خجالت در سخنرانی

خانه » بلاگ » خجالت در سخنرانی

فهرست عناوین

خجالت در سخنرانی

خجالت در سخنرانی به طور معمول در بین اکثر افراد وجود دارد، شرم و خجالت در سخنرانی باعث میشود به قضاوت دیگران فکر کنیم و در زمان صحبت احساس ناکافی بودن داشته باشیم.

چرا برطرف کردن خجالت در سخنرانی و صحبت مهم است؟ چون اگر خجول باشیم نمی توانیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم و ارتباط هم برقرار نکنیم هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.

 

خجالت چیست؟ فرد خجالتی کیست؟

طبق تحقیقات ۸۰ درصد انسان‌ها خجالتی هستند، خجالتی بودن را برای ما اینطور تعریف کرده اند که با  دیگران ارتباط نگیریم یا حرف نزنیم و گوشه گیر باشیم یعنی خجالتی هستیم، خجالت هر انسانی متفاوت است و هر شخصی در وجود خود از چیزی شرم دارد و خجالت میکشد

برخی از افراد از نه گفتن خجالت می‌کشند، بعضی‌ها از تخفیف گرفتن، برخی افراد از مهمونی رفتن خجالت می‌کشند، بعضی‌ها از صحبت کردن در جمع و بعضی‌ها در فروش و…

خجالت یعنی احساس هراس و ترس از یک موقعیت نا آشنا و خجالت میتواند در هر موضوع و حیطه ای باشد. خجالت داشتن یعنی شفاف نبودن با دیگران و محیط، اگر توجه کرده باشید کودکان شفافیت زیادی دارند یعنی ناراحت هستند گریه میکنند و خوشحال هستند میخندند و هیچ مانعی بین خودشان و محیط وجود ندارد. وقتی می توانیم خجالت را کنار بگذاریم که درون و بیرون خود را یکی کنیم.

خجالت در سخنرانی و صحبت و ارتباط برقرار نکردن یکی از شایع ترین خجالت هاست.

 

منشا خجالت در سخنرانی

  • اولین منشا خجالت : تجارب قبلی

منظور از تجارب قبلی این است که در موقعیت های گذشته زمانی که باید حرف میزدیم و احساس خود را می گفتیم پا پس کشیده و چیزی نگفتیم و همین موضوع خجالت ما را افزایش داده. یعنی دلیل اصلی خجالت ما فرار از موقعیت های قبل است.

موقعیتی را تصور کنید که یک فرصت برای سخنرانی در اختیار شما قرار گرفته و شما به دلیل ترس و خجالت در سخنرانی و صحبت در جمع از این موقعیت کناره گیری میکنید، این یک تجربه تلخ در ذهن شما باقی خواهد ماند.

 

  • دومین منشا خجالت: ورودی های اشتباه 

گاهی اوقات محیط و اطرافیان ما ورودی های منفی را وارد ذهن ما میکند که این ورودی های اشتباه تفکرات ما را میسازند و این تفکرات باعث خجالت ما میشود.

به طور مثال حتما در کودکی به خاطر دارید که بزرگسالان و یا پدر و مادرها میگفتند دختر/پسری خوب است که حرف نزند و ساکت باشد وهمین ورودی اشتباه برای ما تبدیل به اصل زندگی شده و در جمع ها خجالت میکشیم صحبت کنیم، در واقع یکی از منشا های خجالت در سخنرانی این مورد است.

  • سومین منشا خجالت: عادت

خجالت یک عادت است و مثل هر عادت دیگری قابل تغییر میباشد.عادت ها با تکرار قابل تغییر هستند و اگر یک مدتی را ۷ صبح بیدار شویم عادت میکنیم و اگر دوباره مدتی ساعت ۱۲ ظهر بیدار شویم عادت میکنیم، خجالت هم همینطور است.

عادت های بد را میتوان با جایگرین کردن عادت های خوب تغییر داد، مثلا اگر عادت دارید که همیشه بقیه پول خود را از راننده تاکسی دربافت نکنید با چند بار تکرار این رفتار به راحتی میتوانید پول خود را پس بگیرید بدون اینکه خجالت یا شرمی داشته باشید.

میتوان عادت خجالت را به عادت اقتدار تبدیل کرد.

 

راهکارهای برطرف کردن خجالت در سخنرانی

 

۱.خودشناسی 

شخصی که هویت خود را میشناسد و به خودشناسی رسیده باشد دلیل برای خجالت و ترس ندارد و همینطور خجالت در سخنرانی هم نخواهد داشت.

یکی از تکنیک های که پیشنهاد میکنم در زندگی خود استفاده کنید تکنیک آدم منفور است، یعنی سعی کنید با آدم هایی که احساس خوبی نسبت به آنها ندارید و از نظر شما منفور هستند ارتباط برقرار کنید. این افراد چالش های بیشتری برای شما ایجاد میکنند و شما را راحت تر به خودشناسی میرسانند.

 در تعامل با این افراد به این موضوع توجه کنید که چرا از آنها بدتان می آید ، کدام رفتار درون آنها هست که شما را اذیت میکند و رفتار شما چه تفاوتی با آنها دارد در واقع شخصیت شما چطور است.

مزیت و هدف از این کار این است که شما ارتباطات تان را گسترش دهید و با هر نوع انسان با هر تفاوتی بتوانید ارتباط برقرار کنید.

 

۲.عزت نفس

شخصی که عزت نفس خود را تقویت میکند خجالت در زندگی او معنایی ندارد یعنی ارزش خود را میداند و از هیچ موضوعی شرمی در وجود خود ندارد، عزت نفس شش پایه دارد که میتوانید دوره رایگان عزت نفس را از ما دریافت کنید 

 

برای دریافت دوره عزت نفس به روابط عمومی ما پیام ارسال کنید: ۰۹۱۰۲۶۲۵۲۰۶

 

۳.بیرون آمدن از منطقه امن

هر انسانی منطقه امن خود را دارد و هر انسانی در دایره امن خود کارهای روتین و عادت هایش را انجام میدهد. در این حوزه رفتاری ما هر کاری را که راحت باشیم انجام میدهیم نه کارهایی که برای ما سخت باشد.

تغییر روتین و بیرون آمدن از منطقه امن به ما کمک میکند ترس و خجالت را کنار بزنیم و به ذهن این شوک را وارد کنیم که ترس و خجالت معنایی ندارد.

 

۴.چرایی ترس و خجالت را به چالش بکش

هر زمانی که احساس ترس و یا خجالت در وجود خود داشتید به چرایی این ترس فکر کنید و از خود بپرسید که چرا میترسم و ته این خجالت کجاست… پرسیدن این سوالات شما را به آگاهی از خود می رساند.

 

۵.آخرین لحظه زندگی

به آخرین لحظه زندگی خود فکر کنید، در این لحظه چه کاری را اگر انجام نداده باشید افسوس میخورید؟ در این لحظات بیشترین چیزی که به آن فکر میکنید کارهای نکرده است تا کارهایی که کرده اید.

چه توانمندی هایی داشتم و چه کارهایی می توانستم انجام دهم و ندادم. موقعیتی برای سخنرانی پیش آمده آیا می ارزد که خجالت از سخنرانی مانع من شود؟ 

فرصت زندگی یک بار در اختیار ما قرار میگیرد و بسیار حیف است که این فرصت با خجالت و شرمندگی سپری شود.

 

تکنیک هایی برای مقابله با خجالت

 

۱.درخواست کردن

سعی کنید درخواست هایی را از دیگران داشته باشید که برای شما سخت است و یا احتمال پذیرفته شدن درخواست شما بالا است. مثل درخواست افزایش حقوق یا درخواست کم کردن آهنگ در اسنپ

با این درخواست ها ذهن شما کم کم خجالت و ترس را کنار گذاشته و این مورد را عادی سازی میکند.

مراحل درخواست کردن:

مرحله اول: شخصی که از او درخواست میکنید توانایی و پتانسیل اجابت کردن درخواست شما را دارد یا خیر؟

مرحله دوم: مستقیم و با احترام خواسته خود را مطرح کنید.

مرحله سوم: بیان با درک طرف مقابل (جملاتی مثل درک میکنم اگر پول دستت نیست)

مرحله چهارم: به اوعذاب وجدان ندهیم، میگوییم اگر جوابت نه بود اشکالی ندارد.

و مرحله پنجم: به او زمان میدهیم، حالا فکرهایت را بکن و بهم اطلاع بده.

 

۲.هنر نه گفتن

گاهی اوقات درخواستی از ما میشود و ما در رودربایستی با آن شخص یا درخواست او را قبول میکنیم یا برای نه گفتن دروغ میگوییم و به اصطلاح میپیچونیم!

 

زمانی که پاسخ شما به درخواست دیگران نه است ولی نمیتوانید نه بگویید این کارها را انجام دهید:

مرحله اول: تکرار درخواست. یعنی با هم بریم مهمونی؟

مرحله دوم: زمان بخرید و مکالمه را قطع کنید. اجازه بده ۲ روز دیگر بهت اطلاع بدم.

مرحله سوم: برقراری مجدد ارتباط. سلام فلانی خوبی؟ راستی در مورد درخواستت زنگ زدم..

مرحله چهارم: ارائه پیشنهاد. من نمیتونم مهمونی بیام ولی به جاش یه روز بریم رستوران.

مرحله پنجم: همراهی. خیلی دوست داشتم همراهیت کنم .

 

۳.تکنیک ساندویچ

زمانی که به کسی نکته منفی را میخواهیم متذکر شویم به او اول نکته مثبتی را میگوییم و بعد نکته منفی و باز دوباره نکته مثبت.

در واقع حرف منفی را بین دو جمله مثبت که واقعیت هم دارد قرار میدهیم.

مرحله اول: نکته مثبت . فلانی ممنونم ازت که در کارت همیشه نظم داری و هر پروژه ای را به موقع تحویل میدهی.

مرحله دوم: نکته منفی. ولی متوجه شدم که سه بار اخیر دیر به محل کار رسیده ی.

مرحله سوم: نکته مثبت. ولی با این حال ممنونم ازت که کارت را درست انجام میدهی.

 

جمع بندی و اقدام

در این مقاله به نقش خجالت در زندگی پرداختیم و خجالت را تعریف کردیم، راهکارهای مقابله با خجالت را گفتیم. خجالت هم مانند ترس مانع بسیار بزرگی در مسیر موفقیت ما است و اگر از این خطر بزرگ آگاه نباشیم مسیر رسیدن به اهداف بسیار سخت خواهد بود.

به عنوان اقدام نهایی لیستی از ترس ها و خجالت های خود آماده کنید و تک به تک شروع به برطرف کردن این خجالت ها و ترس ها کنید.

در حین انجام این کار حتما از راهکارهای این مقاله استفاده کنید.

موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید