زمان مطالعه: 5 دقیقه چطور پایان سخنرانی را طراحی کنیم؟   در یک سخنرانی توجه مخاطب در دو مرحله…" /> زمان مطالعه: 5 دقیقه چطور پایان سخنرانی را طراحی کنیم؟   در یک سخنرانی توجه مخاطب در دو مرحله…" />

چطور پایان سخنرانی را طراحی کنیم؟

خانه » بلاگ » چطور پایان سخنرانی را طراحی کنیم؟

فهرست عناوین

چطور پایان سخنرانی را طراحی کنیم؟

 

در یک سخنرانی توجه مخاطب در دو مرحله در بالاترین حد خود قرار دارد. شروع سخنرانی و پایان سخنرانی؛ پس باید در طراحی شروع و پایان سخنرانی خود بسیار توجه کنیم تا در ذهن مخاطب ماندگار شویم.

اگر جمع بندی و پایان سخنرانی خوبی نداشته باشیم، سخنرانی ما به کل اثرگذاری خود را از دست می‌دهد . در واقع تلاش ما نابود می‌شود.

اگر سخنرانی خوبی داشته باشیم ولی پایان سخنرانی باز و بی محتوا باشد مانند کشاورزی خواهیم بود که در طول سال محصول خود را کشت می‌کند و زحمت می‌کشد ولی برداشت نمی‌کند. یا دوره ای را تهیه کنیم ولی سراغ آن نرویم و یا کتابی را مطالعه کنیم ولی فصل آخر آن را رها کنیم.

هر آغازی پایانی دارد سخنرانی هم همینطور است. پایان سخنرانی نقطه ای است که مخاطب را میتوانیم میخکوب کنیم تا همراه ما بماند یا کاملا از دست بدهیم.

اگر سریالی را مشاهده کنیم ولی فصل آخر آن را نبینیم یا فصل آخر سریال ساخته نشده باشد جذابیتی برای ما ندارد، سخنرانی هم همینطور است.

در این مقاله قصد دارم راهکارهایی برای طراحی پایان سخنرانی را ارائه دهم تا در سخنرانی بعدی خود بتوانید استفاده کنید و یک پایان حرفه ای را رقم بزنید.

 

چطور سخنرانی خود را جمع بندی کنیم؟

 

۱.هدف از سخنرانی

در پایان سخنرانی باید اشاره کنیم که هدف ما از این سخنرانی چه چیزی بوده و سعی در انتقال چه مطلبی را به مخاطب داشتیم، در واقع جمع بندی را طوری انجام می‌دهیم که مطمئن باشیم هدف از سخنرانی انجام شده.

 

۲.پایان سخنرانی به یاد ماندنی

پایان سخنرانی آخرین صحبتی است که مخاطب از شما به خاطر خواهد داشت پس داشتن یک پایان سخنرانی جذاب به ما کمک میکند که در ذهن مخاطب خود ماندگار شویم.

 

۳.عجله نکنید

یکی از کارهایی که پایان سخنرانی را خراب میکند عجله برای پایان سخنرانی است، گاهی اوقات ممکن است به دلیل عدم مدیریت زمان دیرتر از زمان اعلام شده سخنرانی ما به پایان برسد و عجله کنیم که سخنرانی را به سرعت به پایان برسانیم، ولی پایان سخنرانی گل نهایی یک سخنران است که با عجله نابود میشود، بهتر است حتما مهارت مدیریت زمان را کسب کنیم ولی اگر بنا به هر دلیلی با تاخیر سخنرانی به اتمام رسید حتما در پایان سخنرانی با خونسردی کامل جمع بندی را انجام دهیم.

 

۴.قدرت قانون ۳

در این قانون باید تلاش کنیم که فقط سه نکته مطرح کنیم، فقط سه مورد دعوت به اقدام توضیح دهیم، بیشتر یا کمتر از سه مورد توضیح ندهیم بهتر است.

 

۵.خلاصه گویی

یکی از کارهایی که در پایان سخنرانی بهتر است انجام دهیم، خلاصه گویی است به این صورت که خلاصه ای از سخنرانی خود ارائه دهیم و به مطالبی که در طول سخنرانی مطرح کردیم اشاره کنیم. و یا تصمیماتی که در جلسه گرفته شده را بیان میکنیم که خب پس این تصمیمات را در جلسه گرفتیم که باید فردا پیگیری کنیم. به صورت کلی نقل قول ها و نکات کلیدی که در ذهن مخاطب ماندگار هستند را در پایان سخنرانی مطرح میکنیم.

 

۶.دعوت به اقدام

سخنرانی که در پایان سخنرانی دعوت به اقدام نداشته باشد، سخنرانی نیست! در پایان سخنرانی خود حتما دعوت به اقدام داشته باشید که تاثیرگذاری روی مخاطب انجام شود.

 

با ۱۳ قدم پایان سخنرانی خود را طراحی کن

 

اولین قدم پایان سخنرانی: حسن جویی و تشکر

یکی از راهکارهای پایان سخنرانی اتمام صحبت با حسن جویی و تشکر است، به این صورت: تشکر میکنم که توجه کردید، متشکرم از حضور ارزشمند شما، ممنونم از وقتی که گذاشتید و…

 

دومین قدم پایان سخنرانی: داستان

دومین راه برای پایان سخنرانی و جمع بندی صحبت تعریف کردن یک داستان است، یک داستان شخصی و مرتبط با موضوع اگر در پایان یک سخنرانی آورده شود همیشه در ذهن مخاطب ماندگار خواهد بود.

داستان گویی همیشه در سخنرانی بیشترین توجه را به خود جلب میکند.

 

سومین قدم پایان سخنرانی: پرسش و پاسخ

در پایان سخنرانی یکی از راهکارهای خوبی که میتوان در پیش گرفت اتمام با پرسش و پاسخ است. به این صورت که میگوییم: اگر سوالی یا نکته ای دارید حتما مطرح کنید که ابهامی باقی نماند. ولی حتما باید مهارت مدیریت سوالات را داشته باشید که اگر با سوالات زیادی مواجه شدید بتوانید زمان خود و دیگران را هم مدیریت کنید. کاری که میتوانید انجام دهید این است که اعلام کنید فقط به سه سوال پاسخ داده میشود و بعد از پاسخ به سه سوال جلسه را به پایان برسانید.

 

چهارمین قدم پایان سخنرانی: طنز و احساس خوب

اگر مهارت طنز گویی و شوخ طبعی خوبی دارید حتما در پایان سخنرانی خود از طنز استفاده کنید. تا مخاطب با حال خوب از پیش شما برود. حاضرین جلسه پایان سخنرانی را بیشتر در یاد خود نگه میدارند، اگر حس خوب منتقل کنید تجربه ی خوبی از سخنرانی شما خواهند داشت و مجددا به شما مراجعه خواهند کرد.

 

پنجمین قدم پایان سخنرانی: کار عملی

یکی از راه‌هایی که می‌تواند پایان سخنرانی را جذاب کند، انجام کار عملی است. به طور مثال از مخاطب بخواهیم خلاصه نکاتی که در طول سخنرانی آموزش دیده‌اند را یادداشت کنند در ۵ دقیقه و یا با کسی که کنار آنها نشسته صحبت کنند و خودشان را معرفی کنند.

دعوت به اقدام میتواند در پایان جلسات باعث ایجاد حس رضایتمندی افراد شود.

 

ششمین قدم پایان سخنرانی: نقل قول و شعر

در این قدم از پایان سخنرانی از نقل قول یا شعری که محتوای سخنرانی ما را در بر دارد می‌توانیم استفاده کنیم. شعری که در دو بیت مفهوم و محتوای سخنرانی ما را به درک مخاطب می‌رساند.

در سایت گنجور میتوان اشعار بسیار متنوعی را برای پایان سخنرانی پیدا کرد.

 

هفتمین قدم پایان سخنرانی: برنامه های آینده

یکی از راهکارهای موثر در پایان سخنرانی صحبت از برنامه‌های آینده است؛ به عنوان مثال از محتوایی که در جلسه آینده خواهیم گفت صحبت می‌کنیم. یا به مخاطب این موضوع را میگوییم که اگر به این مطلب گوش کنید و یاد بگیرید این دستاوردها را خواهید داشت.

 

هشتمین قدم پایان سخنرانی: خلاصه 

در این مورد از مواردی که در سخنرانی خود صحبت کردیم صحبت می‌کنیم و به صورت خلاصه آیتم‌هایی که مطرح کردیم را مجددا بیان می‌کنیم.

 

نهمین قدم پایان سخنرانی: سوال

اتمام با یک سوال باز همیشه به جذابیت مخاطب کمک می‌کند، طرح یک سوال فلسفی مخاطب را وادار به تفکر می‌کند .

 

دهمین قدم پایان سخنرانی: اسلاید

اسلایدی را برای پایان سخنرانی خود طراحی کنید که میتواند هم فیلم باشد هم متن یا جمله ای که مخاطبین شما آن را مشاهده کنند.

به صورت کلی استفاده از اسلاید در سخنرانی میتواند به سخنران کمک کند تا مفهوم را به مخاطب به بهترین شکل منتقل کند. یادگیری انسان با تصویر بسیار خوب است از این جهت که در ذهن مخاطب ماندگاری بیشتری دارد.

 

یازدهمین قدم پایان سخنرانی: معرفی 

یکی از راه های پایان سخنرانی اتمام با معرفی است، معرفی کتاب، فیلم، دستورالعمل و …

 

دوازدهمین قدم پایان سخنرانی: آمار

در پایان سخنرانی خود میتوانیم از آمار و ارقام به یاد ماندنی استفاده کنیم. به طور مثال اگر سخنرانی ما در خصوص ورزش و تناسب اندام است میتوانیم در بگوییم: راستی در کشور ما یک درصد از افراد به دلیل توجه نکردن به ورزش و تناسب اندام جان خود را از دست میدهند.

 

سیزدهمین قدم پایان سخنرانی: قول

در پایان به مخاطب میتوان گفت همانطور که در ابتدای جلسه به شما قول داده بودم که این موارد را به شما آموزش خواهم داد و یا اول جلسه قول داده بودم که با شنیدن سخنرانی من ۳۰ درصد فن بیان شما بهبود پیدا خواهد کرد، آیا این اتفاق افتاده؟

 

جمع بندی

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، پایان سخنرانی یکی از ارکان مهم سخنرانی حرفه ای است . همانطور که در ابتدای مقاله به شما قول دادم با استفاده از ۱۳ قدم میتوانید به راحتی پایان سخنرانی خود را طراحی کنید.

حالا برای من بنویسید که در جمع بندی و پایان این مقاله از کدام قدم پایان سخنرانی استفاده شده است؟

دیدگاهتان را بنویسید