هفت عادت سخنرانان موثر

خانه » بلاگ » هفت عادت سخنرانان موثر

فهرست عناوین

هفت عادت سخنرانان موثر

شاید شما هم کتاب هفت عادت مردمان موثر استفان کاوی را خوانده اید و یا حداقل چیز هایی درباره آن شنیده باشید . کتابی تقریبا کلاسیک در زمینه رشد فردی ولی در عین حال پربار . در این مقاله سعی کرده ایم با الگو برداری از عادت های پیشنهادی در آن کتاب، و همسو کردن آن با دنیای سخنرانی و سخنرانان ، به هفت عادت سخنرانان موثر بپردازیم که هر سخنران حرفه ای باید آن ها را به کار گرفته تا بتواند یک سخنرانی موثر داشته باشد.

۱. اولین عادت سخنرانان موثر: پیش قدم باشید

اولین عادت از هفت عادت سخنرانان موثر موردی است که استفان کاوی در کتاب خود به آن اشاره کرده است، مربوط به پذیرش مسئولیت زندگی است. فرد فعال ابتکار عمل را به دست می گیرد و می فهمد که موفقیت از تصمیم گیری مثبت حاصل می شود.

اما چگونه می‌توانیم از این اصل در سخنرانی خود بهره‌مند شویم؟

سخنرانی یک استعداد ذاتی نیست که افراد با آن متولد شوند. بسیاری از سخنرانان برتر جهانی ابتدای کار، افرادی درون گرا و خجالتی بوده اند اما با تمرین و استفاده از همین عادت‌ها توانسته‌اند به یک سخنران حرفه‌ای و فعال تبدیل شوند.

برای اینکه یک سخنران فعال باشید:

  • کنترل صحبت کردن خود را در دست بگیرید.
  • به دنبال فرصت هایی برای تمرین و پیشرفت باشید.
  • سخنرانی های عالی را به دقت مطالعه و بررسی کنید و بهترین کارهایی را که انجام می دهند یادداشت برداری کنید. ( سخنرانی های TED در این زمینه مفید هستند.)
  • وقتی اوضاع خراب شد یا اشتباهی رخ داد ، مسئولیت را بپذیرید. ارائه بد را دلیل کمبود وقت ، مخاطب بی توجه ، سر و صدای بیرون یا هر چیز دیگر ندانید.
  • مسائل را حل کنید ، هر روز ، برای بهتر شدن خود تلاش کنید.

۲.دومین عادت سحنرانان موثر:  ( در ذهن خود ) از پایان شروع کنید

دومین عادت از هفت عادت سخنرانان موثر : شروع از پایان در ذهن شما مستلزم تعیین ارزش‌های اصلی خودتان است (یعنی آنچه برای شما بیشترین اهمیت را دارد). به این طریق ، شما باید بیانیه مأموریت شخصی و اهداف پیشگامانه ای را ایجاد کنید که از آن مأموریت پشتیبانی کند.

اما چطور می‌شود این عادت را در صحبت و سخنرانی به مرحله اجرا گذاشت ؟

پایان مطلوب شما از صحبت و سخنرانی چیست و چگونه است ؟ به مأموریت زندگی خود فکر کنید ، و اینکه چگونه صحبت کردن می تواند آن را پشتیبانی کند.

  • در محل کار خود رهبر بهتری شوید؟
  • در اجتماع مذهبی خود انگیزه ایجاد کنید؟
  • به عنوان سخنران سیاسی برای اولویت های مدنی خود مبارزه کنید؟
  • درآمد خود را با هزینه سخنرانی افزایش می دهید؟
  • سخنران انگیزشی معروف جهانی شوید؟
  • مدافع خیریه انتخابی خود باشید؟
  • قهرمان مسابقات جهانی سخنرانی عمومی شوید؟

داشتن چشم انداز و نگاه به پایان سخنرانی در طولانی مدت به شما کمک می کند تا قدم های سخت ، اما ضروری را برای رسیدن به آن بردارید. از هدف بلند مدت خود برای هدایت اقدامات کوتاه مدت استفاده کنید.

سومین عادت سخنرانان موثر: اولین چیزها را در اولویت قرار دهید

اولین چیزها، وظایف با اهمیت بالایی هستند که شما را به سمت اهداف آینده سوق می دهند ، نه لزوما مواردی که در حال حاضر فوری به نظر می رسند. از وسوسه این که همیشه روی کارهای فوری تمرکز کنید جلوگیری کنید، و درعوض بدانید که وقت برای اختصاص دادن به فعالیتهای با اهمیت بالاتر و با دوام بسیار مهم تر است.

اما چگونه می توانید این عادت را در صحبت و سخنرانی اجرا کنید؟

هنگامی که به طور منظم صحبت می کنید ، گرفتار شدن در جزئیاتِ کوچک، وسوسه انگیز است. آیا این برای شما آشنا به نظر می رسد؟

  • آیا درباره اینکه نظر مخاطبان درباره لباس شما چیست ، وسواس دارید؟
  • آیا خودتان را لعنت می کنید که در آخرین ارائه خود برخی مطالب را فراموش کرده اید؟
  • آیا هر وقت کلمه “ام” یا کلمه پرکننده دیگری را به زبان می آورید ، حالتان بد می شود ؟

بدانید، این جایی نیست که باید افکار خود را خرج این گونه مسائل و وسواس ها کنید. درعوض ، قطب نمای صحبت کردن خود را به نکات واقعاً مهم متمرکز کنید :

  • آیا شما ارزش یا ارزش های خود را ارائه می دهید و پیام خود را به مخاطبان خود منتقل می کنید؟
  • آیا شما به اندازه کافی آماده هستید؟
  • آیا به سمت اهداف بلند مدت خود پیش می روید؟
  • آیا در بین فرصت صحبت کردن ، وقت خود را برای بهبود محتوای خود (و تصاویر) اختصاص می دهید و داستان های خود را اصلاح می کنید؟
  • آیا شمای فعلی می مانید؟ بدون هیچ تغییری !

چهارمین عادت سخنرانان موثر: برنده / برنده فکر کنید

 

چهارمین عادت سخنرانان موثر ، طرفدار تلاش برای راه حل های سودمند است. فراموش نکنید در موقعیت هایی که هر دو طرف “پیروز” می شوند روابط پرورش می یابند ، این در حالی است که سناریوهای برد / باخت به روابط آسیب می رساند.

اما چگونه می توانید این اصل را در صحبت و سخنرانی خود اجرا کنید؟

به یاد داشته باشید که موفقیت شما به عنوان سخنران مستقیماً به این مسئله بستگی دارد که مخاطبان شما با شرکت در سخنرانی شما “برنده” شوند.

این که شما سود تلاش های بازاریابی خود را به دست بیاورید ، قراردادی را با هزینه زیاد بدست آورید ، با کف زدن و پشت سر گذاشتن صحنه و یا با فروش کالاهای خود در اتاق پشت صحنه از سود زیادی بهره مند شوید نه خلاقی است و نه برای شما کافی است .

اگر همه این موارد اتفاق بیفتد ، اما شما خط پایه مخاطبان خود را (از نظر مالی، روابط یا سایر مواردی که دغدغه مخاطب شماست) بهبود ندهید ، شکست خورده اید.

به طور بی وقفه بر ارائه حداکثر ارزش برای مخاطبان خود تمرکز کنیداگر این کار را انجام دهید ، بقیه کارها (هزینه ها ، کف زدن ها ، سودها ، …) به همراهش می آید.

پنجمین عادت سخنرانان موثر: ابتدا به دنبال درک کردن ، سپس درک شدن باشید

همانطور که به نظر می رسد ، عادت پنجم شما را تشویق می کند که ابتدا با همدلی گوش کنید و دیگران را درک کنید ، و سپس صحبت کنید تا بدین شکل ، مخاطب شما را درک کرده و به شما توجه کند.

اما چگونه می توانید این عادت را در صحبت و سخنرانی خود اجرا کنید؟

با تحلیل مخاطب

به جای تمرکز بر روی آنچه می خواهید بگویید (ارتباط گوینده محور) ، بر آنچه مخاطب باید بشنود (ارتباط مخاطب محور) تمرکز کنید.

تجزیه و تحلیل مخاطب (یا فقط سوالات ساده از او) ذهنیت مخاطب شما را نشان می دهد.

چه چیزی باعث شب بیداری آنها می شود؟ آنها چه مشکلی دارند؟ منبع مشکل آنها چیست؟ آنها چه اعتقاداتی دارند؟ ارزشهای آنها چیست؟ آنها به چه اطلاعاتی نیاز دارند؟

هنگامی که واقعاً دیدگاه مخاطب خود را درک کنید ، ساده تر خواهید دید که باید پیام خود را برای رسیدن به مخاطب تهیه کنید.

۶. ششمین عادت سخنرانان موثر: هم افزایی کنید

ششمین عادت سخنرانان موثر، دستیابی به هم افزایی در روابط شما و در همه تعاملات بین فردی است. هنگامی که هر دو طرف متعهد شوند که با هم کار می کنند ، نتایج می تواند بیش از آن باشد که هر یک از طرفین به طور مستقل آن را به دست آورند.

اما چگونه می توانید این عادت را در صحبت و سخنرانی خود اجرا کنید؟

اکثر موقعیت های گفتاری یک رابطه سلسله مراتبی روشن ایجاد می کنند ، این امر در این واقعیت منعکس می شود که گوینده از نظر جسمی و استعاری از مخاطب جدا است.

به عنوان گوینده ، این شما هستید که کنترل را در دست دارید. شما در موقعیت قدرت هستید. شما جواب ها را دارید و مخاطبان در درجه دوم هستند. آن ها منفعل هستند و مشکلاتی دارند که برای رفع آن ها به شما نیاز دارند.

یک دقیقه صبر کن! آیا مشکلی در این خط فکری مشاهده می کنید؟ وقتی از طریق این لنزهای سلسله مراتبی مشاهده می شوید ، ممکن است ارائه شما یک تعارض به نظر برسد: شما در برابر آنها هستید. شما در تلاش برای اقناع هستید و آنها نیز در برابر شما مقاومت می کنند. اما درگیری آن چیزی نیست که باید برای رسیدن به آن تلاش کنید.

درعوض ، به هر ارائه به عنوان فرصتی برای همکاری با مخاطبان برای حل یک مشکل مشترک نگاه کرده و نزدیک شوید. با در آغوش گرفتن این طرز فکر ، احتمال اینکه بتوانید شکاف بین خود و مخاطب را برطرف کنید ، بیشتر خواهد بود.

احتمال تعامل راحت شما با آنها بیشتر می شود و از آنجا که در یک طرف هستید ، استرس کمتری نیز احساس خواهید کرد و بنابراین می توانید در تأمین ارزش کامل برای خود و مخاطب بهتر تمرکز کنید.

هفتمین عادت سخنرانان موثز: اره را تیز کنید

این عادت هفتم طرفدار تعادل در زندگی و صرف وقت برای جوان سازی خود از نظر جسمی ، روحی و عاطفی است. به عنوان مثال ، ورزش منظم یک فعالیت کلاسیک “تیز کردن اره” است. با داشتن جسمی سالم ، در شش عادت دیگر موثرتر خواهید بود!

اما چگونه می توانید این عادت را در صحبت و سخنرانی خود اجرا کنید؟

  • برای استفاده از دانش خود ، کتابها و وبلاگهای سخنرانی را بخوانید.
  • سخنران هایی را که الهام بخش شما هستند دنبال کنید (مثلا سخنرانان TED را تماشا کنید . )
  • در ارائه های گذشته خود تأمل کنید ، بازخوردها را مرور کنید و برای بهبود آن ها اقداماتی انجام دهید.

این همه ی کاری که می توانید انجام دهید نیست. فعالیت های کلی “تیز کردن اره” می تواند به کارایی گفتاری شما نیز کمک کند. مثلا:

  • آمادگی جسمانیِ بهتر، به شما انرژی بیشتری روی صحنه می دهد و در هنگام ارائه جلسات طولانی، مانند یک دوره تمام روزه ، استقامت بیشتری خواهید داشت.
  • یک رژیم غذایی سالم متشکل از آب بیشتر ، و نوشیدنی های قند و کافئین کمتر کیفیت صدای شما را بهبود می بخشد.

جمع بندی

در این مقاله به هفت عادت موثری که هر سخنران برای رسیدن به یک سخنرانی مناسب و مطابق با ارزش های خود و مخاطب بدان احتیاج دارد، پرداختیم . می توان گفت : عادت های فراوانی وجود دارند که هر یک می تواند برای بهبود عملکرد و کارایی سخنران و مخاطب مورد استفاده واقع شود. لذا توجه به هر یک از آنها مسیر حرفه ای تان را به عنوان یک سخنران بهبود بخشیده و تغییر می دهد.

نوبت شماست
کدام یک از این هفت عادت برای شما تا به حال مفید بوده ؟ از کدام استفاده کردید؟
شما چه عادت دیگری را می شناسید که در بهبود سخنرانی موثر می تواند راهگشا باشد؟

دیدگاهتان را بنویسید