی که می‌توانید به آن‌ها اعتماد کنید بسیار مهم است. داشتن افراد دلسوز و حامی در اطراف شما به‌عنوان یک عامل محافظتی در مواقع بحرانی عمل می‌کند. درحالی‌که به‌راحتی  با دوست خود  یا یکی از عزیزانتان در مورد یک موقعیت صحبت می­کنید، این موضوع باعث از بین رفتن مشکلات شما نخواهد شد، اما به شما این امکان را می‌دهد که احساسات خود را به اشتراک بگذارید، پشتیبانی دریافت کنید، بازخورد مثبت دریافت کنید و راه‌حل‌های ممکن برای مشکلات خود پیدا کنید که همه‌ی این موارد کمک می‌کند تا شما تاب‌آوری خود را تقویت کنید.

سلامتی را پرورش دهید

مراقب بدن خود باشید. مراقبت از خود ممکن است یک واژه سرگرم‌کننده باشد، اما همچنین یک روش بنیادی برای سلامت روان و ایجاد تاب­آوری است. این به این دلیل است که استرس به همان اندازه که از یک نظر احساسی است ازنظر دیگر ما را به‌طور جسمی درگیر می‌کند.
ارتقا عوامل مثبت در زندگی مانند تغذیه مناسب، خواب کافی، آب‌رسانی و ورزش منظم می‌تواند بدن شمارا برای انطباق با استرس تقویت کرده و باعث کاهش احساسات مانند اضطراب یا افسردگی هنگام بروز بحران‌ها شود.

ذهن آگاهی را تمرین کنید

نوشتن آگاهانه، یوگا و سایر اعمال معنوی مانند دعا یا مدیتیشن همچنین می‌تواند به افراد کمک کند تا با خود ارتباط برقرار کرده و امید را به خود بازگردانند، که می‌تواند آن‌ها را برای مقابله با شرایطی که نیاز به تاب‌آوری دارند، آماده کند.
وقتی یادداشت‌هایی برای خود می‌نویسید، مدیتیشن می‌کنید یا دعا می‌کنید، جنبه‌های مثبت زندگی خود را نشخوار می‌کنید و مواردی را که از آن‌ها سپاسگزار هستید، حتی در طول آزمایش‌های شخصی، به خاطر می‌آورید.

از فروش کالاهای منفی به خود خودداری کنید.

ممکن است وسوسه‌انگیز باشد که درد خود را با الکل، مواد مخدر، سیگار یا مواد دیگر تسکین دهید، اما این مانند قرار دادن باند بر روی زخم عمیق است. به‌جای این‌که بخواهید احساس استرس را با این کارها کاملاً از بین ببرید منابعی که می‌تواند تاب‌آوری شمارا افزایش دهد را فرا بگیرید.
طی چند ماه گذشته، من واقعاً بر روی خودکاوی تمرکز کرده‌ام و می‌فهمم معنای سالم بودن، شاد بودن و کامل بودن برای خودم چیست. از من در زمینه سلامتی همیشه سؤال می‌شود که من در این مورد چه فکر می‌کنم؟ مردم باید چه‌کاری انجام دهند تا احساس خوبی داشته باشند؟
باوجود اینکه برخی از دستورالعمل‌ها برای زندگی سالم وجود دارد، من فکر می‌کنم همه ما به عنوان یک جامعه بیش از هر چیز به دنبال این هستیم که افراد به ما بگویند ، به‌جای اینکه خودمان بدانیم چه‌کاری انجام دهیم!
قبل از اینکه از این حرف من عصبانی شوید، من اعتقاددارم که می‌توانم نظر یک متخصص را بپرسم، مخصوصاً وقتی صحبت از سلامتی است، اما من نیز از صمیم قلب فکر می‌کنم وقت آن است که سلامتی و زندگی خود را به دست خود بگیریم.
بعضی اوقات باید “باید” و “باید” را کنار بگذارید و فقط آنچه را که برای شما خوب است، انجام دهید. چگونه شخص می‌تواند این کار را انجام می‌دهد؟ بسیاری از ما با بدن، احساسات و شهود خود در ارتباط نیستیم.
هیچ قضاوتی وجود ندارد، فقط آگاهی است. ما مأموریت دارم احساس خوبی داشته باشیم، بنابراین انجام کارهایی که احساس خوبی دارند منطقی است، درست است؟ اگر فکر می‌کنید این موضوع عالی است، در مقاله ذهن آگاهی چند نکته برای پرورش عادت‌های سالم که می‌توانند احساس خوبی برای شما به وجود بیاورند آورده شده است.

از فروش کالاهای منفی به خود خودداری کنید.

ممکن است وسوسه‌انگیز باشد که درد خود را با الکل، مواد مخدر، سیگار یا مواد دیگر تسکین دهید، اما این مانند قرار دادن باند بر روی زخم عمیق است. به‌جای این‌که بخواهید احساس استرس را با این کارها کاملاً از بین ببرید منابعی که می‌تواند تاب‌آوری شمارا افزایش دهد را فرا بگیرید.
طی چند ماه گذشته، من واقعاً بر روی خودکاوی تمرکز کرده‌ام و می‌فهمم معنای سالم بودن، شاد بودن و کامل بودن برای خودم چیست. از من در زمینه سلامتی همیشه سؤال می‌شود که من در این مورد چه فکر می‌کنم؟ مردم باید چه‌کاری انجام دهند تا احساس خوبی داشته باشند؟
باوجود اینکه برخی از دستورالعمل‌ها برای زندگی سالم وجود دارد، من فکر می‌کنم همه ما به عنوان یک جامعه بیش از هر چیز به دنبال این هستیم که افراد به ما بگویند ، به‌جای اینکه خودمان بدانیم چه‌کاری انجام دهیم!
قبل از اینکه از این حرف من عصبانی شوید، من اعتقاددارم که می‌توانم نظر یک متخصص را بپرسم، مخصوصاً وقتی صحبت از سلامتی است، اما من نیز از صمیم قلب فکر می‌کنم وقت آن است که سلامتی و زندگی خود را به دست خود بگیریم.
بعضی اوقات باید “باید” و “باید” را کنار بگذارید و فقط آنچه را که برای شما خوب است، انجام دهید. چگونه شخص می‌تواند این کار را انجام می‌دهد؟ بسیاری از ما با بدن، احساسات و شهود خود در ارتباط نیستیم.
هیچ قضاوتی وجود ندارد، فقط آگاهی است. ما مأموریت دارم احساس خوبی داشته باشیم، بنابراین انجام کارهایی که احساس خوبی دارند منطقی است، درست است؟ اگر فکر می‌کنید این موضوع عالی است، در مقاله ذهن آگاهی چند نکته برای پرورش عادت‌های سالم که می‌توانند احساس خوبی برای شما به وجود بیاورند آورده شده است.

هدف را پیدا کنید

شرایط بحرانی دلهره‌آور است. حتی ممکن است غیرقابل عبور به­نظر برسند. افراد مقاوم و کسانی که تاب‌آوری خوبی دارند قادرند این شرایط را به روشی واقع‌بینانه مشاهده کرده و سپس اهداف معقولی را برای مقابله با مشکل تعیین کنند.
وقتی می‌بینید که در شرایطی سخت گرفتار شده‌اید، یک قدم به عقب برگردید تا به سادگی آنچه را که پیش رو دارید ارزیابی کنید. راه‌حل‌های ممکن را به روش طوفان فکری مورد بررسی قرار دهید، و سپس آن‌ها را به مراحل قابل کنترل تقسیم کنید.
اطلاعات زیادی در مورد چگونگی دستیابی به اهداف در همه جا وجود دارد. همچنین اطلاعات زیادی در مورد اینکه چگونه می‌توان انگیزه خود را حفظ کنید، چگونه می‌توان روی آرزوهای خود متمرکز شوید و از شکست و عقب نشینی کردن وجود دارد. اما با این همه فرض می‌کنیم که شما می‌دانید از زندگی چه می‌خواهید، و در حال حاضر اهدافی در زندگی دارید که مشتاق رسیدن به آن‌ها هستید.
به دیگران کمک کنید. خواه در یک گرم‌خانه محلی برای بی‌خانمان داوطلب شوید یا به‌راحتی از دوست خود در زمان نیاز حمایت کنید، می‌توانید حس  رسیدن به هدف را به دست آورید، اعتمادبه‌نفس خود را تقویت کنید، با افراد دیگر ارتباط برقرار کنید و به‌طور ملموس به دیگران کمک کنید، همه این‌ها می‌تواند شمارا قادر سازد در مهارت  تاب‌آوری رشد کنید.
در تأیید و پذیرش احساسات خود در دوران سخت پیش قدم باشید این کار بسیار مفید است، اما مهم است که این پذیرش به شما کمک کند که جواب این سؤال را کشف کنید، که “چه‌کاری می‌توانم در مورد مشکلی در زندگی‌ام انجام دهم؟” اگر مشکلاتی خیلی بزرگ به نظر می‌رسند، آن‌ها را به قطعات قابل کنترل و به قطعات کوچک­تر تقسیم کنید.
به‌عنوان‌مثال، اگر از کار بیکار شوید، ممکن است نتوانید رئیس خود را متقاعد کنید که اخراج کردن شما اشتباه بوده است. اما شما می‌توانید هر روز یک ساعت را صرف توسعه نقاط قوت خود یا کار روی مهارت‌های خود کنید.
ابتکار عمل به شما یادآوری می‌کند که حتی در دوره‌های پراسترس زندگی می‌توانید انگیزه و هدف خود را تقویت کنید و احتمال قیام دوباره در اوقات دردناک را افزایش دهید.

به سمت اهداف خود حرکت کنید.

برخی از اهداف واقع‌گرایانه را توسعه دهید و مرتباً کاری انجام دهید حتی اگر این کارها باعث به وجود آمدن موفقیت‌های کوچک بشود . این موفقیت­ها شمارا قادر می‌سازد به سمت چیزهایی که می‌خواهید حرکت کنید.
به‌جای تمرکز روی کارهایی که غیرقابل تحقق به نظر می‌رسند، از خود بپرسید: “آیا چیزی که می دانم امروز می‌توانم به انجام برسانم، آیا به من کمک می‌کند تا به مسیری که می‌خواهم و دوست دارم برسم یا بروم؟” به‌عنوان‌مثال، اگر با غم از دست دادن یکی از عزیزان خود مبارزه می‌کنید و می‌خواهید به جلو حرکت کنید، می‌توانید به یک گروه مثبت اندیش بپیوندید این کار باعث می‌شود تاب‌آوری شما افزایش پیدا کند.

به دنبال فرصت‌هایی برای کشف خود باشید.

مردم اغلب در می‌یابند که درنتیجه یک مبارزه از برخی جهات رشد کرده‌اند. به‌عنوان‌مثال، پس از یک فاجعه یا سختی، افراد حتی درحالی‌که احساس آسیب‌پذیری می‌کنند، روابط بهتر و احساس قدرت بیشتری را گزارش کرده‌اند. این موضوع می‌تواند احساس ارزشمندی آن‌ها را افزایش دهد و قدردانی آن‌ها از زندگی را افزایش دهد و تاب‌آوری آن­ها را افزایش دهد.

یک حس هدف پیدا کنید

کاندیس لایتنر پس از کشته شدن دختر ۱۳ ساله‌اش در آمریکا توسط یک راننده مست، یک موسسه در برابر رانندگی کردن در حالت مستی بنام (MADD) تأسیس کرد. لایتنر انرژی خود را در ایجاد آگاهی از خطرات رانندگی در حالت مستی متمرکز کرد. وی بعداً توضیح داد: “من به خودم در روز مرگ فرزندم قول دادم که با این موضوع خواهم جنگید تا این اتفاق را برای خودم خیر و مثبت در نظر بگیرم.
در مواجهه با بحران یا تراژدی، یافتن احساس هدف می‌تواند نقش مهمی در بهبودی شما داشته باشد. این موضوع ممکن است به معنای درگیر شدن در جامعه شما، پرورش معنویت یا شرکت در فعالیت‌هایی باشد که برای شما معنی­دار است.

افکار سالم را در آغوش بگیرید

اینکه چگونه فکر می‌کنید می‌تواند سهم قابل‌توجهی در احساساسات شما داشته باشد و در مواجهه با موانع می‌تواند به شما نشان دهد تا چه اندازه شما تاب مقاومت دارید. سعی کنید زمینه‌های تفکر غیرمنطقی، مانند تمایل به فاجعه سازی مشکلات یا تصور اینکه دنیا برای علیه شماست، را شناسایی کنید و یک الگوی تفکر متعادل و واقع‌بینانه‌تر در پیش بگیرید.
به‌عنوان‌مثال، اگر چالش شما احساس غرق شدن است، به خود یادآوری کنید که آنچه برای شما اتفاق افتاده نشان دهنده چگونگی آینده شما نیست و شما نیز درمانده نیستید. ممکن است شما نتوانید یک رویداد بسیار استرس‌زا را تغییر دهید، اما می‌توانید نحوه تفسیر و واکنش به آن را تغییر دهید و تاب‌آوری خود را افزایش دهید.

تغییر را بپذیرید.

بپذیرید که تغییر بخشی از زندگی است. برخی از اهداف یا آرمان‌ها ممکن است درنتیجه موقعیت‌های نامطلوب زندگی شما، قابل دستیابی نباشند. پذیرفتن شرایطی که قابل تغییر نیستند می‌تواند به شما در تمرکز روی شرایطی کمک کند که می‌توانید تغییر دهید.

چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای را حفظ کنید.

مثبت بودن وقتی زندگی مطابق خواسته‌های شما نیست سخت است. یک نگاه خوش‌بینانه به شما این قدرت را می‌دهد که انتظار داشته باشید اتفاقات خوبی برای شما بیافتد.
سعی کنید آنچه را می‌خواهید تجسم کنید، نه اینکه نگران آنچه می‌ترسید باشید. در طول مسیر زندگی خود، به هر روش کوچکی که در هنگام برخورد با شرایط دشوار به شما احساس بهتری می‌دهد، توجه داشته باشید

از گذشته خود درس بگیرید.

با نگاهی به اینکه چه کسی یا چه چیزهایی در اوقات پریشانی برای شما مفید بوده است، می‌توانید دریابید که چگونه می‌توانید به شرایط دشوار جدید پاسخ مؤثر دهید. به خودتان یادآوری کنید که در کجا توانسته‌اید قدرت پیدا کنید و از خود بپرسید که از این تجربیات چه آموخته‌اید و چگونه می‌توانید تاب‌آوری خود را با توجه به آن‌ها افزایش دهید.

کمک گرفتن

کمک گرفتن در صورت نیاز در ایجاد تاب‌آوری بسیار مهم است.
برای بسیاری از افراد، استفاده از تجربیات و اطلاعات شخصی و انواع استراتژی‌های ذکر شده در بالا ممکن است برای ایجاد تاب‌آوری کافی باشد. اما در بعضی مواقع، ممکن است فردی گیر کند یا در پیشرفت در راه تاب‌آوری با مشکل روبرو شود.
یک متخصص مانند یک روانشناس می‌تواند در تهیه استراتژی مناسب برای حرکت به جلو و افزایش تاب‌آوری به افراد کمک کند. اگر احساس می‌کنید قادر نیستید عملکرد خوبی داشته باشید و یا فعالیت‌های اساسی زندگی روزمره را درنتیجه یک زندگی آسیب‌زا یا استرس‌زای دیگر انجام دهید، دریافت کمک حرفه‌ای ضروری است.
نکته مهم این است که به یاد داشته باشید در این سفر تنها نیستید. اگرچه ممکن است نتوانید همه شرایط خود را کنترل کنید، اما می‌توانید با تمرکز بر جنبه‌هایی از چالش‌های زندگی که می‌توانید با حمایت عزیزان و متخصصین معتمد مدیریت کنید، رشد کنید و تاب‌آوری خود را افزایش دهید.

خوش‌بین باش

خوش‌بین بودن در دوره‌های تاریک ممکن است دشوار باشد، اما حفظ چشم‌انداز امیدوارکننده بخش مهمی از تاب­آوری است. آنچه ممکن است با آن سروکار داشته باشید ممکن است دشوار باشد، اما مهم است که در مورد آینده‌ای روشن امیدوار و مثبت باشید.
تفکر مثبت به معنای نادیده گرفتن مسئله برای تمرکز بر نتایج مثبت نیست. این بدان معناست که درک می‌کنید موانع موقتی هستند و شما مهارت و توانایی لازم ، برای مقابله با چالش‌های پیش رو دارید.
“برخی از افراد ذاتاً خوش‌بین هستند، اما بسیاری از ما نیز خوش‌بینی را می­توانیم یاد ‌بگیریم. هرکسی می‌تواند خوش‌بین بودن را بیاموزد. مقصود این است که هدف را در کار و زندگی پیدا کنید. “وقتی ما با هدف کار می‌کنیم یا با هدف زندگی می‌کنیم، احساس رضایت و تمایل بیشتری برای دیدن نیمه‌پر لیوان داریم که تاب‌آوری ما را تقویت می‌کند.
بسیاری خوش‌بینی را برابر با خوشبختی می‌دانند. در حالی‌ که یکی از آن­ها می‌تواند دیگری را پرورش و پوشش دهد، اما آن‌ها یک چیز نیستند. اگرچه افراد خوش‌بین معمولاً به‌ عنوان افرادی تلقی می‌شوند که فقط موارد مثبت را در هر موقعیتی می‌بینند، اما کارشناسان می‌گویند که این طرز فکر درست نیست.
“تفکر مثبت به این معنی نیست که عوامل استرس‌زای زندگی را نادیده بگیرید. شما فقط به شیوه‌ای سازنده‌تر به سختی‌ها نگاه می‌کنید.” ایجاد یک چشم‌انداز خوش‌بینانه از زندگی به شما اجازه می‌دهد که علی‌رغم شرایط ناگوار، یک جهان کامل بین فردی داشته باشید.
این موضوع احساس غم، افسردگی و اضطراب را کاهش می‌دهد، طول عمر شمارا افزایش می‌دهد، رابطه با دیگران را تقویت می‌کند و مهارت مقابله با مشکلات و تاب‌آوری را در طول زندگی فراهم می‌کند. در اوقات سختی، خوش‌بین بودن به شما این امکان را می‌دهد که شرایط استرس‌زا را بهتر کنترل کنید، که این باعث کاهش اثرات مضر استرس بر سلامتی بدن می‌شود و درنهایت شما را تاب‌آور تر می‌کند.

خودتان را پرورش دهید

وقتی استرس دارید، غفلت از نیازهای خود بسیار آسان است. از دست دادن اشتها، نادیده گرفتن ورزش و کم خوابیدن، همه واکنش‌های متداول در برابر شرایط بحرانی است. در عوض، حتی در مواقعی که مشکل دارید، روی ایجاد مهارت‌های تاب‌آوری خود تمرکز کنید. برای این کار روی فعالیت‌هایی که لذت می‌برید وقت بگذارید.
با مراقبت از نیازهای خود می‌توانید سلامت و تاب­آوری کلی خود را تقویت کرده و کاملاً آماده رویارویی با چالش‌های زندگی باشید.

مهارت‌های حل مسئله را توسعه دهید

۱تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که قادر به ارائه راه‌حل برای یک مشکل هستند تاب‌آوری بالاتری نسبت به کسانی که نمی‌توانند با مشکلات کنار بیایند، دارند. هر زمان که با یک چالش جدید روبرو شدید، فهرستی از راه‌های بالقوه حل مشکل و حل مسئله‌ای که به ذهن تان می‌رسد تهیه کنید.
با استراتژی‌های مختلف آزمایش کنید و بر ایجاد یک روش منطقی برای حل مشکلات مشترک تمرکز کنید. با تمرین مهارت‌های حل مسئله به‌ طور منظم، در هنگام بروز یک چالش جدی، آمادگی بیشتری برای کنار آمدن خواهید داشت و تاب‌آوری خود را با این روش تقویت می‌کنید.
صرف انتظار برای از بین رفتن مشکلی به‌ خودی‌ خود فقط بحران را طولانی­ تر می‌کند. در عوض، بلافاصله شروع به حل مسئله کنید. اگرچه ممکن است هیچ راه‌حل سریع و ساده‌ای وجود نداشته باشد، اما شما می‌توانید گام‌هایی را در جهت بهتر شدن وضعیت و استرس و بحران، بردارید.
روی پیشرفت‌هایی که تاکنون انجام داده‌اید تمرکز کنید و گام‌های بعدی خود را برنامه‌ریزی کنید. کار فعالانه روی راه‌حل‌ها به شما کمک می‌کند احساس کنترل بیشتری داشته باشید. فعالانه بودن به‌ جای اینکه فقط منتظر اتفاقات باشید، به شما کمک می‌کند تا اهداف خود را به واقعیت تبدیل کنید.

به مهارت‌های خود ادامه دهید

ساختن مهارت تاب‌آوری ممکن است زمان‌بر باشد، بنابراین اگر هنوز برای کنار آمدن با حوادث مشکل‌ساز تلاش می‌کنید ناامید نشوید. همه می‌توانند تاب‌آوری را بیاموزند زیرا شامل هیچ نوع رفتار یا عمل خاص و غیرممکن نمی‌شود. تاب­آوری می‌تواند از فردی به فرد دیگر به‌طور چشمگیری متفاوت باشد.
روی تمرین این مهارت‌ها و همچنین ویژگی‌های مشترک افراد مقاوم تمرکز کنید، اما به یاد داشته باشید که از نقاط قوت موجود خود استفاده کنید.

چرا مهارت‌های رشد فردی در تاب‌آوری مهم هستند؟

مهارت‌های رشد فردی از این جهت مهم هستند که به شما این امکان را می‌دهند برای رشد شخصی و شغلی در جهت اهداف خود برنامه‌های استراتژیک و تاکتیکی ایجاد کنید و در بروز مشکلات راه‌حل‌های مناسب را پیدا کنید. استفاده از مهارت‌های توسعه فردی به شما کمک می‌کند تا بتوانید به‌ طور طبیعی آن‌ها را در برنامه‌های روزمره خود داشته باشید و از آن‌ها برای تقویت مهارت تاب‌آوری استفاده کنید:

  • دستیابی به اهداف شخصی و شغلی
  • پیشرفت در حرفه خود
  • نقاط قوت و استعداد خود را بهبود ببخشید
  • رضایت را پیدا کنید

نمونه‌هایی از مهارت‌های رشد فردی

مهارت‌های رشد فردی می‌تواند صفات یا خصوصیاتی باشد که شما از قبل دارید یا می‌توانید از طریق آموزش کسب کنید. افراد بسته به اهداف شان مهارت‌های مختلف رشد فردی را ارزیابی خواهند کرد، اما در ادامه به چند نمونه از مهارت‌هایی که معمولاً افراد برای تسهیل رشد شخصی خود برای تقویت تاب‌آوری تمرین می‌کنند اشاره شده است:
ارتباطات
درون فردی
سازمان
حل مسئله
اعتمادبه‌نفس
تطبیق‌پذیری
اخلاق کاری
رهبری

ارتباطات

ارتباط شامل توانایی شما در صحبت کردن، نوشتن و گوش دادن است. با استفاده از این مهارت‌ها می‌توانید آنچه دیگران می‌گویند و احساس می‌کنند را درک کنید و همچنین ایده‌ها و احساسات خود را در هنگام بحران منتقل کنید. ارتباط گران خوب می‌توانند با استفاده از لحنی مثبت و مناسب با شرایط، واضح و مطمئن صحبت کنند.

درون فردی

مهارت‌های تاب‌آوری بین فردی یا مهارت‌های تاب‌آوری اجتماعی به افراد کمک می‌کند، و مربوط به رفتارهای کلامی و غیرکلامی و واکنش در تعامل با افراد دیگر است. آن‌ها بر توانایی شما در ایجاد روابط و ایجاد تأثیر در دیگران در موقعیت‌های اجتماعی و بحران‌های اجتماعی تأثیر می‌گذارند.

سازمان

مهارت‌های تاب‌آوری سازمانی شامل مرتب بودن فضای فیزیکی و دیجیتالی شما و همچنین توانایی شما در برنامه‌ریزی، و اولویت‌بندی هنگام بحران است. سازمان‌دهی مناسب می‌تواند به صرفه‌جویی در وقت، جلوگیری از ارتباطات نادرست و بهبود کارایی و حل مسائل به وجود آمده در بحران‌های سازمانی کمک کند.

اعتمادبه‌نفس

اعتماد به‌ نفس یعنی اعتقاد به توانایی‌ها، اعمال و تصمیمات شما. اگر به خود اعتماد دارید، احتمالاً اهداف بلند پروازانه ای را دنبال خواهید کرد، چیزهای جدیدی را امتحان می­کنید و باور می‌کنید که می‌توانید موفق شوید و از بحران‌ها سربلند بیرون می‌آیید

تطبیق‌پذیری

این مهارت سازگاری و توانایی شما در تنظیم سریع و راحت در بحران‌های جدید است. افرادی که تغییرات را به‌ خوبی کنترل می‌کنند اغلب با شخصیت‌های مختلف و اتفاقات مختلف کنار می‌آیند و در هر محیطی پیشرفت می‌کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند در شرایط شگفت‌آور و بحرانی آرام باشند.

کلام آخر

هر یک از ما در زندگی خود ممکن است دچار بحران‌ها و فراز و نشیب‌های گوناگونی شویم و با آن‌ها دست و پنجه نرم کنیم. بعضی از افراد در این کارزار خسته می‌شوند و امید خود را از دست می‌دهند اما برخی دیگر باایمان به توانایی‌های خود و همچنین با تکیه‌ بر برنامه‌ریزی‌های خود به انسانی تاب آور تر تبدیل می‌شوند.
به‌قول‌معروف هر چیزی که تو را نکشد تو را قوی‌تر می‌کند.
پس مشکلات و مسائل نیز همین تأثیر را روی ما می‌گذارند. ما می‌توانیم با یادگیری مهارت حل مسئله، خوش‌بینی، تکیه‌ بر افکار مثبت و تمرین آن‌ها تاب‌آوری خود را افزایش و تقویت کنیم.
شما چگونه مهارت تاب‌آوری خود را تقویت می کنید؟ آیا دوست دارید این مهارت مهم را یاد بگیرید؟

دیدگاهتان را بنویسید