قدرت تبسم و لبخند در سخنرانی

خانه » بلاگ » قدرت تبسم و لبخند در سخنرانی

فهرست عناوین

قدرت به چیزهایی داده می‌شود که می‌توانند موضوعات را به شکلی عمیق تحت تأثیر قرار داده یا تغییر دهند. با گفتن این جمله، قدرت عظیمی را می‌توان در لبخند یا تبسم پیدا کرد. لبخند احساس شادی، امید و مثبت بودن را به هرکسی که آن را ببیند منتقل می‌کند. لبخند و تبسم، هنگامی‌که احساس آرامش می‌کنید می‌تواند روحیه شمارا تقویت ،و برای افرادی که با اضطراب و افسردگی دست‌وپنجه نرم می‌کنند بسیار مفید باشد. احساس قدرت ناشی از لبخند بسیار حیرت‌انگیز است. من از شما می‌خواهم آن را امتحان کنید! وقتی می‌نشینید و این موضوع را می‌خوانید، حدس می‌زنم که لبخند بر لبانتان نیست. پس چند ثانیه وقت بگذارید و لبخند بزنید. در دنیایی که پر از استرس و نگرانی است لبخند و تبسم می‌تواند راهی برای شجاعت، شادی و موفقیت باشد که ما قصد داریم تبسم و لبخند و آثار آن را به‌صورت علمی در زندگی روزمره و سخنرانی و ملاقات موردبررسی قرار دهیم و در آخر به شما نحوه‌ی لبخند و تبسم طبیعی را آموزش ‌دهیم.

قدرت تبسم در سخنرانی

لبخند(تعریف ویکی پدیا)
لبخند در درجه اول با انعطاف پذیری عضلات کناره های دهان ایجاد می شود. برخی از لبخندها شامل انقباض عضلات گوشه­ی چشم است ، عملی که به لبخند دوشن معروف است. در میان انسان ها ، لبخند بیانگر لذت ، اجتماعی بودن ، خوشبختی ، لذت یا تفریح است.
این حالت از بیان اضطراب مشابه ، اما معمولاً غیر ارادی متمایز است که به عنوان یک آرایش شناخته می شود. اگرچه مطالعات بین فرهنگی نشان داده است که لبخند زدن ابزاری برای برقراری ارتباط در سراسر جهان است ،  تفاوت های زیادی بین فرهنگ ها ، ادیان و جوامع مختلف وجود دارد ، برخی از آنها برای انتقال سردرگمی یا خجالت از لبخند استفاده می کنند.
پایه و اساس رشد
سیگن پریوشفت می گوید: لبخند مربوط به ۳۰ میلیون سال تکامل ، ناشی از “پوزخند ترس” از میمون هایی است که اغلب از دندان های فشرده شده­ی خود برای نشان دادن بی ضرر بودن شکارچیان استفاده می کردند یا اینکه می خواستند اعضای گروه را تسلیم خود کنند.

اثرات اجتماعی لبخند و تبسم در سخنرانی

لبخند زدن گاهی اوقات وسیله ای قبل از خندیدن است و الگوی معمول برای هموار کردن راه خنده است.لبخند زدن می تواند به عنوان پاسخی به خنده باشد که مورد استفاده قرار می گیرد.

لبخند زدن یک سیستم سیگنالینگ است که از نیاز به انتقال اطلاعات به اشکال مختلف شکل گرفته است. یکی از این موارد ،علاقه جنسی است. لبخندهای زنانه برای مردان ناهمجنس جذاب است ، جذابیت جسمی و جذابیت جنسی را افزایش می دهد. با این حال ، تحقیقات اخیر نشان می دهد که لبخند مرد در جذب زنان دگرجنسگرایانه بیشترین تأثیر را دارد یا ممکن است داشته باشد.
در حالی که لبخند زدن در بیشتر مواقع به عنوان یک احساس مثبت درک می شود ، فرهنگ های بسیاری وجود دارند که لبخند زدن را به عنوان یک بیان منفی تلقی می کنند لبخند زیاد را می توان نشانه­ی کم عمق بودن یا عدم صداقت دانست. در بعضی از مناطق آسیا ، مردم ممکن است هنگام خجالت یا درد عاطفی لبخند بزنند.
بعضی از افراد ممکن است به دیگران لبخند بزنند تا نشان دهند یک سلام دوستانه به آن­ها داده اند. لبخند ممکن است مخصوص دوستان نزدیک و اعضای خانواده باشد. بسیاری از مردم منطقه­ی اتحاد جماهیر شوروی سابق لبخند زدن به غریبه ها در انظار عمومی را رفتار غیرمعمول و حتی مشکوک تلقی می کنند یا حتی نشانه حماقت می­دانند.
یک مطالعه گسترده بین فرهنگی و منظم در مورد درک اجتماعی افراد می خندند  صورت گرفت که نشان داد در برخی از فرهنگ ها ممکن است یک فرد خندان از هوش کمتر نسبت به همسالان غیر خندان برخوردار باشد (و اجتناب از عدم اطمینان فرهنگی ممکن است این تفاوت ها را توضیح دهد). علاوه بر این ، همان مطالعه نشان داد که فساد در سطح جامعه ممکن است درک اجتماعی از لبخند را تضعیف کند .در جوامع با شاخص های فساد بالا ، اعتماد به افراد خندان کاهش می یابد.
اختلافات جنسیتی نیز می تواند برای لبخند زدن وجود داشته باشد. در ایالات متحده و انگلستان ، زنان گزارش می دهند که مردان به آنها        می گویند لبخند بزنند. به عنوان مثال ، گرگ ریکفورد ، یکی از اعضای پارلمان انگلیس به یک روزنامه نگار زن گفت که به جای سؤال پرسیده از او  ، لبخند بزند.

آیا تابه‌حال شگفت‌زده شده‌اید؟

من همیشه از ارتباطی که بااحساس خوب و خلق‌وخوی خوب که بلافاصله بعد از ملاقات شروع می‌شود شگفت‌زده شده‌ام.
لبخند و تبسم باعث ایجاد افکار شادی آور می‌شود، و روحیه­ ی شمارا تازه تر و شادتر می کند. هر زمان که یک روز سخت، یک روز بی‌ارزش دارید، خود را مجبور به لبخند زدن و تبسم ، حتی برای چند ثانیه کنید. قول می‌دهم تغییرات بزرگی در روحیه‌ی شما ایجاد شود.
لبخند می‌تواند حالات بد را از بین ببرد. وقتی لبخند می‌زنید می‌توانید جریانی از شادی خوشبختی و سرگرمی را به زندگی خود جاری سازید.
هنگامی‌که لبخند می‌زنید، یک مهمانی با احساس خوب در مغز خود برگزار می‌کنید. عمل لبخند و تبسم  پیام عصبی را فعال می‌کند که برای سلامتی و خوشبختی شما مفید است.
وقتی با دیگران این تبسم و لبخند را  تقسیم می‌کنید نتیجه بسیار جالب است که چگونه می‌توانید نتیجه‌ی کل روز شخص را  با یک لبخند و تبسم تغییر دهید درحالی‌که آن فرد  شاید روز خوبی را پشت سر نگذاشته باشد و شما می­توانید فقط با یک لبخند، خستگی‌ها، استرس‌ها و ناراحتی‌های فرد را از بین ببرید.
شاید این موضوع را می‌دانید که لبخند زدن مسری است، شبیه خمیازه. بنابراین، شما نه‌تنها امید و خوشبختی را به کسی منتقل می‌کنید، بلکه به او کمک می‌کنید تا لبخند بزند و احساسات خوبی را تجربه کند.
من اخیراً در نزدیکی ورودی درب یک از سالن‌های شلوغ همایش نشسته بودم. وقتی مردم ازآنجا می‌گذشتند، به چهره آن‌ها نگاه می‌کردم. بیشتر آن‌ها لبخند نمی‌زدند، زیرا ما معمولاً با لبخندی که بر صورتمان باشد، راه نمی‌رویم، حتی اگر روحیه خوبی داشته باشیم.
مطلب مهمی که من متوجه شدم این بود که اگر من توجه آن‌ها را بتوانم جلب کنم و سپس به آن‌ها لبخند بزنم، آن‌ها بلافاصله در جواب من لبخند می‌زدند. پس سعی کنید به دیگران لبخند بزنید اما یک نکته مهم وجود دارد که نباید فراموش کنیداین است که   سعی نکنید به خانم‌هایی که نمی‌شناسید لبخند بزنید زیرا همان‌طور که خودتان می‌دانید بعدازاین کار شاید کارتان با کرام‌الکاتبین باشد.
در بعضی مواقع لبخند و تبسم، حتی باعث “سلام” یا “احوالپرسی” نیز می‌شود. لبخند باعث می‌شود اطرافیان احساس خوشامدگویی، پذیرش، را از شما دریافت کنند. این همان چیزی است که ما درنهایت ، دنبال آن هستیم.

قانون طلایی: “با دیگران همان‌گونه رفتار کنید که می‌خواهید با شما رفتار کنند”.

در هنگام برقراری ارتباط لبخند بزنید

به اطرافیان، کسانی که عمیقاً به آن‌ها اهمیت می‌دهید، به خانواده و دوستانتان لبخند بزنید. همچنین برای کسانی که روزانه با آن‌ها در ارتباط هستید، همکارانتان، غریبه‌های خیابان یا افراد داخل مترو و اتوبوس لبخند بزنید. به هرکسی که به نظر می‌رسد می‌تواند از تبسم شما استفاده کند و لذت ببرد، لبخند بزنید.
لبخند و تبسم در سخنرانی واقعاً می‌تواند روز یک فرد را هنگامی که از بین رفته است ، بازگرداند. با وام دادن به مردم با یک  لبخند، شما در حال رسیدگی به همنوع خود هستید که این کار شما باعث  می ­شود ، ارتباطات خوبی  برقرار کنید.
دوستان عزیز لبخند زدن مرواریدی رایگان اما گران‌بها است که می‌توانیم به همه هدیه دهیم تا این کار ما باعث شود ما همان لبخند را دریافت کنیم.
ما می‌توانیم حتی در جلسات و مشاوره‌ها و حتی سخنرانی‌های خود لبخند و تبسم را به مخاطبین و کارمندان و دوستان خود هدیه دهیم با این کار  راه نفوذ به دل افراد را با لبخند و تبسم در سخنرانی می‌توان پیدا کرد زیرا تنها زبان واحد در بین تمام موجودات همین لبخند است. ما می‌توانیم با تبسم و لبخند خود بهترین خودمان باشیم.
این‌ها مقدمه‌ای بود برای تبسم در سخنرانی. حال به سراغ این موضوع می­رویم که چگونه می‌توانیم در سخنرانی‌های خود و هنگامی‌که وارد یک جمع می‌شویم و یا می‌خواهیم با مخاطب خود صحبت کنیم، از لبخند و تبسم در سخنرانی استفاده کنیم.

چرا وقتی در جمع صحبت می‌کنیم به‌اندازه کافی لبخند نمی‌زنیم؟

همان‌طور که می‌دانید، سخنرانی در جمع باید یک تجربه لذت‌بخش همه‌جانبه برای مخاطبان و سخنرانان باشد. پس چرا این‌طور نیست؟ مطمئناً ممکن است برای مجری برنامه و یا سخنران این موقعیت اضطراب‌آور و اعصاب‌خردکنی باشد،درست است؟
هیچ سخنانی برای آن سخنران وجود ندارد که آن سخنرانی را به تجربه‌ای دردناک باحالت چهره‌ی خود برای مخاطب تبدیل کند. او می‌تواند به‌راحتی عصبانیت، استرس یا چشم‌انداز منفی را به مخاطب نشان دهد یا برعکس.
اما در سخنرانی یا ملاقات چه‌کاری می‌توان انجام داد تا این اتفاق نیافتد.؟ در اینجا راهی را به شما پیشنهاد می‌دهم که بتوانید زمانی که وقت زیادی ندارید باآرامش صحبت کنید.
از دیدگاه یک سخنران، سخنرانی‌ها آن‌قدر می‌توانند بد باشند که باید از شرکت در آن‌ها اجتناب کرد. اما می‌توان این تأثیر منفی را از بین برد و سخنرانی خود را تأثیرگذار کرد.
بااین‌وجود حقیقت این است که صحبت در جمع فقط با نوع “صحبت کردن” که هرروز انجام می‌دهیم، کمی متفاوت است. فقط ما مکالمات، گپ‌های تلفنی، شایعات، جمع شدن در یک میهمانی خانوادگی و انواع دیگر صحبت‌ها را ارتباط بین فردی می‌نامیم و تفاوت سخنرانی و صحبت هم دقیقاً همین موضوع است.
اما واقعیت این است که هیچ‌چیز “غیرعادی” در مورد سخنرانی در جمع وجود ندارد. اروینگ گافمن، جامعه‌شناس، این موضوع را موردبررسی قرا ر داد و تشخیص خود را به ایده‌ی اصلی کتابی که در سال ۱۹۵۹ ارائه داد، تبدیل کرد.
گافمن خاطرنشان کرد که ما هرروز  سخنرانی­هایی را برگزار می‌کنیم، هرکدام مربوط به نقشی است که از ما خواسته می‌شود و مربوط به افراد و موقعیتی است که چنین لحظاتی را با آن‌ها تقسیم می‌کنیم: همسران، همکاران، دوستان قدیمی، مشتریان و غیره.
دلیلی که ما از ارائه آن وحشت داریم، طرز فکری است که باعث می‌شود ظاهر سخنرانی در جمع را به‌عنوان موقعیت‌های خطرناک ببینیم. و بنابراین ما با اضطراب و ترس صحبت می‌کنیم و به‌سختی واکنشی که لبخند یا تبسم ایجاد کند را مشاهده می‌کنیم و همین امر باعث می شود گاهی حس کنیم که مخاطب ما برایمان مشکل‌ساز می‌شود و یا مارا دچار مشکل می­کند.
البته واقعیت دیگر این است که ما با تعداد کمی مخاطب که اخم‌های گره‌خورده و عصبانی هستند، روبرو می­شویم. اما اکثر مخاطبین تقریباً همیشه می‌خواهند حضورداشته باشند و آن‌ها واقعاً به دنبال چیزی باارزش از صحبت‌های ما هستند و می‌خواهند ما بهترین خودمان باشیم.
همچنین در جلسات سخنرانی که  فرصت برای به اشتراک گذاشتن چیزی که موردعلاقه مشترک با دیگران است؛موقعیتی است که باید از آن لذت ببرید و این موضوع  نباید جلوه‌ای از تیرگی یا ترس ایجاد کند، بلکه می‌توان این ترس را با لبخندی تبدیل و از بین برد.

چه‌کاری می‌توانید در این مورد انجام دهید

آیا آماده هستید که ارتباط غیرکلامی شما با واقعیت هماهنگ شود؟ یا بگذارید سؤال خود را جور دیگر مطرح کنیم آیا دوست دارید زبان بدن شما هنگام صحبت به شما کمک کند تا شرایطی به وجود بیاورد که با مخاطب خود بهتر ارتباط برقرار کنید و یک سخنرانی عالی ارائه دهید؟
در این صورت، به خود یادآوری کنید که لبخند بزنید.
حال چگونه می‌توانیم در سخنرانی به خود یادآوری کنیم که لبخند بزنیم؟ یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای انجام این کار، نوشتن  لبخند بزن با حروف بزرگ در بالای کارت‌های یادداشت و یادآور‌ها در سخنرانی‌ها است. شما حتی می‌توانید بر روی پاورپوینت‌هایی که ارائه می‌دهید یک شکلک لبخند بگذارید تا به شما یادآوری کند که به مخاطبین خود لبخند بزنید!
این یادداشت‌ها را فقط خودتان می‌بینید. حتی می‌توانید عکس‌ بچه‌ها یا کسی را که دوست دارید مانند همسر، پدر و مادر و… بر روی صفحه لپ تاب خود داشته باشید که با هر بار دیدن آن‌ها متوجه شوید که باید لبخند بزنید.
یک روش دیگر که با ریسک بالاتری همراه است و می توانید برای به دست آوردن گرما و لذت در انجام مکالمه و سخنرانی به­وجود آورید این است که: به مخاطبین خود نگاه کنید و لبخندی خفیف به آن‌ها بزنید که این کار باعث می­شود مخاطب بتواند پیوند ارتباطی بین خود و شما را تشخیص دهد.
گوینده‌هایی که در سخنرانی خود عصبی هستند گاهی به دلیل ترس از اینکه مخاطب متوجه عصبانیت آن‌ها شوند از لبخند و تبسم در سخنرانی اجتناب می‌کنند و درنهایت این سخنرانی آن‌ها است که بدون تأثیر به پایان می‌رسد.

فواید لبخند برای سلامتی

لبخندها ،خسته‌کننده­­ی استرس: مقاله‌ای در وال‌استریت ژورنال به چاپ رسیده است که در آن به برخی از فواید لبخند و تبسم برای سلامتی اشاره‌شده است. برای مثال در این مقاله آورده شده است که: لبخند و تبسم در سخنرانی باعث کُند شدن ضربان قلب و کاهش استرس می‌شود.و همچنین  باعث می‌شود شما احساس کنید  از طرف مخاطبین خود “تهدید نمی‌شوید” و آن­ها برایتان چالشی به وجود نمی‌آورند.
لبخند و تبسم درسخنرانی به تسکین افسردگی کمک می‌کند و به شما این امکان را می‌دهد که ارتباطات مثبت‌تری با افراد دیگر برقرار کنید. به این موضوع فکر کنید که این امر به‌خودی‌خود در مورد سخنرانی شما و یا سخنرانی در میان دوستان و همکاران و خانواده چقدر می تواند  ارزشمند باشد!
در پایان می‌توان گفت، لبخند زدن به ایجاد واکنش عصبی مشابه در افرادی که لبخند ما را می‌بینند کمک می‌کند تا آن­ ها نیز لبخند بزنند، گویی که خود آن­ها این کار را انجام داده اند. اگر لبخند زدن و تبسم در سخنرانی تمام این مزایا را به همراه داشته باشد، آیا خندیدن نتایج مشابه یا حتی بیشتر نخواهد داشت؟ ظاهراً همین‌طور خواهد شد، همان‌طور که این مقاله به ما می‌گوسحید:
ازآنجاکه خندیدن باعث افزایش جریان خون می‌شود، زندگی پر از خنده یک زندگی سالم را  برای ما به وجود می‌آورد. یک مطالعه در سال ۲۰۰۶ نشان داد که خنده در پاسخ به یک فیلم کمدی و درام در
مقایسه با واکنش به تماشای یک فیلم استرس‌زا، جریان خون را به‌اندازه‌ی ورزش‌های سبک یا داروهای کاهش‌دهنده کلسترول افزایش می‌دهد.
بنابراین به مخاطبان خود لبخندهایی بزنید که شایسته لبخند و تبسم شما هستند. در سخنرانی، مصاحبه، میهمانی یا جلسه بعدی، موفقیت بیشتری کسب خواهید کرد اگر با لبخند به ملاقات افراد بروید.

لبخند بزن لطفاً! متشکرم.

بسیاری از سخنرانان مبتدی در اولین سخنرانی‌های خود بسیار جدی هستند و از لبخند زدن و تبسم در سخنرانی خود اجتناب می‌کنند. آن‌ها ممکن است از سخنرانی در جمع ترس داشته و یا  مضطرب باشند .آن­ها ممکن است تکنیک‌های یخ‌شکنی در سخنرانی را قبل از صحبت و سخنرانی را یاد نگرفته باشند که این امر موجب می شود لبخند نزنند.
نویسنده کتاب “لبخند: قدرت‌های حیرت‌انگیز یک عمل سادهرون گوتمن مزایای بسیاری از لبخند زدن را به‌طور خلاصه بیان می کند:
لبخند زدن بسیار درواقع می‌تواند شمارا سالم‌تر کند. لبخند زدن می‌تواند به کاهش سطح هورمون‌های تقویت‌کننده استرس مانند کورتیزول، آدرنالین و دوپامین کمک کند. سطح هورمون‌های تقویت‌کننده خلق‌وخو مانند اندورفین را افزایش می­دهد. و فشارخون کلی را کاهش می‌دهد.
رون گاتمن

علم لبخند زدن و سخنرانی در جمع

علم ثابت کرده است که لبخند زدن به مخاطب نورون‌های آینه‌ای را فعال می‌کند و به ایجاد لبخند و تبسم بر لب مخاطب کمک می‌کند. این موضوع با هر معیاری برای شما و مخاطبان سخنرانی شما یک برد بزرگ محسوب می‌شود.
این تحقیق کاملاً واضح است: لبخند زدن حتی اگر در وضعیت نه‌چندان مثبت مانند اضطراب یا ترس باشید، حالت روحی شمارا تغییر می‌دهد. پس چرا یک‌قدم کوچک در تمرین صحبت کردن خود برنمی‌دارید و لبخند نمی‌زنید.
مخاطبان شمارا به خاطر آن دوست خواهند داشت و شما تفاوت مثبت و عالی سخنرانی خود را احساس خواهید کرد. اتفاقات مثبت را در آغوش بگیرید و سخنران بهتری باشید. پس لطفاً لبخند بزنید!

پیش‌بینی
آسانی، بردباری و اعتمادبه‌نفس مطمئن
.

لبخند زدن بخشی از این پیام غیرکلامی به مخاطبان است که این تبسم در سخنرانی با حضور قدرتمند و مثبتی همراه است و حتی می‌توان سخنرانی را که با تبسم و لبخند شروع‌شده است را پیش‌بینی کرد.
لبخند زدن نشانه مثبتی به مخاطب ما می‌فرستد، با صراحت ارتباط برقرار می‌کند و مخاطب ما را در یک حالت ذهنی مثبت قرار می‌دهد.
اگر شما و حرفه‌ی شما سخنرانی نیست، پس لبخند زدن آخرین کاری است که می‌توانید هنگام ارائه در مقابل مخاطب انجام دهید. اما تحقیقات زیر نشان می‌دهد لبخند و تبسم در سخنرانی ممکن است فقط همان چیزی باشد که شما برای تغییر یک کار دلهره آور و تبدیل ارائه و سخنرانی و یا صحبت به تجربه‌ای لذت‌بخش، به آن نیاز دارید.

حال ۵ دلیل علمی برای لبخند زدن

 

۱-لبخند “عامل خونسردی” شما

درحالی‌که ما اغلب این تصور راداریم که حالت‌های صورت محدود و یا خنثی باعث می‌شود “خونسرد” به نظر برسیم،یک مطالعه ثابت می‌کند که عکس این واقعیت درواقع درست است. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۸ در مجله روانشناسی مصرف‌کننده منتشر شد، محققان “بارها و بارها دریافتند که مردم وقتی لبخند می‌زنند در مقایسه با وقتی‌که حالت چهره­ی خنثی دارند ، خونسردتر هستند.”
گاهی پیش می‌آید که برخی افراد را می‌بینیم که با بی­ادبی کردن می‌خواهند نشان دهند که فرد خونسرد یا یک فرد بامزه ای هستند،  درصورتی‌که طبق تحقیقات بالا ماجرا به این سادگی که فکر می کنیم  نیست و مسئله خیلی پیچیده‌تر از این موضوعات است در صوتی که همین بی‌ادبی‌ها ممکن است به روابط آسیب‌های جدی وارد کند و لبخند را از چهره ی مخاطب پاک کند.
کالب وارن، استاد و محقق این پروژه، به ما یادآوری می‌کند که “بی‌ادبی می‌تواند به روابط آسیب برساند.” ارائه نوعی ارتباط با پایه و اساس درست رابطه‌ای قوی را شکل می‌دهند و سخنرانان برای کمک به ایجاد ارتباط با مخاطبان خود باید لبخند بزنند.

۲-به شما کمک می‌کند با مخاطب ارتباط برقرار کنید

تحقیقات گسترده‌ ثابت کرده است که انسان­ها تمایل دارند حالت‌های چهره یکدیگر را تقلید کنند. یک مطالعه از علوم روانشناسی نشان داد که این تقلید حتی می‌تواند در سطح ناخودآگاه رخ دهد. به‌عبارت‌دیگر، اگر کسی به شما لبخند بزند، احتمالاً بدون اینکه حتی به آن فکر کنید، لبخند خواهید زد.
هر سخنران می‌خواهد که در سخنرانی خود با مخاطب ارتباطات گرمی برقرار کند. بنابراین وقتی برای سخنرانی آماده می‌شوید و برای آن‌ها می‌خواهید صحبت یا سخنرانی کنید و هنگامی که شما  شروع به لبخند زدن می‌کنید، احتمالاً آن‌ها نیز لبخند خواهند زد.شما با این کار ارتباط ناخودآگاه و قدرتمندی را آغاز می‌کنیدکه این ارتباطات هم به نفع شما و هم به نفع مخاطبان شما است.

۳-ذهن شمارا آرام می‌کند.

مطالعه ­ بالا نشان می‌دهد وقتی به مخاطب لبخند می‌زنید، او احتمالاً به شما لبخند می‌زند. اما مزایای فقط به اینجا ختم نمی­شود ؛هنگامی‌که بعد از سخنرانی به بیرون نگاه می‌کنید و مخاطبان خندان را می‌بینید، این موضوع، به شما اطمینان و آرامش می‌بخشد.
دکتر آسا گوپتا، متخصص مغز و اعصاب توضیح می‌دهد که لبخند زدن و تبسم در سخنرانی باعث ایجاد واکنش شیمیایی و افزایش دوپامین و سروتونین در مغز ما می‌شود. او می‌گوید، “دوپامین احساس خوشبختی ما را افزایش می‌دهد.
این موضوع باعث می­شود با ترشح سروتونین ،کاهش استرس به ­وجود آید. ” بنابراین وقتی لبخند می‌زنید، مغز شما مواد شیمیایی تولید می‌کند که به شما می‌گویند، “من از این موضوع  لذت می‌برم. و حالم خوب است.”
و این اتفاق باعث می‌شود که در ذهن پیام‌های مثبتی شکل بگیرد که دائم در حال تکرار هستند.

۴-بدن شمارا آرام می‌کند.

دانشمندان روانشناسی، تارا کرافت و سارا پرسمن از دانشگاه کانزاس دریافتند که لبخند زدن می‌تواند، پاسخ و واکنش بدن به موقعیت‌های استرس‌زا  را کاهش دهد. آن‌ها به برخی از شرکت‌کنندگان در مطالعه خود دستور دادند که در حین آزمایش‌های خاص، با نگه‌داشتن یک چوب بین دندان‌هایشان “لبخند” بزنند. سپس کرافت و پرسمن ضربان قلب شرکت‌کنندگان و همچنین میزان استرس را که خود فرد گزارش می‌داد، اندازه‌گیری می‌کردند.
آن‌ها دریافتند که کسانی که در طی آزمایش‌ها چوب در دهان خود داشتند، ضربان قلب کمتری داشته و استرس کمتری را گزارش می‌کردند. “این یافته‌ها نشان می‌دهد که لبخند زدن در هنگام استرس‌های مختصر می‌تواند به کاهش شدت واکنش استرس بدن ، صرف‌نظر از اینکه آیا فرد واقعاً احساس خوبی دارد یا نه”،کمک کند.

۵-لبخند و تبسم ممکن است طول عمر شمارا افزایش دهد.

اگر همه­ی این دلایل کافی نیست، یا اگر کسی هستید که احساس می‌کنید سخنرانی در جمع ممکن است از عمر شما بکاهد، به این نکته‌ی بسیار مهم هم توجه کنید که لبخند و تبسم در سخنرانی می‌تواند به شما کمک کند تا بیشتر زندگی کنید.
محققان دانشگاه وین ارتباط بین لبخند زدن و طول عمر را بررسی کردند. آن‌ها دریافتند که درنهایت ورزشکارانی که در عکس‌هایشان لبخندهای واقعی داشتند، ۷ سال بیشتر از کسانی که لبخند نمی‌زدند زندگی می‌کردند.
درمجموع، به نظر می‌رسد لبخند زدن روشی ساده برای کاهش استرس در تجربه­ ی سخنرانی­های عمومی است و درعین‌حال به شما در برقراری ارتباط با مخاطبان کمک می‌کند. اگر متن و لحن سخنرانی شما لبخند و تبسم در سخنرانی را می‌طلبد، سعی کنید قبل از باز کردن لب و قبل از اینکه صحبت‌ها و سخنرانی خود را شروع کنید به مخاطب خود لبخند بزنید. این موضوع صرفاً یک پیشنهاد خشک و خالی نیست. این علم و تحقیقاتی است که می‌تواند به شما در اجرای سخنرانی بهتر و مؤثرتر کمک کند.

تفاوت لبخند واقعی و ساختگی

آیا دقت کرده‌اید که گاهی مجبور می‌شویم از لبخند مصنوعی برای‌طرف مقابل خود استفاده کنید؟ و یا لبخند یا تبسم در سخنرانی از روی کنایه بزنید؟
همه ما هرروز بارها و به دلایل مختلف از لبخندهای مصنوعی یا اجباری استفاده می‌کنیم که علم آن‌ها را به دو بخش تقسیم می‌کند که در اصطلاح ما آن‌ها را لبخندهای ساختگی و واقعی می‌نامیم و علم از آن­ها با ‌عنوان­های دوشن و غیر دوشن نام می‌برد.
هیت لاین می‌گوید، “لبخند دوشن لبخندی است که به چشم شما می‌رسد و باعث می‌شود گوشه‌های چشم مانند پای مرغ چروکیده شود. این لبخندی است که اکثر ما  از آن  برای قبول کردن یک موضوع استفاده می‌کنیم. ” و این لبخند و تبسم در سخنرانی طبیعی است.
درمقابل دلایل بسیاری برای استفاده نکردن از این نوع لبخند و تبسم در سخنرانی وجود دارد  .گاهی ما از لبخندهای مصنوعی و غیر دوشن استفاده می­کنیم، که به بررسی برخی از آن‌ها می‌پردازیم.
دلیل ۱: ادب
بسیاری از اوقات از لبخندهای مصنوعی استفاده می‌کنیم زیرا می‌خواهیم زیبا به نظر برسیم. ما قصد بدی نداریم، می‌خواهیم دیگران ما را مهربان­تر و دوست‌داشتنی­تر ببینند. بنابراین ما لبخندی از روی اجبار می‌زنیم.
گاهی ما در عصبانیت خود از یک لبخند خاص استفاده می کنیم، یک لبخند نصف و نیمه و اجباری .این نوع لبخند و تبسم در سخنرانی ، “لبخند شکننده” یا نیش خند نامیده می‌شود. در یک مقاله استراتژی تجارت، نویسندگان این­مقاله  از تساوست یکی از روانشناسان دانشگاه نیویورک و دانشمند ارشد موسسه نئورولیدر شیپ، در رابطه با لبخندهای شکننده یا نیش خند نقل می‌کنند که : مردم سعی می‌کنند برای  فرهنگ زیبایی  یا زیبا بودن، لبخند بزنند که این­کار  آن­ها باعث می­شود لبخند شکننده یا نیش خند بزنند، حتی اگر آن‌ها واقعاً می‌خواهند با صراحت و انتقاد بیشتری صحبت کنند یا رفتاری متضاد را انجام دهند از این نوع لبخند استفاده می‌کنند. جالب اینجاست که این افراد بیش‌ازحد از این نوع تبسم در سخنرانی استفاده می‌کنند و حتی در گفتار خود بیش‌ازحد مثبت می‌شوند. ”
دلیل ۲: برای مبارزه با متعصبان اجتماعی
دلیل دیگری که ممکن است از لبخند ساختگی استفاده کنیم این است که سعی می‌کنیم متعصب به نظر نرسیم. در تحقیقی، استادان دانشگاه کالیفرنیا، وندی مندز و کاترینا کوسلوف دریافتند که هنگام برقراری ارتباط با افرادی که ممکن است تعصبات اجتماعی داشته باشند، اغلب لبخندهای بیشتر را تصحیح و مصنوعی می­کنند.
آن‌ها دریافتند که شرکت‌کنندگان هنگام کار با یک نژاد دیگر بیشتر لبخند می‌زنند تا راهی برای نشان دادن نژادپرست بودن خود نشان دهند.
شرکت‌کنندگان همچنین از لبخندهای ساختگی بیشتر باکسی استفاده کردند که دارای یک نشانه قابل‌توجه در چهره­ی خود بودند. در هر دو موقعیت، ارتباط‌دهندگان از تلاش عمدی استفاده می‌کردند تا حالت چهره خود را نشان دهند، همه ما در اینجا خوب هستیم. همه‌چیز خوب است. درحالی‌که ذهنیت آن‌ها چیز دیگری بود و روی رخسارشان سر درونشان را آشکار می کرد.
تا اینجا با فوایدی که لبخند می‌تواند برای ما داشته باشد آشنا شدیم و به این موضوع پرداختیم که چراگاهی از لبخندهای مصنوعی استفاده می‌کنیم حال به سراغ این موضوع می‌رویم که چگونه می‌توانیم لبخند طبیعی را تمرین کنیم که هم در کلام خود و هم در سخنرانی‌های خود از لبخند واقعی استفاده کنیم تا بتوانیم ارتباطات خوبی را با مخاطب خود به­ وجود آوریم.
یک سخنران تعریف می‌کرد که از ارزش برقراری ارتباط با مخاطب خود از طریق لبخند زدن، آگاه است. او می‌گفت که در همه‌جا به‌غیراز سخنرانی همیشه لبخند بر لب دارد اما در هنگام سخنرانی بندرت پیش می‌آید که لبخندی بزند او که از این موضوع ناراحت بود، به دنبال چاره‌ی کار خود می‌گشت.
نکته‌ای که در رابطه با این موضوع باید بدانید این است که می‌توانید با لبخند خود آهنربای مغناطیسی قوی مخاطب باشید. در زیر به چند نکته برای افزایش و استفاده از لبخند و تبسم در سخنرانی‌ها اشاره‌کرده‌ایم:

چند نکته ی کلیدی برای افزایش استفاده از لبخند و تبسم در سخنرانی

نکته‌ای که در رابطه با این موضوع باید بدانید این است که می‌توانید با لبخند خود آهنربای مغناطیسی قوی مخاطب باشید. در زیر به چند نکته برای افزایش و استفاده از لبخند و تبسم در سخنرانی‌ها اشاره‌کرده‌ایم:
    ۱-درباره­ ی مطالب خود پرشور و مشتاق باشید. اگر هیجان‌زده نیستید، چرا مخاطبان شما باید هیجان‌زده شوند؟
   ۲-جلوی آینه برای لبخند زدن تمرین نکنید زیرا در آن لحظه ممکن است از لبخندتان خوشتان نیاید. چهره‌ها (چشم‌ها) را روی چند ورق کاغذ بکشید و یا                عکس‌هایی را در اطراف اتاق‌خواب خود و روی دیوار بچسبانید. با چشم‌ها صحبت کنید و تماس مداوم با چشم برقرار کنید.

  1. بخش‌هایی از ارائه خود را به‌صورت مکالمه، یک‌به‌یک (یا یک‌به‌دو یا یک‌به‌سه) تمرین کنید. در مورد محتوای خود با دوستان، خانواده و همکاران صحبت کنید. اگر در مکالمه لبخند بیشتری بزنید، این تمرین به شما کمک می‌کند بیشتر سخنرانی کنید و همچنین در سخنرانی خود بیشتر از لبخند و تبسم در سخنرانی استفاده نمایید.
  2. آینه‌ای را روی میز خود چنان تنظیم کنیدکه ببینید هنگام مکالمه با تلفن، به چه نحوی صحبت می‌کنید (سعی کنید با لبخند پاسخ دهید).
  3. حفظ نکن، درونی کن! سعی نکنید محتوای خود را کلمه به کلمه به خاطر بسپارید (به‌غیراز جمله­ هایی که با آن­ها شروع و به پایان می­ رسانیدو چند عبارت کلیدی). از روی کلمات کلیدی تمرین کنید. وقتی بیشتر افراد سعی می‌کنند یک سخنرانی را به خاطر بسپارند، انرژی ذهنی زیادی را صرف می‌کنند، انرژی که می‌تواند برای تمرکز بر روی مخاطب استفاده شود.
  4. هنگامی‌که به‌طرف سالن سخنرانی می‌روید و یا در هتلی برای استراحت رفته‌اید سعی کنید لبخند بزنید و یا حتی بخندید.
  5. قبل از ارائه، در جلوی آیینه حرکات کششی ازجمله انجام برخی از کشش‌های صورت ،انجام دهید. از بین بردن تنش و شل شدن عضلات به همراه نرمش باعث می‌شود شما راحت‌تر لبخند بزنید.
  6. قبل از ارائه، در صورت امکان به موسیقی‌های آرامش‌بخش و مثبت گوش دهید.
  7. لبخند زدن را همین‌الان شروع کنید! قبل از صحبت و معرفی خود به حضار لبخند بزنید. سپس شما اولین برداشت به‌یادماندنی از تبسم در سخنرانی را ایجاد کرده‌اید!
  8. با لبخند هم خاتمه دهید! خاطره‌ی سخنرانی خود را با لبخند خود ماندگار کنید.

کلام اخر

همان‌طور که می‌دانید لبخند یک حرکت ساده و رایج است که چند بار در روز توسط مردم انجام می‌شود. چیزهای زیادی وجود دارد که لبخند را به لب ما می‌آورد. به‌عنوان‌مثال، یک‌تکه کیک، پوشیدن لباس موردعلاقه­، شیرینی، جشن تولد یا یک اتفاق بامزه و یا یک لطیفه و …
اما لبخند ما نه‌تنها به موارد که به انتخاب خودمان است محدود نمی‌شود بلکه وقتی ما از درون خوشحال می‌شویم خیلی سریع باعث می­شود ما لبخند بزنیم. این نه‌تنها شخصیت ما را بلکه سایر افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد این موضوع به این دلیل اتفاق می افتد که ماهیت آن قابل‌انتقال است. وقتی به شخصی لبخند می‌زنید، غالباً، در عوض همان را پس می‌گیرید.
لبخند و تبسم در سخنرانی یک ابزار قدرتمند در سخنرانی‌ها، ملاقات، مصاحبه‌ها و هر جای دیگری است که فکر می‌کنید که می‌تواند روحیه فرد را تغییر دهد. سعی کنید به یک مرد عصبانی در خیابان لبخند بزنید، از دیدن عصبانیت ناپدیدشده او شگفت‌زده خواهید شد. او ممکن است به شما لبخند نزند اما مطمئناً عصبانیت او متوقف و یا کمتر خواهد شد. به‌طور خلاصه، لبخند و تبسم در سخنرانی یک منحنی است که همه‌چیز را درست می‌کند.
لبخند زدن همان‌طور که در بالا نیز گفتیم فواید زیادی دارد. وقتی غالباً لبخند می‌زنید، از بسیاری از بیماری‌ها مانند استرس، غم و اندوه، محیط تاریک ذهنی آزاردهنده دور هستید. افراد خوشبخت کسانی هستند که حتی در مواقع سخت لبخند می­زنند.
همیشه لبخند زدن را یاد بگیریم و به دیگران نیز یاد بدهیم لبخند بزنند. خیلی راحت می‌توان به کسی لبخند زد. همه ما می دانیم که آنچه عزیزان ما دوست دارند مانند کمک به مادران در نظافت آشپزخانه، به اشتراک گذاشتن کتاب نقاشی با دوستان خود، کمک به یک فرد فقیر، راهنمایی کردن یک شخص برای پیدا کردن یک آدرس و…، به همراه لبخند و تبسم در سخنرانی می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در ارتباطات ما شکل دهد. می‌خواهم بگویم که لبخند زدن و تبسم کردن از  عضلات کمتری نسبت به  اخم کردن استفاده می‌کند.

پس با لبخند زدن بهترین خودت باش

از نظر شما لبخند و تبسم در سخنرانی چگونه می تواند بر سخنرانی و ارتباطات ما تاثیر بگذارد؟

دیدگاهتان را بنویسید