ویژگی‌ و ۲۱ عادت نوجوان موفق(نقشه گنج)

خانه » بلاگ » ویژگی‌ و ۲۱ عادت نوجوان موفق(نقشه گنج)

فهرست عناوین

آیا می خواهید بدانید که چگونه می توانید یک نوجوان موفق باشید؟ یا تمایل دارید، بدانید که آیا در حال حاضر، یک نوجوان موفق هستید؟ یا اگر بزرگسالید، دوست دارید فرزندتان نوجوانی موفق باشد. باید بگویم که وقتی ما میخواهیم تبدیل به کسی بشویم، در ابتدا باید ببینیم آن شخص چه مشخصات و ویژگی هایی دارد تا ما بتوانیم آن مشخصات را در خود پرورش دهیم. من در پاسخ به شما، در این مقاله اقدامات لازم برای موفقیت یک نوجوان را بیان می کنم. در حقیقت، موفقیت در یک نوجوان چیست؟

ویژگی نوجوان موفق

همه ما دوست داریم فرزندان موفق و رشد یافته‌ای را تربیت کنیم. نوجوان موفق می‌تواند بر چالش‌های دوره نوجوانی غلبه کند و از بحران نوجوانی به خوبی عبور کند. در این مقاله با ویژگی های اصلی نوجوان موفق آشنا می‌شویم و یاد می‌گیریم چگونه یک نوجوان موفق و توانمند باشیم.

ابتدا با تعریف موفقیت آشنا می‌شویم

تعاریف مختلفی در رابطه با کلمه “موفقیت” ارائه شده است. میتوان موفقیت را با کامیابی در زندگی، با پیشرفت و رشد، احساس شادی و عشق و ….. یکسان دانست. البته تمامی این تعاریف یکدیگر را پوشش می دهند. خوب هر کسی چه نوجوان و چه بزرگسال تعریف خاصی برای موفقیت دارد.

  •  آیا موفقیت کسب مقدار مشخصی پول است؟
  • برنده شدن در یک مسابقه است؟
  • نفر برتر کنکور شدن است؟
  • یا شاید انجام کار مورد دلخواهمان باشد؟

بله تمامی موارد ذکر شده می توانند موفقیت محسوب شوند. شاید بشود گفت موفقیت مفهومی نسبی است یعنی اینکه ما فردی را انسانی موفق می پنداریم درصورتیکه خود او چنین حسی را ندارد.
مثلاً شاید از نظر ما یک استاد دانشگاه یا یک پزشک شخص موفقی باشد ولی او چنین تصوری از خود نداشته باشد. شاید هم یک نانوا خود را موفق بداند. چون خود را در حال خدمت رسانی به خانواده و مردم می بیند. درصورتیکه ذهنیت ما این است که آن استاد دانشگاه موفق تر از آن نانواست. پس  می شود گفت موفقیت امری نسبی است و تمامی راههای موفقیت به داشتن حس خوشبختی ختم می شوند. اگر توجه کرده باشید، نتیجه هر کار و هدف مورد علاقه ما به خوشحالی ختم می شود.

  • من دوست دارم در فلان مدرسه مشغول تحصیل شوم. چرا؟
  • من دوست دارم آن ساز را بنوازم. چرا؟
  • من دوست دارم والیبال بازی کنم. چرا؟
  • آیا در پس تمام پاسخهای ما شادی و خوشبختی نهفته نیست؟
  • اصلاً چرا شما در حال خواندن این مقاله هستید؟

چرا نوجوان موفق بودن مهم است؟

چون

  • شما در حال تلاش برای اثبات چیزی از خود هستید.
  • تنبلی باعث عقب ماندگی شما شده است و شما سعی دارید عقب ماندگی خود را جبران کنید.
  • شما می خواهید بهترین نسخه ممکن خودتان باشید.
  • شما علاقه زیادی به یادگیری چیزهای جدید دارید.
  • شما می خواهید با احترام با شما رفتار شود.دلایل شما می تواند یک یا چند گزینه از موارد بالا باشد.

اکنون بد نیست ذیلاً نگاهی به مشخصات یک نوجوان موفق بیندازیم.

نوجوان موفق هدف‌مند است

با توجه به صحبت‌هایی که شد، برای آن که بخواهیم موفق شویم در ابتدا باید هدف داشته باشیم. وقتی هدف و مقصدی نداریم چگونه میتوانیم احساس موفقیت کنیم؟ چون چیزی وجود ندارد که برای کسب آن تلاش کنیم. پس یک نوجوان موفق کسی است که در زندگی‌اش هدف‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت در نظر بگیرد و طبق اهداف مورد نظر خود برنامه ریزی کند. همانطور که در مقاله “هدف گذاری چیست؟” بیان کرده ام، یک نوجوان موفق باید در ۶ جنبه از زندگی هدف داشته باشد. زمانی که او اهدافی را در سرش می پروراند، آنها را سریع مکتوب کرده و شروع به تلاش می کند.
سپس مثلاً ماهی یک بار برای خودش ایستگاه سنجش در نظر  می گیرد و به عقب نگاه می کند و در نظر می گیرد که چقدر از مسیر را طی کرده؟ چه پیشرفتهایی داشته؟
و چقدر از مسیر را باید برود؟
و آیا مسیر طی شده مسیر درستی بوده است یا خیر؟
او همیشه  می داند که در پی چیست و راجع به خواسته اش به دنبال اندیشه و تحقیق است و اهدافش را بنحوی انتخاب می کند که با امکانات و شرایطی که دارد متناسب است. نه بلند پروازی می کند و نه خود را دست کم می گیرد.  اهداف او واقع‌بینانه بوده و با سعی و تلاش قابل دستیابی هستند.

نوجوان موفق امیدوار است

نوجوان موفق نسبت به آینده امیدوار است، علیرغم مشکلاتی که بر سر راهش می بیند حس خوش بینی دارد و انرژی خود را صرف افکار منفی و بازدارنده نمی سازد. البته منظور از خوش بینی، خوش بینی سطحی و گول زننده نیست. او سعی می کند با قدرت در مقابل افکار مزاحم ایستادگی کرده و به جلو حرکت کند.
این موضوعی طبیعی است که بر سر راه ما مشکلاتی پیش می آید و راه رسیدن به مقصد را طولانی تر می سازند. پس یک نوجوان موفق با داشتن آگاهی نسبت به این قضیه، در برخورد با مشکلات عقب نشینی نمی کند. بلکه فکر کرده و مسیر رسیدن به مقصد را بازبینی می کند.

نوجوان موفق، تلاش را جایگزین آسایش مقطعی می کند

همانطور که قبلاً گفتم نوجوان موفق هیچوقت با اولین مانع در جا نمی زند و به خاطر مشکلات زندگی افسرده نمیشود و آه و فغان هم سر نمی دهد. یک نوجوان موفق با اعتماد به نفس است. به توانایی‌ها و ضعف‌هایش اشراف دارد و می داند چگونه برای رسیدن به هدفش، از تواناییهای خود استفاده کرده و نقاط ضعفش را بهبود ببخشد. او اعتماد به نفس واقعی دارد نه اعتماد به نفس کاذب.

نوجوان موفق با خانواده همراهی می کند

نوجوان موفق همیشه به خانواده اش هم فکر می کند. سعی می کند با آنها تعامل داشته باشد. برای رسیدن به هدف خود از آنها کمک گرفته ولی انتظار زیاد از حد ندارد. علاوه بر کمک گرفتن از آنها در حد توانایی خود به خانواده هم کمک می کند و سعی در بهبود و حل مشکلات خانواده دارد. دوستان او در حد خود او و خانواده اش هستند و خانواده خود را با خانواده دوستانش مقایسه نمی کند.

نوجوان موفق از لحظات استفاده می کند

نوجوان موفق، قدر لحظات و ساعات خود را می داند و آنها را به بطالت نمی گذراند. و چون هدفمند است با برنامه ریزی از ساعات نوجوانیش بهترین استفاده را می کند. او سعی میکند لحظات را به یادگیری و آموزش اختصاص بدهد و مهارتهای جدید یاد بگیرد.

نوجوان موفق برنامه روزانه دارد

یک نوجوان موفق برنامه روزمره دارد. چون می داند که برنامه به او کمک می کند تا منظم و متمرکز مانده و بهتر بتواند از وقت خود استفاده کند. بعلاوه ، می داند که نظم و ترتیب در کارهایش باعث کاهش استرس او می شود.
برنامه روزانه او حداقل به ۳ قسمت تقسیم شده است:

  • صبح، میان روز، شبکارهای خود را براساس تقسیمات بالا انجام می دهد تا فشار و اضطراب کمتری متوجه او بشود.
  • از این طریق، او  اهداف و کارها را به قطعات کوچکتر تقسیم کرده تا بهتر بتواند آنها را مدیریت کند.
  • در نهایت ، برنامه ریزی موجب انجام کارهای بیشتری شده و این اولین قدم برای موفقیت در کار اوست.

نوجوان موفق به آموزش خود ادامه می‌دهد

نوجوان موفق با این تفکر که یادگیری محدود به کلاس است، بیگانه است. او در هر جایی که قرار دارد مثلاً حضور در خانه یا هنگام قدم زدن در پارک در حال فراگیریست. سعی می کند مطالب و مهارتهای جدید را یاد بگیرد. او می داند میاحثی وجود دارند که مورد علاقه او هستند ولی در مدرسه تدریس نمی شوند. پس او از اوقات فراغت خود نهایت استفاده را می کند و ذهن خود را پرورش داده و مشفول فراگیری مهارتهای جدید می شود. همواره این جمله آویزه گوش اوست. “هر روز چیز جدیدی یاد بگیر” ، او می داند که یادگیری هیچ ربطی به سن و سال ندارد. سعی می کند از وقت خود بهترین استفاده را برده و حتی خارج از کلاس هم رشد می کند.

نوجوان موفق خود را از خطر دور می‌کند

او به عنوان یک نوجوان ، سعی نمی کند چیزهای جدیدی مثل الکل، مواد مخدر و دوستان مضر را امتحان کند.     چون مطمئن است در آینده دوستانی از این دست را در شرایطی بسیار بد خواهد دید.

نوجوان موفق مهارت های مناسب اجتماعی را می‌آموزد

او از اینکه به عنوان یک نوجوان جدی گرفته شود، بسیار لذت می برد. بنابراین سعی می کند مهارت های اجتماعی خود را به طرز چشمگیری ، افزایش دهد چون می داند دید بزرگسالان نسبت به او بهتر می شود.  مهارت های ارتباطی و اجتماعی را که گاهی حتی بزرگسالان هم فراموش می کنند، را تمرین می کند مثل:

  •  گفتن لطفا و متشکرم
  •  باز نگه داشتن در برای غریبه ها
  •  نگاه کردن به مردم وقتی با او صحبت می کنند
  •  تلاش برای درک طرف مقابل
  •  اعتماد به نفس در هنگام مکالمه
  •  صحبت با پختگی و مهربانی شاید در ابتدا انجام همه این موارد، برایش سخت باشد ، اما می داند که این کارها به او اعتماد به نفس داده و در موفقیت را برایش باز خواهند کرد.

نوجوان موفق فعال است

او ورزش را بعنوان بخشی از برنامه روزمره در نظر دارد. چون می داند فعال بودن جسم و روح به رسیدن او به اهدافش کمک زیادی خواهد کرد. البته سعی نمی کند  حتماً به باشگاه برود. مثلاً او در خانه حرکات کششی انجام می دهد و یا بیرون از خانه مشغول پیاده روی می شود.

نوجوان موفق خود را با فناوری مجهز می‌کند

نوجوان موفق می داند که تعداد زیادی وب سایت مفید وجود دارند که به او کمک می کنند تا به موفقیت برسد. چیزهای جدید می آموزد و تعاملات خود را از طریق رسانه های اجتماعی رشد می دهد.  چون می داند شرکت در گروههایی که اعضاء آن دغدغه ای مثل او دارند باعث رشد او خواهد شد.

نوجوان موفق خود را با افراد موفق محاصره می‌کند

او از این جمله نهایت استفاده را می کند.”به من بگویید دوستان شما چه کسانی هستند و من به شما می گویم شما کی هستید”. یا این جمله از جیم ران: “شما میانگین پنج نفری هستید که بیشترین وقت خود را با آنها می گذرانید”. این جملات به او چه می گویند؟
او جمع افرادی است که بیشترین تعامل را با آنها دارد. پس می داند اگر در اطراف افراد منفی زندگی کند ، به احتمال زیاد به یک فرد منفی تبدیل خواهد شد.اما ، اگر خود را با افراد سخت کوش محاصره کند ، در مسیر موفقیت قرار می گیرد. پس بدنبال دوستان پر انگیزه و هدفمند است.

نوجوان موفق سعی می کند مربی داشته باشد

نوجوان موفق تلاش می کند از کسی که اطلاعات خوب و مفیدی دارد استفاده کند. مثلاً از یکی از بستگان موفق یا یک معلم و یا شخصی که در زمینه موفقیت و توسعه فردی فعالیت دارد، راهنمایی می گیرد.

نوجوان موفق سعی می کند سفر کند

نوجوان موفق از آنجایی که می داند سفر فواید زیادی دارد، همراه با خانواده به مسافرت می رود. سعی می کند از هر جایی که میرود نکاتی را یاد بگیرد. اگر برایش مقدور باشد، سفر با تور را انتخاب می کند. چون در اینگونه سفرها یک راهنما در باره آثار باستانی مقصد صحبت می کند. از این طریق مطالب زیادی می آموزد. چون سفر با تور برابر است با یک کلاس عملی.  او در سفر در مورد جغرافیا، تاریخ و مردم آن منطقه یا کشور مطالب مفید و زیادی را فرا می گیرد. با سفر کردن ارتباطات اجتماعیش گسترده تر شده و دوستان خوبی هم پیدا می کند. سفر باعث پختگی او می شود.

نوجوان موفق استقلال را تجربه می‌کند

نوجوان موفق می داند که استقلال برای یک نوجوان بسیار مهم است. بنابراین سعی می کند یک سری از کارها را خودش انجام دهد. او می داند که در حال حاضر بعضی از دوستانش وابسته به والدینشان هستند و تا آنها در کنارشان نباشند نمی توانند به درس و مشقشان برسند. پس تکالیف درسی را بدون حضور والدین انجام می دهد. چون هر چقدر مستقل تر باشد، اعتماد بنفس بیشتری هم خواهد داشت. شاید او در بعضی از کارها با شکست مواجه شود ولی می داند شکست دروازه پیروزی است.

نوجوان موفق خرید هیجانی را کنترل می‌کند

از دید او خرید تقریباً همیشه آسانتر از پس انداز است. او می داند که خریدهایی که ضرورتی ندارند می توانند به پس اندازش لطمه وارد کنند.  پس قبل از خرید لحظه ای، کمی فکر می کند و از خود می پرسد که آیا ضرورتی در این خرید هست یا نه. بنابراین سعی می کند اینگونه خریدها را کنترل کند تا به مرور مدیریت بهتری در طول زندگیش داشته باشد.

نوجوان موفق شغلی پیدا می‌کند

نوجوان موفق تا جایی که میشود برای خود شغلی دست و پا می کند. چون داشتن شغل شخصی، حس اعتماد بنفسش را افزایش داده و مدیریت مالیش را بهبود می بخشد. به توانمندی هایش  قدرت بیشتری می دهد و حس ارزشمندیش را تقویت می کند.
شما با کدام یک از این سبک‌ها ارتباط بهتری برقرار می‌کنید؟
دوست دارید کدام سبک را یاد بگیرید؟

۲۱عادت برای یک نوجوان موفق( نقشه گنج)

درشروع این مبحث بسیارمهم، نخست به معنای لغوی کلمه (عادت) اشاره خواهیم داشت. عادت، یعنی کارهایی که انسان به مرور زمان به آن ها خو می‌گیرد و جزئی از اخلاقیات او می‌شود. وبدین صورت، این عادات باعث می‌شوند که اعمال فرد با آن عادت ها همراه شوند. این عادت‌ها جزئی از زندگی و شخصیت فرد می‌شوند و پایه ریزی و نحوه زندگی اجتماعی و شغلی فرد را درآینده تحت الشعاع قرارمی‌دهند. عادت‌ها، می‌توانند خوب یا بد باشند. همان‌طور که داشتن عادت‌های خوب باعث پیشرفت درزندگی و درخشیدن فرد می شوند. عادتهای بد نیز باعث عقب افتادگی و گاهی سرافکندگی درافراد می‌شود.

                                                   اول ما عادت ها را میسازیم       بعد عادت ها ما را می سازند
مسئله مهم دیگر این است که، گاهی ترک کردن عادت های بد ممکن است برای فرد، مشکل ساز شود. پس چه بهترکه برای پیداکردن عادت‌های خوب تلاش بیشتری بکند. نوع عادت ها می توانند، باعث شکست و یا موفقیت افراد درجامعه بشوند.
دوران نوجوانی، دوران بسیار مهم وسرنوشت سازی است. اکثرانسان‌های موفق درطول تاریخ، موفقیت خودشان را مدیون داشتن عادت های خوب دراین دوران هستند. دراین دوران حساس، انسان زندگی آینده خودش را پایه گذاری می کند. پس این دوران، دوران بسیار با اهمیتی است که با چه نوع عادتی ساخته و پرداخته شده باشد.

عادت اول : دوست داشتن خود

نوجوان موفق در درجه اول، باید عادت کند که دوست‌دار خودش باشد. اوباید هویت خودش را بشناسد و خودش را پیدا کند. وقتی که هویت خودش را شناخت، با دیده احترام و محبت به خودش می‌نگرد. درنتیجه، خودش را بسیار دوست خواهد داشت و برای خودش احترام قائل می باشد. به تبع آن هرکسی که برای خودش احترام قائل باشد و با خودش رفتار مناسب داشته باشد، می‌تواند در جامعه هم، افراد دیگررا دوست داشته باشد و احترام متقابل با جامعه برقرار کند. دراین صورت احترام دیگران را نیز برای خودش به ارمغان می‌آورد.

عادت دوم : عادت های غذایی مناسب

دراین دوران، نوجوان موفق باید باتوجه به سن و جنس وشرایط خانوادگی و جغرافیایی محل زندگی خودش، عادت‌های غذایی خوبی رابرای خودش ایجاد کند. پرهیزکردن از خوردن غذاهای سرخ کردنی و چرب و اشباع شده برای او ضروری است.  وباید عادت به خوردن سبزیجات و میوه های تازه و حبوبات و غلات را در برنامه غذایی روزانه اش داشته باشد. اوباید از منابع غذای دارای پروتئین و ویتامین استفاده کند و عادت خوردن تنقلات مضر را درخود از بین ببرد. عادت جایگزین کردن مواد غذایی سالم به جای مواد غذایی ناسالم، باید برای نوجوان حائز اهمییت باشد تا بدنی سالم را دراختیار داشته باشد. حتی گاهی شاید نیاز به خوردن داروهای مکمل و ویتامین باشد، که باید درعادات غذایی روزانه خود بگنجاند.

عادت سوم: همنشینی با بزرگان و افراد سالم و مطرح درجامعه

می دانیم که نحوه رفتار ما برگرفته از پنج نفراولی است که به مانزدیک هستند و با ما همنشینی می کنند. یک نوجوان باید عادت نشستن با بزرگان را درخودش پرورش بدهد تا بتواند از تجربیات وعلم آن‌ها درمسیر کمال بهره مند بشود. این بزرگان می‌توانند از علما، بازیگران، ورزشکاران، اساتید و یا افراد موفق و مطرح جامعه باشند. البته که اولین و مهمترین اشخاص زندگی یک نوجوان والدین او هستند، که نوجوان باید عادت کند اسرار و مشکلاتش را با آن‌ها درمیان بگذارد و از راهنمایی های آن‌ها برخوردارشود. و حتی برای پیداکردن همنشین خوب، باید از والدین کمک بگیرد.

عادت چهارم: عادت به خوابیدن به میزان لازم

خوابیدن یکی از نیازهای مهم دردوران نوجوانی می باشد و همان طور که می دانیم دراین دوران به خاطر بیشتر بودن وسرعت رشد جسمی و فکری درافراد، نیاز بدن به خواب بیشتراست. اما خوابیدن باید متناسب با سن و جنس و سبک زندگی انتخاب و تنظیم گردد. ودراین کار نه افراط و نه تفریط  نباشد . عادت خواب نوجوان باید طوری تنظیم شود که هم انرژی کافی را برای کار کردن و فعالیت روزانه داشته باشد وهم اورا از انجام کارهایش عقب نیندازد. عادت به زیاد خوابیدن، نوجوان را دارای رخوت و سستی درانجام کارها می کند. پس باید بتواند آن را تعدیل کند.

عادت پنجم : عادت به داشتن یک رابطه معنوی و فرا جهانی

باید یک رابطه معنوی بین نوجوان و یک قدرت بالاتر از خودش ایجاد شود. که می‌تواند به نام پروردگار یا کائنات یا یک استاد معنوی ویا…باشد. این رابطه معنوی به او کمک می کند که او احساس داشتن پشتیبانی قوی را درزندگی داشته باشد و این عادت می تواند نوجوان موفق را درسختی های زندگی همراهی کند ودر ادامه راه ثابت قدم نگاه دارد.

عادت ششم : عادت مطالعه در علوم مختلف در هرروز

نوجوان موفق، باید اهل مطالعه باشد تا بتواند با مطالعه علوم مختلف واخلاقیات، پایه ریزی زندگی سالم آینده‌اش را انجام  دهد. نوجوان باید حتما این عادت رادر خودش ایجاد کند روزانه حداقل برای نیم ساعت مطالعاتی داشته باشد. هرچقدر او عادت مطالعه رادر خودش قوی تر کند با چشم بازوآگاهی بیشتری به سمت آینده پیش خواهد رفت. نوجوان می‌تواند، با مطالعه علوم مختلف اعمالش را با دلایل علمی و مستند انجام بدهد تا میزان احتمال خطاهایش را به صفر برساند.

عادت هفتم: عادت به پس انداز کردن

یکی از عادت های خوبی که نوجوان موفق می‌تواند داشته باشد، پس انداز کردن است. زمانی که او از دوران نوجوانی بیاموزد که می تواند از پول هایش مقداری را پس انداز کند تا در لحظات بحرانی ازآن استفاده کند، یاد می گیرد، که به مقدار لازم و کافی هم خرج کند و هم پس انداز داشته باشد. این کار به اعتماد به نفس او کمک شایانی می کند. وقتی که این عادت به طور صحیح دراو شکل بگیرد، او خیلی بهتر می‌تواند مسائل مالی‌اش را مدیریت کند ودرآینده اقتصاد دان خوبی خواهد شد. این عادت همچنین به او کمک می‌کند تا مصرف گرا و اسراف کار نباشد.

عادت هشتم : عادت به پول‌سازی وکسب درآمد شخصی

این عادت نوجوان موفق باعث می شود که او احساس استقلال را دروجود خودش، تقویت کند. نوجوان می‌تواند، از پول توجیبی که می‌گیرد، پولش را پس انداز کند. روش بهتر این است که یک کار درآمدزا برای خودش انتخاب کند. این امر، به فراخورحال و هوای هر کسی متفاوت است. دراین زمینه پیشنهادات زیادی وجود دارد که به ذکر یکی، دونمونه ازآن بسنده می‌کنیم.
بعضی ازنوجوانان، با تعمیردوچرخه دوستان ویا با فروش روزنامه، تعمیر گوشی، ریختن نرم افزاربرای دوستان خود، تدریس خصوصی و…  این شانس را به خودشان می‌دهند که همیشه کارت بانکی اشان از دسترنج خودشان پر باشد. وقتی که کارت بانکی از زحمت خود نو جوان پرمی‌ شود باعث امید واری و اعتماد به نفس دراو می شود. کما این که موجب رشد خلاقیت‌ها و پیداشدن نبوغ و استعداد در آن‌ها می‌شود.

عادت نهم : ورزش کردن و انجام تمرینات بدنی

دردوران نوجوانی به دلیل رسیدن به سن بلوغ و تحرکات جدید هورمون‌ها، بدن نیاز به ترشح آدرنالین بیشتری دارد. اخلاق نوجوان خشن تر می‌شود و ناآرامی‌هایی دراو پدیدار می‌گردد. عادت به انجام ورزش و تمرینات بدنی تا مقدار قابل توجهی ازاین استرس‌ها و ناآرامی‌ها می کاهد. انجام تمرینات ورزشی و پیاده روی می تواند به نوجوان کمک کند تا جسم و روح سالم تری داشته باشد این کار باید یک عادت روزانه و دائمی دراو بشود، تاتحرکات عصبی او کمتر شود. عادت ورزش کردن باعث بیشترشدن قدرت تفکرمثبت دراو نیز می‌شود.

عادت دهم : عادت به گوش دادن به انتقادات دیگران درمورد خودش

نوجوان موفق باید عادت انتقاد پذیری را در خودش افزایش بدهد و این را بداند که شنیدن انتقادات در مورد خودش، نه تنها باعث کوچک شدن او نمی‌شود، بلکه به او فرصت بزرگ شدن و رشد کردن می‌دهد و می‌تواند بدین صورت او خطاهایش را می‌شناسد و از بروز مجدد آن‌ها جلوگیری کند، پس باید انتقاد پذیر باشد. اونباید عادت کند درمقابل انتقاد دیگران جبهه بگیرد و مقاومت کند ویا با پرخاشگری عرصه را برخود و دیگران تنگ کند.

عادت یازدهم : گفتگوی مسالمت آمیز

نوجوانی، دوران شکوفا شدن استعدادها و بروز دادن عقاید، هرچند، عجیب وغریب می‌باشد. چون او به تازگی وارد دنیای بزرگی شده است که باید چیزهای جدید بیاموزد و تصمیمات بزرگی بگیرد.  پس مباحثه و گفتگو یکی از کارهایی است که دراین سن به طور مرتب بین او ودیگران اتفاق می‌افتد. نوجوان، باید عادت کند درزمانی که با دیگران وارد مباحثه می شود، بتواند از کلمات و عبارات مناسب استفاده کند و یک گفتگوی مسالمت آمیز داشته بشد و از رفتن به حاشیه و مباحث بحث برانگیز جلوگیری کند. اوباید این عادت را سرلوحه روابط  خود قرار بدهد، تا رابطه سالمی با دنیای اطرافش داشته باشد.

عادت دوازدهم: عادت به ابراز عقاید

نوجوان باید عادت کند، هرزمان که فرصت مناسبی پیدا کرد، بتواند با آزادانه و با جدیت، عقاید خودش را ابراز کند و از گفتن  نظراتش ابایی نداشته باشد، تا با انجام این کار اعتماد به نفس را درخودش تقویت کند. اگر او این کاررا انجام ندهد و عقایدش را به صورت اسرار سربه مهر، درخودش زندانی کند باعث مشکلات روان پریشی دراو خواهد شد.

عادت سیزدهم : انظباط شخصی

یکی از عادت‌های مهم دردوران نوجوانی، عادت کردن به داشتن انظباط شخصی درکارها می باشد. کسی که ازاین دوران یاد می‌گیرد، کارهایش را سروقت و با نظم و ترتیب انجام بدهد، دربزرگسالی هم فرد منضبطی خواهد بود، واین امر به او دربه دست آوردن موفقیتهای اجتماعی کمک شایانی خواهد کرد. داشتن نظم درکارها درسن نوجوانی، پیش درآمد داشتن نظم به افکار و اهداف است و این عادت به طور سلسله وار باعث ایجاد زندگی سالم خواهد شد.

عادت چهاردهم: عادت مشورت کردن

نوجوان موفق باید از دوران نوجوانی مشورت کردن را یاد بگیرد ودرمسائلی که خودش نمی تواند تصمیم بگیرد با بزرگ‌ترها و اهل‌ فن و اساتید مجرب مشورت کند. انجام این عادت باعث می شود که  کارهایش را درست  انجام بدهد، که بعدا  پشیمانی به بار نیاورد. واین عادت رادر خودش پرورش بدهد و از تک روی و انفرادی بودن جلوگیری کند.

عادت پانزدهم: عادت برنامه ریزی

نوجوانی که ازهمان اول، به ریختن برنامه برای انجام کارهایش عادت می کند، دیگر اوقات زندگیش را با  باری به هرجهت سپری نمی کند و یاد می گیرد، برای رسیدن به اهدافش طبق اصول و برنامه ای که تنظیم کرده است، حرکت کند و این کار باعث هدفمندی او نیز خواهد شد. او باید طبق عادت، بتواند برنامه روزانه و هفتگی و ماهانه و سالانه  برای خودش داشته باشد. عادت به انجام این کار، ازهدررفتن عمراو که بهترین سرمایه زندگیش است، جلوگیری می‌کند. وبدین صورت با استفاده بهینه از دقایق عمرش به موفقیتهای بیشتری خواهد رسید.

عادت شانزدهم:عادت به انجام کارهای هنری و خاص خود

وقتی که نوجوانی پایش را از زندگی روزمره فراتر بگذارد و اوقاتش را با به جا گذاشتن اثری هنری، پربار تر کند، این عادت در کل زندگی همراهش می شود. او با عادت کردن به خلق آثار و کشف استعدادهایش، به کارآفرینی و اعتماد به نفس می‌رسد. این هنرها می‌توانند شامل یادگیری موسیقی، سفالگری، خیاطی، تئاتر، مکانیکی و… باشد.  یا درهرهنردیگری که کوچکترین استعدادی درآن داشته باشد بروز کند. وقتی که نوجوان به این هنرها می‌پردازد و عادت می‌کند درکنارآن‌ها مهارتی را یاد بگیرد، به طورغیرمستقیم از مقدارفشارهای دوران بلوغ درخودش کم می کند.

عادت هفدهم: عادت عذرخواهی کردن

نوجوان موفق باید بداند هر کسی ممکن است درزندگی اشتباه کند و به خودش این حق را بدهد که گاهی اوهم اشتباه کند. از اشتباه کردن نترسد و با قوت به دنیای ناشناخته ها برود. اوهمچنین باید بداند هر زمان که  دررابطه با شخصی مرتکب اشتباهی شود باید عذرخواهی و ابراز پشیمانی کند و آن را به زبان بیاورد. او باید بداند که عذر خواهی کردن نه تنها نشانه ضعف نیست بلکه نشان دهنده شخصیت والای اواست. عادت به عذرخواهی کردن، ازغرور کاذب در دوران نوجوانی جلوگیری می‌کند.

عادت هجدهم: عادت کنش گر (فعال) بودن

نوجوان موفق باید فعال یا کنش گر باشد و بداند که بدون تلاش هیچ چیز را به دست نمی‌آورد با تلاش کردن است که انسان به تمام خواسته هایش می‌رسد. اوباید بداند، این‌طور نیست، وقتی در یک گوشه بنشیند، می تواند موفقیت را در آغوش بگیرد. پس باید به سوی خواسته‌ها و هدف هایش تلاش کند و کارهایی را انجام بدهد. او باید فعال بودن را یک عادت مثمر ثمر برای رسیدن به موفقیت بداند. نوجوان باید بداند که در این دنیا حوادث غیرمترقبه، نمی‌توانند در زندگی او نقش به سزایی داشته باشند. او خودش انتخاب گر است و می‌تواند حتی در زمان بحران، با انتخاب و تصمیم درست، خود را از آن بحران‌ها و مشکلات نجات بدهد و هیچ کسی جز خود او ناجی او در مشکلات نیست.

عادت نوزدهم: عادت کنترل خشم

نوجوان موفق باید بتواند خشم خودش را کنترل کند. یعنی باید راهکارهایی را یاد بگیرد وعادت‌هایی را بیاموزد که هر زمان که خشمگین می شود، به جای این که از کوره دربرود، بتواند بر عصبانیت خود غلبه کند. به طور مثال زمانی که خشمگین می شود، تغییر مکان بدهد، یا اینکه چند نفس عمیق بکشد. یا اینکه به مسئله دیگری فکر کند، تا اینکه خشمش فروکش کند. زیرا می‌دانیم که گاهی اتفاقات بسیار بدی برای نوجوانانی که در یک لحظه، نتوانستند خشم خودشان را کنترل کنند، افتاده است که مسیر زندگی آن‌ها را به کلی تغییر داده است و چه بسا آن‌ها را به وادی محکومیت و قتل و دادگاه کشانیده است. پس، کنترل خشم یکی ازعادت‌های بسیار مهمی است که نوجوان باید دروجود خودش ایجاد کنند.

عادت بیستم: عادت به انجام کارهای تیمی وگروهی

عادت به انجام کارهای گروهی درنوجوانی باعث می گردد که، نوجوان از لاک تنهایی خودش بیرون بیاید، استعدادهایش شکوفا گردد و بتواند ایده هایش را به منصه ظهور و بروز برساند. این عادت باعث رشد شخصیتی و خلاقیت او درزندگی فردی و اجتماعی می‌شود. اوباشرکت درکارهای گروهی، تعامل اجتماعیش بیشترخواهد شد وباعث فعال ترشدن وهدفمندی دراو می‌شود.

عادت بیست ویکم: عادت شکرگزاری

یکی از عادت های بسیارمهم و کاربردی نوجوان موفق، عادت به داشتن روحیه و زبان شکرگزاری است. وقتی نوجوان خودش را طلبکار از دیگران نداند و اعتقاد داشته باشد، هرکسی که کاری برای او انجام داده، لطفی درحق او کرده است و بتواند با زبان و عمل خودش این کاررا تایید کند. دارای شخصیت سالمی می شود. این عادت باعث محبوب شدن اودر بین دوستان و آشنایانش می گردد وبه بهتر شدن روابط اجتماعی او کمک خواهد کرد.
با توجه به قدرت و اهمیت نوع عادت‌ها درنوجوانی، باید به نوجوان موفق کمک کنیم تا با پیداکردن عادت‌های خوب و مثبت، بتواند آینده خوبی را برای خود و خانواده و جامعه به وجود بیاورد. دراین مقاله فقط به تعدادمحدودی از این عادت‌ها اشاره شده است.
درمقاله بعدی به تعداد دیگری از آن‌ها خواهیم پرداخت.

به نظر شما کدام عادت تاثیر بیشتری روی رفتار نوجوانان دارد؟
جای چه عادتی در لیست بالا خالی است؟ به نظر شما نوجوان موفق کیست؟نو

دیدگاهتان را بنویسید