زمان مطالعه: 8 دقیقه فن بیان چیست و چه کاربردی دارد؟ فن بیان در جامعه امروز حرف اول را…" /> زمان مطالعه: 8 دقیقه فن بیان چیست و چه کاربردی دارد؟ فن بیان در جامعه امروز حرف اول را…" />

فن بیان چیست و چه کاربردی دارد؟

خانه » بلاگ » فن بیان چیست و چه کاربردی دارد؟

فهرست عناوین

فن بیان چیست و چه کاربردی دارد؟

فن بیان در جامعه امروز حرف اول را می‌زند چون لازمه برقراری ارتباط با دیگران ، دنیای اطراف و ابراز وجود در جمع‌های مختلف است، در واقع فن بیان خوب لازمه برقراری ارتباط  و برقراری ارتباط موثر هم لازمه پیشرفت در همه زمینه‌های زندگی است.
خیلی از عزیزان در دایرکت اینستاگرام، یا دوره‌ها و کلاس‌های فن بیان که برگزار می‌کنیم از من می‌پرسند که فن بیان چیست؟
در این مقاله قصد داریم مفهوم فن بیان را توضیح دهیم و به اهمیت و کاربرد آن در زندگی بپردازیم.

تعریف فن بیان

بسته به جایگاه شغلی و نیاز هر فرد برای تقویت مهارت فن بیان، یادگیری این مهارت، لازم و ضروری است. خیلی از افرادی که در دوره‌های فن بیان شرکت می‌کنند با هدف خوش صحبت بودن در جمع‌ در کلاس‌ها حاضر می‌شوند و یا می‌خواهند در شغل خود پیشرفت بیشتری داشته باشند یا با دیگران ارتباط موثرتری برقرار کنند به طور مثال افراد خجالتی هستند و نمی‌توانند با جنس مخالف ارتباط برقرار کنند.

البته در کنار خوش صحبت بودن و راحت حرف زدن در جمع یاد می‌گیرند که چطور منظور خود را به صورت واضح و دقیق به دیگران منتقل کنند.


فن بیان چیست؟ 


فن بیان قدرت و مهارت انتقال پیام از طریق کلام به دیگران است. داشتن این مهارت باعث می‌شود افرادی که با ما صحبت می‌کنند مفهوم صحبت ما را راحت تر و بهتر متوجه شوند، منظور ما به سادگی به دیگران منتقل شود در واقع فن بیان یعنی خوشگل صحبت کردن.
شاید شما هم دیده‌اید بعضی افراد وقتی صحبت می‌کنند، مفهوم صحبت را متوجه نمی‌شوید یا خیلی پراکنده صحبت می‌کنند.
این افراد فن بیان قوی ندارند.

مهارت فن بیان

 شاید بپرسید که از کجا متوجه شویم که نیاز به یادگیری مهارت فن بیان داریم؟
وقتی تو جمعی نمی‌توانیم به راحتی صحبت کنیم یا نمی‌توانیم مفهوم صحبت خود را به دیگران منتقل کنیم یا وقتی با کسی صحبت می‌کنیم دچار کمبود کلمه می‌شویم، لحظاتی است که متوجه می‌شویم نیاز به تقویت مهارت فن بیان خود داریم.
برایان تریسی در کتاب “سخنرانی موفق” می‌گوید:
مهارت شما در حرف زدن روی موفقیت شما تاثیر می‌گذارد. خوب حرف زدن احترام دیگران را به شما جلب می‌کند. شما را برای شرکت‌تان ارزشمندتر می‌کند. کسانی که می‌توانند به شما کمک کنند و درها را به روی شما باز کنند نظر موافق‌شان به شما جلب می‌شود.
توانایی خوب حرف زدن و فن بیان قوی دیگران را متقاعد می‌کند که شما انسانی با استعدادتر و هوشمندتر از دیگران هستید که به خوبی شما حرف نمی‌زنند.

فن بیان ذاتی نیست!


بارها از من در کلاس فن بیان و سخنوری پرسیده شده که فن بیان یک مهارت ذاتی است؟ یعنی زمانی که متولد می‌شویم این مهارت را اگر داشته باشیم در سال های بعدی زندگی هم فن بیان خوبی خواهیم داشت؟
نکته ای که اینجا وجود دارد این است: فن بیان یک مهارت اکتسابی است، یعنی اصلا اینطور نیست که وقتی متولد می‌شویم این مهارت را هر چقدر که داشته باشیم، همان‌قدر باقی خواهد ماند.
هر چقدر کمتر صحبت کنیم مهارت فن بیان کمتری را خواهیم داشت و هر چقدر بیشتر صحبت کنیم و تکنیک‌ها و تمرین‌های فن بیان را انجام دهیم بیشتر این مهارت را تقویت می کنیم.
بعضی از عزیزانی که در کلاس مهندسی بیان من شرکت می‌کنند اوایل دوره می‌گویند: واقعا دوره فن بیان می‌تواند موثر باشد؟ واقعا بعد از دوره می‌توانم به راحتی صحبت کنم؟
و دقیقا افرادی که تمرین‌هایی که بهشون میگیم را انجام می‌دهند در پایان دوره متوجه تغییری که ایجاد شده، می‌شوند.

 

اهمیت و کاربرد فن بیان

 

بعضی از افراد فکر می‌کنند فن بیان فقط مخصوص سخنرانان یا اساتید است اما در عصر امروز هر شغلی که داشته باشید، نیاز مبرم به فن بیان دارید، اگر یک مدیر هستید که جلسات مختلف برگزار می‌کنید و با کارمندان خود نیاز دارید به مفهوم مشترکی در کار برسید و یا اگر در مذاکرات می‌خواهید متقاعد کننده صحبت کنید. شما اگر مادر یا پدر هستید نیاز دارید با فرزند خود به درستی صحبت کنید تا ارتباط بهتری برقرار کنید. یا حتی اگر فرزند هستید باید بتوانید از طریق صحبت با پدر و مادر خود آنها را با دنیای خودتان و ترجیحات و حد و مرزهای خود آشنا کنید. اگر با همسر خود می‌خواهید در موضوعی به توافق برسید.

و اگر کارمند یک موسسه هستید از طریق مهارت فن بیان باید بتوانید تعامل صحیح با همکاران و مدیر خود برقرار کنید و در جلسات به راحتی بتوانید صحبت کنید. شما اگر مربی یا استاد هستید باید بتوانید از طریق مهارت فن بیان مخاطب خود را به درک درستی از مطالب برسانید و کسل کننده صحبت نکنید. یا می‌خواهید به تازگی وارد دنیای کسب و کار شوید باید بتوانید خودتان و مهارت‌هایتان را ارائه کنید. اگر یک وکیل هستید و نیاز دارید از موکل خود به صورت قاطعانه دفاع کنید یا فروشگاهی را به تازگی راه اندازی کردید و نیاز به جذب مشتری دارید…

دفاع پایان نامه دارید؟ یا در یک موضوعی می‌خواهید نظر خانواده، دوستان یا همکاران خود را جلب کنید؟ در جمع‌ها دوست دارید ابراز وجود کنید؟
در هر نقطه ای از زندگی و در هر جایگاهی که باشید فن بیان قوی لازمه ارتباطات و شغل شماست.
قدرت کلمات آنقدر زیاد است که با آنها می‌توانید بر باور افراد تاثیر بگذارید.
پس پیشنهاد می‌کنم از هر فرصت و آموزشی برای تقویت فن بیان خود استفاده کنید.

 

هدف از آموزش و تقویت فن بیان

از زمانی که از خواب بیدار می‌شویم تا زمانی که دوباره به رختخواب خود برمی‌گردیم در حال استفاده از فن بیان هستیم
در اینجا مواردی را توضیح خواهم داد که می‌توانند هدف ما برای یادگیری فن بیان باشند:

۱. فن بیان قوی باعث می‌شود در برابر دیگران اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید

اول از هرچیزی می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم که ترس از سخنرانی کاملا طبیعی است. حتی سخنرانان حرفه‌ای هم بعد از هزارو چندمین اجرا باز هم استرس خواهند داشت اما نه به اندازه اولین سخنرانی‌شان. خود من هم بعد از سال‌ها تدریس و اجرا هنوز هم بعضی مواقع استرس سخنرانی را تجربه می‌کنم.
شاید برای شما جالب باشد بدانید که در لیست ترس‌ها، ترس از سخنرانی اولین ترس شناخته شده.  ترس دوم ترس از مرگ و مردن است.
اما علت این ترس چیست؟


دلایل زیادی وجود دارد: مثل تجربه سخنرانی بد در گذشته، انتقادهای مخرب دیگران، ترس از تمسخر و غیره‌
البته زمانی که یک کودک متولد می‌شود عاری از هر ترس و هراسی است. به مرور با تربیت والدین و تقویت‌های منفی اطرافیان دچار ترس های متفاوت می‌شود.

ما قبلا در مقاله‌ای تحت عنوان “چگونه ترس از سخنرانی را مدیریت کنیم” توضیح داده‌ایم که چگونه می‌شود ترس از سخنرانی را مدیریت و کنترل کرد، اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره این موضوع داشته باشید می‌توانید همین لحظه آن را مطالعه کنید و به این مقاله برگردید.


حالا چطور اعتماد به نفس صحبت کردن را در خود ایجاد کنیم؟


برای افزایش مهارت در هرکاری باید تمرین کرد. دفعه اولی که می‌خواستید رانندگی کنید را به خاطر بیاورید، قطعا مهارت نداشتید و می‌ترسیدید، اما وقتی هر روز رانندگی کنید بعد از یک سال متوجه می‌شوید که خیلی راحت رانندگی می‌کنید و حتی این کار را به صورت خودکار انجام می‌دهید.
در واقع در مهارت رانندگی با تمرین و تکرار زیاد اعتماد به نفس لازم را کسب کردید… مهارت فن بیان هم دقیقا همینطور است
با تمرین و تکرار زیاد می‌توانید به حد خوبی از اعتماد به نفس در سخنرانی برسید البته بعد از تمرین باید در موقعیت قرار بگیرید که این اعتماد به نفس را بیشتر کنید.

 

۲. در برابر مخاطب می‌توانید قدرتمند ظاهر شوید. 

اگر فن بیان خوبی داشته باشید دیگر نگران این نخواهید بود که مخاطب از صحبت‌های شما خسته می‌شود یا برایش جالب نخواهد بود، با فن بیان خوب می‌تو‌انید مخاطب خود را میخکوب کنید طوری که به چیزی جز شما توجه نکند.
داشتن دانش و اطلاعات کافی در حیطه موضوع سخنرانی بخشی از سخنرانی است اما داشتن فن بیان خوب هم به همین اندازه اهمیت دارد، اگر فن بیان خوبی نداشته باشید مخاطب به شما توجه نمی‌کند و دائم حواسش پرت میشود، به گوشی، به صحبت با همکلاسی‌ها و….
اما یک سخنران قدرتمند با فن بیان عالی خود، اجازه نمی‌دهد که حواس مخاطب به جایی پرت شود، و یا اگر متوجه شد که حواس مخاطب پرت شده سعی می‌کند با طرح یک سوال و ایجاد فضای جالب، توجه مخاطب را دوباره به دست آورد.

۳. همه رهبران عالی، فن بیان عالی دارند. 

هر رهبر حرفه‌ای مهارت فن بیان را داراست و در خود تقویت می‌کند، رهبران چون با افراد زیادی در ارتباط هستند باید بتوانند با همه ارتباط برقرار کنند.
تا به حال مدیر یا رهبری با فن بیان ضعیف دیدید؟
بله من هم ندیدم، افرادی با موقعیت و جایگاه مدیر باید فن بیان قوی داشته باشند تا به این مرحله در کسب و کار برسد. اگر می‌خواهید مدیر یا رهبر شوید، قدم اول کار کردن روی مهارت فن بیان و ارتباطات است.

۴. اگر می‌خواهید جذابیت بیشتری داشته باشید روی مهارت فن بیان خود کار کنید. 

اگر در جمع‌های مختلف دقت کرده باشید، افرادی که فن بیان خوبی دارند و خوش صحبت هستند بیشتر مورد احترام قرار می‌گیرند و صحبت آنها شنیده می‌شود و در واقع افراد تاثیرگذار جمع‌ها هستند.
قدرت و نفوذ کلام بسیار بالاست و نباید آن را دست کم بگیریم. خود شما هم به افرادی که فن بیان خوبی دارند بیشتر جذب می‌شوید و این موضوع کاملا طبیعی است.
اگر می‌خواهید در جمع هایی که صحبت می‌کنید دیگران جذب صحبت شما شوند. یا به حرف های شما گوش کنند پیشنهاد می‌کنم حتما فن بیان خود را تقویت کنید.

۵. با فن بیان قوی می‌توانید روی ذهنیت افراد تاثیرگذار باشید. 

شما با فن بیان خود می‌توانید نظر دیگران را تغییر دهید و روی ذهنیت آنها تاثیر بگذارید، شاید نیاز باشد کسی را متقاعد کنید که کاری را انجام دهد یا انجام ندهد، شاید با صحبت شما زندگی کسی تغییر کند و حتی ممکن است با کلام شما افسرده‌ای به زندگی بازگردد.
با کلام می‌توانیم دیگران را هیپنوتیزم کنیم.

 

راه‌های تقویت فن بیان

۱. دیدن ویدیو تد 

وب سایت تداکس مرجع سخنرانی‌های تد از سخنرانان حرفه‌ای در خصوص توسعه فردی ، کسب و کار و کارآفرینی است که با دیدن این ویدیوها می‌توانید به نحوه سخنرانی سخنرانان توجه کنید و از آنها الگو برداری کنید، ویدیوها را تحلیل کنید و به این فکر کنید که اگر شما جای اون سخنران بودید این موضوع رو چطور مطرح می‌کردید.

۲. کتاب برای فن بیان بهتر 

مطالعه در هر زمینه‌ای می‌تواند پیش زمینه خوبی برای تقویت مهارت فن بیان باشد، اما این موضوع را در نظر بگیرید که مطالعه به تنهایی کافی نیست چون با مطالعه بیشتر اطلاعات شما در خصوص فن بیان افزایش پیدا می‌کند نه مهارت شما
البته برخی کتاب‌هایی که تمرین دارند می‌توانند مفید باشند.
می‌خواهم به شما بهترین کتاب‌های فن بیان را معرفی کنم که البته مجموعه همه این کتاب‌ها و کلی کتاب دیگر به همراه کلی تمرین ناب و حرفه‌ای فن بیان و سخنوری در دوره “۲۱ روزه” آمده است:

 

  1. سخنرانی موفق | برایان تریسی ترجمه مهدی قراچه داغی (این کتاب برای شروع خوبه)
  2. سخنرانی‌های تد |کریس اندرسون ترجمه مهدی قراچه داغی (این کتاب سنگینه اما پرمحتوا)
  3. چگونه با هرکسی صحبت کنیم | لیل لوندز ترجمه مهدی قراچه داغی (این کتاب هم برای شروع عالیه)
  4. آموزش فن بیان | احمدرضا رسولی (برای جامعه ما، ایران، عالیه)
  5. خودآموز سخنرانی | آماندا ویکرز ترجمه ابوذر کرمی (این کتاب مخصوص اساتید و سخنرانان است)
  6. فن بیان | رضا شیرمرز (این کتاب برای لحن و زبان بدن و زبان صورت عالیه)
  7. آیین سخنرانی | دیل کارنگی ترجمه پروین ادیب (این کتاب قدیمیه ولی عالیه)

۳. دوره و کلاس‌های آموزشی آنلاین و حضوری 

اگر می‌خواهید برای همیشه سراغ مسئله تقویت فن بیان رفته و این موضوع را به صورت تخصصی و فقط ۱ بار بررسی کرده و برطرف کنید شرکت در کلاس‌های فن بیان بهترین روش برای شماست.
اگر به آموزش دیدن و تقویت و یادگیری مهارت فن بیان خود اهمیت می‌دهید پیشنهاد می‌کنم حتما در کلاس‌ها و دوره‌های فن بیان شرکت کنید. حتی امکان شرکت در دوره‌های حضوری را نداشتید هم می‌توانید در دوره‌های غیر حضوری شرکت کنید.
در دوره مهندسی بیان که ما در آکادمی رئوف برگزار می‌کنیم، هم آموزش حضوری و هم غیر حضوری داریم. که هر فردی که در این دوره ها شرکت کرده با انجام تمرینات به نقطه مطلوب و دلخواه خود در فن بیان رسیده است.

هر کسی اهداف متفاوتی دارد

در مشاوره‌های قبل کلاس فن بیان که با هر یک از شرکت کنندگان دوره دارم، دلیل هر کسی برای شرکت در کلاس متفاوت است و هر فردی دغدغه‌ها و مشکلات خاص خود برای شرکت در دوره‌های فن بیان را دارد اما نقطه قوت دوره مهندسی بیان این است که هر کسی با هر سطحی از فن بیان می‌تواند در دوره شرکت کرده و تمرینات خاص خود را دریافت کند.
شما هم اگر به آموزش خود اهمیت می‌دهید، می‌توانید یک بار برای همیشه برای تقویت فن بیان خود در این دوره‌ها شرکت کنید.

برای تقویت فن بیان اینجا کلیک کن!

 

جمع بندی

در این مقاله بررسی کردیم که فن بیان چیست، چه اهمیت و کاربردی در زندگی ما و جامعه کنونی دارد. و از چه روش‌هایی برای تقویت فن بیان می‌توانیم استفاده کنیم.
در پایان از شما می‌خواهم که اگر احساس می‌کنید که در زمینه فن بیان نیاز به تمرین و آموزش دارید، تقویت فن بیان را به تعویق نیندازید. و از دیدن ویدیوهای تد شروع کنید و در کلاس‌های آموزشی معتبر شرکت کنید. هرچه زودتر اقدام کنید فرصت‌های کمتری را از دست خواهید داد.
و خوشحال می‌شویم نظرات شما را در خصوص این مقاله بخوانیم و با هم صحبت کنیم.

 

2 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • من فردی هستم که تو جمع ها دچار استرس و اضطراب میشم. نمیدونم چرا ولی اصلا اعتماد به نفس صحبت ندارم و بیشترش هم برمیگرده به عدم اطلاعات کافی درمورد فن بیان و موضوعاتی که مورد بحث قرار میگیره…دوست دارم منم ادم اجتماعی باشم و تو بحث ها شرکت کنم. لطفا کمکم کنید

    • درود به شما وقتتون بخیر 🌹🙏🏻 سپاس از همراهی‌تون، در خصوص موضوعی که فرمودید باید روی مهارت فن بیان کار کنید، برای تقویت مهارت فن بیان باید هم آموزش ببینید هم‌تمرین کنید ، دوره‌های فن بیان ۲۱ روزه و مهندسی بیان میتونه کمک کننده باشه برای شما

دیدگاهتان را بنویسید