چطور بدنه سخنرانی را طراحی کنم؟

خانه » بلاگ » چطور بدنه سخنرانی را طراحی کنم؟

فهرست عناوین

چطور بدنه سخنرانی را طراحی کنم؟

 

یکی از چالش‌هایی که در سخنرانی خود با آن مواجه می‌شویم طراحی بدنه سخنرانی به طور متفاوت است. به عنوان یک سخنران باید بدنه سخنرانی خود را به گونه‌ای طراحی کنیم که حوصله مخاطب از سخنرانی ما سر نرود. در نمودار توجه مخاطب، تنها در دو قسمت است که توجه مخاطب در بالاترین حد خود قرار دارد و آن دو قسمت شروع سخنرانی و پایان سخنرانی است، و در بدنه سخنرانی توجه مخاطب به حداقل خود می‌رسد و کم کم کلافه می‌شود یا حوصله‌اش سر می‌رود.

قطعا می‌دانیم که عصر حاضر عصر ارتباطات است و ورودی‌ها و اطلاعات زیادی همواره و در طول روز وارد ذهن ما می‌شود، اکثر ما انسان‌ها امروزه تمایل داریم که سریع مطالب به ذهن ما منتقل شود و حوصله شنیدن یا ساعت‌ها نشستن در سخنرانی را نداریم، به همین دلیل سخنران خود باید به قدری حرفه‌ای باشد تا بتواند مطالب و اطلاعات خود را به مخاطب منتقل کند جوری که حوصله مخاطب در بدنه سخنرانی سر نرود و از ابتدا تا انتهای صحبت ما را بشنود.

 

راهکارهای طراحی بدنه سخنرانی جذاب

 

۱.تعامل

اگر سخنرانی را به ورزش تشبیه کنیم، سخنرانی تیراندازی نیست بلکه مانند پینگ پنگ یا بدمینتون رفت و آمدی است، البته اگر سخنرانی در قالب دوره‌های آفلاین مانند دوره جامع ۲۱ روزه فن بیان و سخنوری خودم باشد تیراندازی است ولی اینجا منظور سخنرانی‌های حضوری در سالن سخنرانی است، مانند بازی پینگ پنگ باید رفت و آمد وجود داشته باشد یعنی تعامل ایجاد شود و احساسات و افکار ما با مخاطب رد و بدل شود، اجازه دهیم مخاطب صحبت کند و صحبت ما را نیز بشنود، داشتن تعامل یکی از راه های جلب توجه مخاطب در بدنه سخنرانی محسوب میشود.

۲.سوال و جواب

یکی از کارهایی که به سخنران کمک می‌کند توجه مخاطب را در بدنه سخنرانی به دست آورد پرسیدن سوالات باز و یا بسته است، سوالاتی مثل : امروز چند شنبه است؟ یا چندم است؟ یا اگر در خصوص مثلا متقاعدسازی صحبت می‌کنید بپرسیم به نظر شما تعریف متقاعدسازی چیست؟

 

۳.ارتباط چشمی

اگر با همه افراد حاضر ارتباط چشمی را رعایت کنیم کمتر ممکن است آنها را از دست دهیم. کلام ما به جایی منتقل می‌شود که نگاه ما آنجا باشد. اگر ارتباط چشمی را در بدنه سخنرانی قطع کنیم توجه افراد پرت می‌شود. و ممکن است به موبایل خود نگاه کنند و یا بحث را به حاشیه می‌کشانند و با دیگران صحبت می‌کنند.

اگر ارتباط چشمی با حضار به شما استرس می‌دهد می‌توانید نقطه‌ای فرضی بالای سر افراد در نظر بگیرید. و به آن نقطه فرضی نگاه کنید تا در ارتباط چشمی استرس نگیرید. البته می‌توانید به وسط پیشانی مخاطب هم نگاه کنید. با این دو راهکار هم ارتباط چشمی برقرار کرده‌اید و هم استرس خود را تا حدی مدیریت کرده‌اید. و سعی کنید حتما یک نیم نگاه با همه افراد ارتباط چشمی را برقرار کنید تا در بدنه سخنرانی به دلیل برقرار نکردن ارتباط چشمی مخاطب را از دست ندهید.

یکی از تمریناتی که کمک می‌کند بتوانید ارتباط چشمی خوبی در سخنرانی برقرار کنید این است که چند عکس چهره از اینترنت پیدا کنید و در ابعاد بزرگ مثلا A3 چاپ کنید و به دیوار اتاق خود نصب کنید و سخنرانی خود را تمرین کنید.

 

۴.زبان بدن

حتما در مدارسی که تحصیل کرده اید و یا در سخنرانی ها دیده اید افرادی را که روی صندلی خود  می‌نشینند و از ابتدا تا انتهای سخنرانی را روی صندلی با حالت نشسته اجرا می‌کنند، استفاده نکردن از زبان بدن، حالت سکون و بی حرکتی یا یک جا ایستادن توجه مخاطب را پرت میکند و در بدنه سخنرانی توجه مخاطب را از دست میدهیم، پس یکی از مهم ترین کارهایی که در بدنه سخنرانی برای نگه داشتن توجه مخاطب در بالاترین حد خود باید انجام دهیم استفاده از زبان بدن است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر از زبان بدن و راهکارهای تقویت آن مقاله زبان بدن، زبان تن، فراتر از کلمات را مطالعه کنید.

۵.مدیریت زمان

یکی از مهارت هایی که یک سخنران باید داشته باشد مهارت مدیریت زمان است. اگر دیر سر جلسه حاضر شویم و یا دیر جلسه را به پایان برسانیم توجه مخاطبین را از دست خواهیم داد.

من همیشه سر جلسات و کلاس های خود سر تایمی که به شرکت کنندگان اعلام میکنیم حاضر میشوم. و سر ساعتی که اعلام کرده ایم هم کلاس یا جلسه را به پایان میرسانم. این میتواند یک مزیت برای سخنران باشد و مخاطب را راضی نگه دارد. مخاطب  برای فردی که آن تایم سر کلاس و جلسه حاضر باشد احترام بیشتری قائل است تا سخنرانی که با تاخیر جلسات را شروع میکند.

گاهی اوقات هم ممکن است در ارائه مطالب زیاده روی کنیم که همین موضوع به حد زیادی مدیریت زمان را بهم میریزد و حتی در بدنه سخنرانی حوصله مخاطب سریع تر سر میرود.

 

۶.آمادگی سخنران

در مقالات قبل در خصوص آمادگی سخنرانی صحبت کرده ایم. در واقع باید در بدنه سخنرانی پیش بینی کنیم که در کدام قسمت چه سوالاتی ممکن است برای مخاطب پیش بیاید و چه انتقاداتی ممکن است از ما بشود. باید برای هر اتفاق عجیبی آماده باشیم به طور مثال رفتن برق یا کار نکردن سیستم و اسلاید سخنرانی و…

 

۷.میکروفون

اگر در جلسات سخنرانی خود میتوانید از میکروفون استفاده کنید حتما این کار را انجام دهید و البته در بدنه سخنرانی گاهی میکروفون را خاموش کنید تا توجه مخاطب را جلب کنید.

 

۸.صداسازی

قبل از سخنرانی حتما صدای خود را گرم کنید که در زمان سخنرانی به تارهای صوتی فشار وارد نشود و صدای شما در رساترین حالت خود قرار بگیرد. حتما در ارائه بدنه سخنرانی برای تر کردن گلو و تارهای صوتی آب نوش جان کنید.

اگر میخواهید با تمرینات صداسازی بیشتر آشنا شوید حتما مقاله آموزش صداسازی + ۱۴ تمرین صداسازی را مطالعه کنید و تمریناتی که در این مقاله گفتیم را انجام دهید

۹.ترس

به هر دلیلی ممکن است در سخنرانی استرس داشته باشیم، زمانی که استرس دارید تن صدای خود را بالا ببرید 

و همینطور می توانید محل ایستادن خود را تغییر دهید.

 

جمع بندی

طراحی بدنه سخنرانی قسمت مهمی از سخنرانی است که اگر به آن توجه نکنیم مخاطب خود را از دست می‌دهیم. در این مقاله بررسی کردیم که با چه راهکارهایی می‌توانیم در بدنه سخنرانی خود جذابیت ایجاد کنیم تا توجه مخاطب را جلب کنیم. با استفاده از این راهکارها شما هم میتوانید کاری کنید تا مخاطب تا لحظه پایان همراه شما بماند، موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید