راز مدیریت زمان برای نوجوانان

خانه » بلاگ » راز مدیریت زمان برای نوجوانان

فهرست عناوین

شاید شما هم بارها برایتان پیش آمده که برای یک روز، برنامه های خاصی را در نظر بگیرید اما وقتی به پایان روز می رسید حتی نتوانسته اید نیمی از آن برنامه ها را اجرا کنید.

پس اینجاست که به مدیریت زمان و اهمیت آن پی می برید. دراین مقاله قصد داریم مدیریت زمان برای نوجوانان و اهمیت این موضوع را بررسی و نکات بسیار مهمی را بیان کنیم. پس برای یادداشت کردن نکات، قلم و کاغذ را آماده کنید و با ما همراه باشید.

قطعا همه ما میدانیم که مدیریت زمان برای همه ی کارها و برنامه ها ضروری و لازم است. شما میتوانید ده ساعت برای پختن و آماده سازی یک غذا ، وقت صرف کنید اما با مدیریت زمان می توانید همان غذا را در زمان کمتری و با همان کیفیت آماده کرده و بقیه ی زمان خود را صرف کارهای دیگری کنید. در مثال دیگری فرض کنید برای ساخت یک کاردستی شش ساعت وقت می گذارید اما با یک مدیریت زمان درست و برنامه ریزی ، میتوانید کاردستی را در زمان کوتاه تری انجام بدهید و این یعنی شاهراهی به اسم مدیریت زمان به ما کمک می کند.

راز مدیریت زمان برای نوجوانان

اهمیت مدیریت زمان برای نوجوانان

همانطور که مدیریت زمان برای بزرگسالان و والدین اهمیت زیادی دارد ، برای نوجوانان هم از اهمیت بسیاری برخوردار است. نوجوانان آینده ساز یک کشور هستند و نه تنها سرمایه ها و نیروهای متخصص آینده را تشکیل می دهند بلکه به عنوان یک فرد که عضوی از جامعه اند و برای خود هدف ها و برنامه هایی دارند، دوست دارند نیز به موفقیت برسند و بخش بزرگی از این موفقیت به مدیریت زمان بستگی دارد . والدین هم از زمان تولد فرزندانشان نگران آینده ی آن ها هستند و دوست دارند که فرزندانشان در مسیر درست پیش بروند و به موفقیت برسند.

مدیریت زمان لازمه هر نوجوانی می باشد!

نوجوانان باید بتوانند زمان خود را مدیریت کنند و این بسیار با اهمیت است. هیچ نوجوانی در دنیا نیست که بتواند اهمیت زمان و برنامه ریزی و مدیریت آن را انکار کند زیرا برنامه های درسی و  انجام تکالیف مدرسه که هر روز با آن سر و کار دارند، به مدیریت زمان آن ها بستگی دارد.

فرض کنید نوجوانی فردا درس های ریاضی، زبان انگلیسی، علوم اجتماعی و زبان عربی دارد و هر کدام از دبیر ها برای درس مربوطه تکالیفی را مشخص کرده اند.

اگر این دانش آموز امروز فقط ۸ ساعت زمان برای انجام تکالیف تمامی  این دروس داشته باشد پس نیاز به مدیریت زمان دارد تا بتواند به موقع بخواند و بنویسد، زیرا هیچ نوجوان و دانش آموزی دوست ندارد که فردا تکالیف ناقص ارائه بدهد و میل به کامل بودن و کسب درجات عالی در بین نوجوانان دیده می شود.

در این بین حساسیت والدین هم مشهود است زیرا آن ها هم می خواهند فرزندشان موفق شود و هم اینکه اذیت نشود و همه ی این ها با مدیریت زمان به خوبی پیش میرود

۱۰ مزیت مهمِ مدیریت زمان برای نوجوانان

تا اینجا به اهمیت و ضرورت مدیریت زمان برای نوجوانان پی بردیم اما قطعا مدیریت زمان علاوه بر اهمیت، مزایا و فوایدی هم دارد که به مرور فرد متوجه آن ها می شود. والدین هم نقش موثری در نشان دادن این فواید به نوجوانان دارند. زیرا نوجوانان وقتی می بینند که والدین یا اعضای خانواده شان مدیریت زمان دارند و از این کار بهره میبرند پس قطعا آن ها هم ترغیب می شوند که مدیریت زمان داشته باشند. با هم تعدادی از این مزایا را مرور می کنیم:

۱-آماده ‌کردن زمینه ها جهت برنامه‌ ریزی آگاهانه:

زمانی که مدیریت زمان به درستی شکل بگیرد، نوجوان می تواند خیلی راحت تر و بهتر زمینه های لازم برای برنامه ریزی را شکل دهد. برنامه ریزی آگاهانه باعث می شود که نوجوان راحت تر به اهداف خود برسد.

۲-یادآوری در انجام کارها:

مدیریت زمان توسط نوجوانان باعث می شود که بداند در هر لحظه و ثانیه چه کاری باید انجام دهد و همه چیز طبق برنامه پیش می رود. فرد با نگاه کردن به ساعت و در نظر گرفتن زمان، به یاد می آورد که اکنون باید چه کاری را انجام بدهد.

۳-منظم کردن افکار و فعالیت ها:

وقتی نوجوان مدیریت زمان نداشته باشد ، سردرگم و پریشان است و این پریشانی باعث می شود که کارها به درستی انجام نگیرد زیرا ذهن افکار منظمی ندارد تا بتواند درست تصمیم بگیرد پس مدیریت زمان باعث می شود نوجوان بتواند افکار خود را منظم کند و همچنین به فعالیت ها و کارهایش نظم ببخشد تا هر کدام در زمان مخصوص به خود انجام شوند.

۴-انجام کارها در زمان از پیش تعیین شده:

مدیریت زمان باعث می شود فرد به هنگام برنامه ریزی برای کارهایش زمان خاصی در نظر بگیرد . این زمان از قبل تعیین شده باعث می شود که فرد وقتی می خواهد تصمیمی برای روزها و ساعت هایش بگیرد بداند که تا چه زمان و چه روزی برنامه ای دارد و در واقع کارها در زمان از پیش تعیین شده انجام می شوند.

۵-تولید انگیزه لازم برای انجام کار:

عدم مدیریت زمان باعث می شود فرد در انجام امور ناکام باشد و بسیاری از کارها در کنار همدیگر جمع شود و این موضوع باعث می شود فرد ناامید شده و دیگر انگیزه ی لازم برای انجام کار را نداشته باشد . در این جا مدیریت زمان می تواند در فرد انگیزه ی لازم را ایجاد کند زیرا فرد متوجه می شود که می تواند با یک مدیریت زمان خوب، به موفقیت برسد .

۶-توجه و تمرکز فرد به اولویت‌ها:

 با مدیریت زمان و برنامه ریزی مناسب ، فرد ابتدا اولویت های خود را مشخص کرده و سعی می کند زمان هر روزه ی خود را به گونه ای تنظیم کند که کارها و اموری که در اولویت هستند زمان خاصی داشته باشند تا بتواند بهتر و بیشتر به آن ها بپردازد و بعد از اینکه آن کار ها انجام شد دوباره اولویت بندی کند و به همین روال مدیریت زمان و کارها را بر عهده بگیرد.

۷-جلوگیری از اتلاف وقت و حذف امور غیر ضروری:

همه ی ما روزانه کارهای زیادی انجام می دهیم اما همه ی این کار ها ضروری نیستند. گاهی زمان زیادی را از ما میگیرند و در آخر وقتی برای بقیه ی کارها نمی ماند. مدیریت زمان باعث می شود نوجوانان از وقت و زمانشان بهترین بهره را ببرند و از اتلاف وقت و انرژی خود برای کارهای غیرضروری جلوگیری کنند.

۸-کاهش فشار روزانه:

وقتی نوجوانان بدون مدیریت زمان بخواهند کاری را انجام دهند، چون برنامه ریزی خاصی ندارند فشار زیادی را تحمل می کنند . این فشار دو جنبه دارد:

الف) فشار جسمی

ب)  فشار روانی

در این قسمت ما فشار جسمی را بررسی میکنیم .

وقتی فرد مدیریت زمان ندارد، ساعات طولانی را برای انجام کاری وقت می گذارد و یا اینکه با انجام کارهای غیرضروری وقت خود را تلف می کند و برای انجام امور دیگر بسیار خسته است زیرا از جسم خود بیش از اندازه کار کشیده و حتی زمان کافی برای استراحت کردن ندارد.

۹-افزایش سلامت روان:

عدم مدیریت زمان، باعث می شود فرد فشار روحی و روانی زیادی را تحمل کند . وقتی فشار روانی زیاد باشد علاوه بر اینکه کارها به درستی انجام نمی شود، باعث می شود فرد نتواند درست تصمیم بگیرد. پس وقتی نوجوان از مدیریت زمان استفاده کند سلامت روانی خود را افزایش می دهد تا هم بهتر تصمیم بگیرد و هم بهتر برنامه ریزی کند و به انجام امور بپردازد.

۱۰-افزایش کارایی و بهره ‌وری:

مدیریت زمان ، نوجوان را به سمت موفقیت سوق میدهد. وقتی نوجوان با مدیریت زمان، پیش می رود نتیجه ی بهتری میگیرد تا اینکه بدون مدیریت زمان بخواهد کاری را انجام دهد. در واقع مدیریت زمان بهره وری و کارایی نوجوان را افزایش میدهد تا بتواند به موفقیت برسد.

راهکارهای مدیریت زمان برای نوجوانان

در قسمت های قبلی در مورد اهمیت و ضرورت و همچنین فواید مدیریت زمان گفتیم و حال در این قسمت میخواهیم به سراغ راهکارهای مدیریت زمان برویم.

همه ی نوجوانان روزانه کارهای مختلفی انجام می دهند . بخشی از این امور مربوط به مدرسه و تکالیف درسی و مابقی مربوط به امور متفرقه است. برای مدیریت زمان ابتدا نوجوان باید بیاموزد که بسیاری از کارها برای ما مطلوب و دوست داشتنی است اما نباید وقت زیادی صرف آن ها کرد.

به طور مثال استفاده از گوشی تلفن همراه، لپ تاپ و… همانطور که لذت بخش و مفید است، باید زمان درستی برای استفاده از آن ها مشخص کرد. پس این مهم است که نوجوان بتواند این موضوع را درک کند که هر کار دوست داشتنی را نباید برایش وقت زیادی صرف کرد.

در اینجا برای شما تعدادی از راهکارهای مدیریت زمان را ارائه میکنیم:

۱-مشخص کردن اهداف

نوجوان در ابتدا باید مشخص کند که چه هدف و یا چه هدف هایی دارد. بدون شک وقتی نوجوان هدف خود را به درستی مشخص نکند، نمی تواند برای آن زمان مشخصی داشته باشد. زیرا اصلا هدفی در کار نیست. پس نوجوان باید روحیات، استعداد و علایق خود را به درستی بشناسد و پس از شناخت این ها، اهداف خود را مشخص کند. تنها بیان اهداف کافی نیست . نوجوان باید اهداف خود را روی کاغذ بنویسد تا به هنگام مدیریت زمان بتواند به درستی برنامه ریزی کند.

۲-مشخص کردن ‌برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت

نوجوان بعد از مشخص کردن اهداف و نوشتن آن ها ، باید برای هر کدام دوره ی زمانی مشخص کند. زیرا هر کدام از اهداف ممکن است کوتاه مدت باشند و یا بلند مدت. به طور مثال بعضی از امور روزانه هستند، بعضی امور هفتگی و بعضی دارای مدت زمان طولانی تر. نوجوان باید برای هر کدام از هدف هایش متناسب با زمان انجام و تحقق آن ها برنامه ریزی کند. دروس و تکالیف مدرسه از برنامه های روزانه اما رفتن به خانه ی پدربزرگ ممکن است از برنامه های هفتگی و یا حتی ماهانه باشد.

۳-اولویت بندی امور و فعالیت ها

نوجوانان کارهایی را در نظر دارند که از اهمیت بیشتری برخوردار است پس ابتدا باید روی این امور تمرکز و برای آن برنامه ریزی کنند. به طور مثال برای یک نوجوان که فردا امتحان فیزیک دارد ، خواندن درس فیزیک از اولویت بیشتری برخوردار است تا اینکه بخواهد سریال یا فیلمی که مورد علاقه اش است ببیند. با اولویت بندی امور، ابتدا کارهای مهم و سپس بقیه ی کارها انجام می شود.

۴- مشخص کردن امور غیر ضروری و بیهوده

‌هر قدر که بگوییم از تمامی زمانمان استفاده ی درست می کنیم اما باز هم در این بین اموری هستند که شاید به چشم نیایند اما غیر ضروری و بیهوده هستند. در واقع این امور وقت و زمان را هدر می دهند. نوجوان باید با تفکر و تمرکز کافی این امور را مشخص و کم کم آن ها حذف کند و زمان این امور را به کارهای ضروری دیگری اختصاص دهد.

۵-جایزه و پاداش به خود

نوجوان بعد از اینکه برنامه ای را با موفقیت به پایان رساند باید به خودش پاداش یا جایزه ای بدهد. این به این معنا نیست که جایزه ای بزرگ با هزینه ی زیادی برای خود بخرد بلکه می تواند زمان کوتاهی را صرف بیرون رفتن، پارک،خریدن یک بستنی، خوردن یک فنجان قهوه و … کند. همیشه جایزه ها و پاداش ها نباید بزرگ باشند بلکه باید تاثیر خوبی بگذارند و حس خوبی در فرد ایجاد کنند.

۶-استراحت کافی

نوجوانان نباید اینگونه فکر کنند که اگر بدون استراحت و بدون وقفه کار کنند حتما موفق می شوند. اگرچه این تکنیک در کوتاه مدت پاسخگو است و آن ها را به موفقیت نزدیک می کند اما در دراز مدت باعث خستگی ، دلزدگی، فشار روانی، فشار جسمی و سایر آسیب ها می شود. پس باید بین انجام کارها، زمانی هم برای استراحت مشخص شود.این زمان نباید خیلی زیاد و خیلی کم باشد بلکه در هر فرد با توجه به میزان فعالیت، متفاوت است.

۷-مشخص کردن لیست کارها

تا اینجا از اهداف و زمان رسیدن به آن ها، کارهای ضروری و غیر ضروری، اولویت ها، جایزه و همینطور استراحت گفتیم پس اکنون نوجوان می تواند با در نظر گرفتن نکات گفته شده یک لیست از کارها بنویسد. این لیست باید شامل تمامی کارها باشد و حتی استراحت کردن  هم در آن لحاظ شود . اینگونه فرد بعد از انجام هر کار حس خوبی دارد و می تواند به راحتی متوجه شود که چقدر کار انجام داده و چقدر باقیمانده است.

پس نوشتن لیست انجام کارها اهمیت زیادی دارد.

والدین باید این را در نظر داشته باشند که اگرچه در نهایت خود نوجوان باید مدیریت زمان را بیاموزد و کارهایش را مطابق با برنامه زمانی انجام دهد اما والدین در این بین باید آموزش هایی را به فرزندان خود ارائه کنند و همچنین از یک سری از کارها خودداری کنند زیرا همانطور که مدیریت زمان درست، به پیشرفت و موفقیت نوجوانان کمک می کند؛ مدیریت زمان نادرست نیز باعث اتلاف وقت بیشتر می شود.

نکاتی که باید والدین به آن توجه کنند:

۱-به فرزند خود کمک کنید تا خود را بشناسد

برای این که نوجوان بتواند راه درست، هدف درست و برنامه ی درست را مشخص کند، باید خود را بشناسد. شناخت خود می تواند نقش بزرگی در موفقیت نوجوان داشته باشد.

۲-الگوی مناسبی برای فرزند خود باشید

اگر شما مدیریت زمان درستی ندارید و در انجام امور و کارهای روزمره موفق نیستید پس فرزندتان با دیدن شما و این شیوه از زندگی ، در انتخاب راه درست و مدیریت زمان درست دچار مشکل می شود. اگر شما مدیریت زمان درستی داشته باشید پس فرزندتان می تواند تصور کند که” با انجام برنامه ریزی و مدیریت زمان می تواند مانند شما به موقع کارهایش را انجام دهد و موفق شود.”

۳-به نوجوان خود در برنامه ریزی و نوشتن لیست کارها کمک کنید

در نهایت فرزند شما خودش باید برنامه ریزی کند و لیست کارهایش را مشخص کند اما گاهی نیاز به کمک دارد تا از سردرگمی و پریشانی فکری نجات پیدا کند و هم اینکه لیست درستی را تهیه کند.

۴-نوجوان خود را سرزنش و مقایسه نکنید

اگر نوجوانتان در کاری دچار مشکل شد به جای سرزنش و یا مقایسه، به او کمک کنید تا آن کار را به پایان برساند. اگر نوجوانتان کار نادرستی را انجام داد ، شما کار درست را به او نشان دهید و در این کار او را همراهی کنید .

۵-محیط مناسبی را برای نوجوان فراهم کنید

برای نوجوانتان محیط مناسبی را فراهم کنید تا او بتواند به راحتی به کارها و برنامه هایش بپردازد. اگر محیط مناسب نباشد عملی ساختن برنامه ها و امور او ، دچار مشکل می شود.

نتیجه گیری:

در پایان باید یادآور شد که تمامی نکات گفته شده در این مقاله تنها زمانی نوجوانان عزیز را به موفقیت می رساند که به طور عملی و پیوسته انجام شود . بنابراین والدین وظیفه دارند از همان دوران کودکی و نوجوانی، فرزندانشان را با مدیریت زمان آشنا کنند و در ابتدا به طور مستمر و پیوسته آنها را برای زمان بندی کارهایشان راهنمایی کنند، تا نوجوان بتواند به درک و فهم برنامه ریزی برای اهداف خود دست پیدا کند.

شما با کدام یک از این سبک‌ها ارتباط بهتری برقرار می‌کنید؟
دوست دارید کدام سبک مدیریت زمان را یاد بگیرید؟

دیدگاهتان را بنویسید