با طوفان فکری تمام مشکلاتت را حل کن!

خانه » بلاگ » با طوفان فکری تمام مشکلاتت را حل کن!

فهرست عناوین

حل مسئله در مورد بسیاری از مشکلات است که بیشتر این مشکلات پیچیده و دشوار هستند. در غیر این صورت ، کسی قبلاً آن‌ها را حل کرده بود. ازاین‌رو ، ما می‌خواهیم شمارا با روش‌های مختلف طوفان فکری که با خلاقیت برای حل مسئله  کمک می­ کنند، آشنا کنیم.

بیشتر آن‌ها را می‌توان در تیم های مختلف خود، برای دستیابی به خرد جمعی و خلاقیت به کاربرد. اکثر این روش­ های طوفان فکری برای توسعه تعدادی از راه‌حل‌ها نیز مناسب هستند ، که می‌توانید بهترین آن‌ها را انتخاب کنید بسیاری از آن‌ها را می‌توان به ترتیب انجام دهید. بگذارید با رایج‌ترین مورد ، طوفان فکری شروع کنیم.

با طوفان فکری تمام مشکلاتت را حل کن!

مشکلات قابل‌ اجرا

طوفان فکری یک تکنیک بسیار ساده است. این روش می‌تواند تعداد زیادی ایده ایجاد کند اما برای مسائلی که دشوار هستند نیز مناسب است. اگر برای تولید ایده‌ها به تجزیه‌وتحلیل دقیق و داده‌های زیادی نیاز دارید ، ایده پردازی به روش طوفان فکری ضرورت کمتری پیدا می کند. به‌عنوان‌مثال ، ایده گرفتن برای خرید سهام در بورس برای سرمایه‌گذاری از این روش دشوارتر خواهد بود (اما غیرممکن نیست) ، زیرا ممکن است به داده‌های اساسی زیادی برای کمک به این تصمیم نیاز داشته باشید. ما دوست داریم از طوفان فکری به‌عنوان یک تکنیک ابتکاری خلاقیت استفاده کنیم ، تا بعداً  به کمک آن تکنیک‌های خلاقیت پیشرفته‌تری ، دنبال شود.

طوفان فکری گروهی واقعاً می‌تواند یک پیروزی بزرگ باشد.گروه با این تکنیک برای مراحل بعدی احساس انرژی ، موفقیت و هیجان می‌کند. تکنیک ­های مؤثر طوفان فکری می‌تواند به دستیابی به این هدف کمک کند. از طرف دیگر ، وقتی از جلسه طوفان فکری به‌درستی استفاده نمی‌شود  ممکن است احساس غیر تولیدی ، تکراری بودن یا منفی بودن پیش بیاید که درمجموع  باعث به وجود آمدن احساس عدم انگیزه می ­شود.

در ادامه برخی از دلایل متداول انجام جلسه طوفان فکری ذکرشده است:

گفتگوی نامتعادل شخصیت‌های برون گرا و متفکران سریع ، بر گفتگو مسلط هستند و فرصتی برای اضهار نظر هم‌تیمی‌های دیگر باقی نمی‌گذارد.

اثر لنگر انداختن. شرکت‌کنندگان در ابتدا ایده‌هایی که در یک طوفان فکری مطرح می‌شوند ، با هم به صورت تجمیع در می آورند که ایده‌های جدید را خفه می‌کند و از حرکت گروه جلوگیری می‌کنند.

اجرای تکنیک‌های طوفان فکری گروهی که در ادامه به آن پرداخته ­ایم می‌تواند به شما کمک کند تا از این دردسرهای مشترک جلوگیری کنید و در عوض گروه خود را گرد هم آورید تا ایده‌ای نابی  را به دست آورید.

آماده‌سازی برای طوفان فکری

برای آماده شدن برای طوفان فکری ، شما به گروهی از افراد نیاز دارید ، که این افراد در حالت ایده آل حداقل سه نفر و بیشتر از ۱۰ نفر نباید باشند. اگر بیش از ده نفر وجود داشته باشد ، این احتمال وجود دارد که برخی از افراد در طوفان فکری شرکت نکنند و ساکت و در پس‌زمینه باقی بمانند. به‌طور طبیعی ، این گروه باید افرادی باشند که حداقل تجربه‌هایی در مورد این مشکل ،داشته باشند .پس نباید از افرادی استفاده کنید که هیچ تجربه‌ای در این مورد ندارند .

افراد مسن و باتجربه در طوفان فکری ارزشمند هستند ، زیرا بدیهی است که آن‌ها چیزهای زیادی درباره این مشکل می‌دانند. بااین‌حال ، جوانان باتجربه کمتر نیز ارزشمند هستند ، زیرا آن‌ها هنوز همه‌چیزهایی را که ” به‌صورت بدیهی کار نمی‌کند” نمی‌دانند. آن‌ها آمادگی بیشتری برای به چالش کشیدن خرد متعارف دارند.

همچنین اگر گروه باهم خوب کنار بیایند و با یکدیگر راحت باشند نیز کمک فراوانی به انجام طوفان فکری می‌کنند. اگر می‌خواهید سطح مختلفی از سلسله‌مراتب را  در طوفان فکری بگنجانید ، سعی کنید دامنه آن خیلی گسترده نباشد. کارگران با سایر کارگران راحت‌ترند مدیران با مدیران راحت ترند و هر کسی با هم رتبه خود در اداره راحت تر است. کمی نسبت به رئیس خود در این زمان بی‌مهر باشید  و حتی کمتر رئیس خود را به چالش بکشید.

حالت ایده آل طوفان فکری

در حالت ایده آل طوفان فکری، شما افراد مختلفی را نیز در این جلسه شرکت می‌دهید. ممکن است افرادی وجود داشته باشند که مجبور باشند روزانه با این مشکل کار کنند (به‌عنوان‌مثال ، اپراتورهای دستگاه یا متصدیان دستگاه). افرادی می‌توانند سیستم را تنظیم کنند که برنامه‌های نگهداری یا تولید را بلد باشند.

افرادی می‌توانند تحت تأثیر این مشکل قرار بگیرند  که مستقیماًبا مشکل دست و پنجه نرم می­ کنند (به‌عنوان‌مثال ، تدارکات). سعی کنید گروه متنوعی برای انجام طوفان فکری داشته باشید. البته همه این‌ها به‌طورکلی در مورد یک گروه کارگاهی نیز صدق می‌کند ، زیرا طوفان فکری تنها یکی از اولین مراحل حل مسئله است و در حالت ایده آل ، تیمی سازگار در تمام مراحل حل مسئله وجود دارد.

در مورد تجهیزات طوفان فکری، شما به یک‌تخته وایت برد و کاغذ و خودکار نیاز دارید. برای نوشتن ایده‌ها به این موارد احتیاج دارید. آن‌ها باید متحرک باشند تا شرکت‌کنندگان بتوانند مستقیماً روی تابلو بنویسند و بعداً می‌توانید ایده‌ها را به‌صورت گروهی تنظیم کنید. یک تلنگر می‌تواند مفید باشد ، اما یک نمودار تلنگر به‌تنهایی کافی نیست.

طوفان فکری را شروع کن!

با فرض اینکه گروه را قبلاً معرفی کرده‌اید ، باید مشکل را مطرح کنید. این می‌تواند به صورت کلامی یا با ارائه یک یا دو اسلاید باشد. در اسلایدها زیاده‌روی نکنید! شرکت‌کنندگان باید بدانند که چه مشکلی باید حل شود. گروه می‌تواند به‌صورت اختیاری به بیان مجدد سؤال ،کمک کند. در پایان ، شما باید یک  سؤال داشته باشید که گروه برای ایده پردازی به آن نیاز دارند.

سپس مجری روند ایده پردازی واقعی را آغاز می‌کند و گروه ایده‌هایی را تولید می‌کند. این ایده‌ها توسط شرکت‌کننده یا مجری برنامه روی تابلو نوشته می‌شوند و به صفحه متصل می‌شوند. در اینجا چند گزینه داریم:

اینکه شرکت‌کنندگان ایده‌ها را به‌صورت شفاهی و یا با نوشتن به مجری ارائه دهند ، برای گروه‌هایی که با یکدیگر کنار می‌آیند این روش خوبی است.

نوشتن چندین ایده، روی شرکت‌کنندگان قبل از اینکه توسط ناظر مورد بررسی قرار بگیرد و با صدای بلند خوانده شود ، می‌تواند به گروه‌هایی که دارای چندین سلسله‌مراتب هستند یا اختلافات دیگری دارند، کمک کند.

یادداشت برداری کنید

با ارائه هر ایده از شرکت‌کنندگان قبل از اینکه ایده بعدی از طرف شرکت‌کننده دیگر ارائه شود (با گزینه پرش در صورت عدم وجود ایده) ، نیز امکان‌پذیر است. این ایده ­ها را باید مجری یا شرکت‌کننده یادداشت برداری کند و بنویسد. مزیت این روش این است که حتی شرکت‌کنندگان ساکت‌تر نیز به مشارکت تشویق می‌شوند. همچنین این روش منفعل بودن افراد را کمی دشوارتر می‌کند ، زیرا از همه خواسته می‌شود ایده ­های خود را بیان کنند.

برگه­ ها باید به‌اندازه کافی بزرگ باشند تا شرکت‌کنندگان بتوانند همه آن‌ها را به‌طور مداوم بخوانند (زیرا این امر به فرایند ایده پردازی کمک می‌کند). این ایده پردازی باید تا زمانی که ایده‌ها جریان دارد ادامه یابد ، غالباً در حدود پانزده ‌تا بیست دقیقه  این اتفاق می‌افتد. مجری می‌تواند با طرح برخی از سؤالات (به‌عنوان‌مثال ، آیا می‌توان آن را مرتب کرد ، تغییر شکل داد ، جایگزین کرد ، ترکیب کرد و …) ذهن افراد گروه را باز کند.

بارش فکری گروهی

در مرحله بعدی برگه‌ها به‌صورت گروهی قرار می‌گیرند. به‌احتمال‌زیاد ، ممکن است ایده‌های مشابه کمی وجود داشته باشد. مجری این موارد را هنگام تعامل با شرکت‌کنندگان به اشتراک می گذارد (“آیا اینجا مناسب است؟” ، “به نظر می‌رسد شبیه به این باشد …). اگر شرکت‌کنندگان ایده‌های اضافی مبتنی بر این بحث داشته باشند را نیز می­ توان یادداشت کرد.

درنهایت باید تعدادی رویکرد و راه‌حل مختلف در صفحه وجود داشته باشد. این عناوین باید توسط گروهی که مجری برنامه به هیئت‌مدیره اضافه می‌کند ، مورد بررسی قرار گیرد. این عناوین مبنایی برای فرآیند حل مسئله بعدی هستند که ممکن است شامل رتبه‌بندی ایده‌ها (امکان‌پذیر یا کمتر امکان‌پذیر) و اصلاح بیشتر باشد.

قوانین طوفان فکری

چند نکته وجود دارد که برای یک جلسه موفقیت‌آمیز ایده پردازی و طوفان فکری بسیار مهم است.

مقدار بیش از کیفیت: هدف تولید ایده‌های زیادی است. ارزیابی آن‌ها بعداً انجام می‌شود.

ایده‌های دیوانه‌وار را تشویق کنید: تحت هیچ شرایطی ایده‌ای را دیوانه ­وار یا احمقانه در نظر نگیرید. اگر هرکدام از شرکت‌کنندگان ایده دیگران را نادیده می‌گیرند ، این مسئله را به او گوش زد کنید. بسیاری از اختراعات و راه‌حل‌ها از ایده‌های دیوانه‌وار و عجیب‌وغریب ناشی می‌شود به طور مثال شاید فردی بگوید: (“سنگین‌تر از پرواز هوا؟ چه مزخرفاتی. بعدی چیست؟ کسی را به یک قوطی پر از سوخت قابل‌احتراق ببندید و به فضا شلیک کنید؟”).

ایده‌های دیوانه‌وار را کاملاً به صورت مثبت تشویق کنید. بهتر است آن‌ها را دیرتر مرتب کنید تا اینکه در وهله اول هرگز فکر دیوانه‌واری نداشته باشید. حتی اگر این ایده دیوانه ­وار به نتیجه نرسد ، ممکن است این ایده برای یک شرکت‌کننده دیگر برای گرفتن ایده‌ای مرتبط اما عملی‌تر الهام‌بخش باشد.

عدم ارزیابی در هنگام ایده پردازی: این مورد مربوط به نکته قبلی است ، در هنگام خلق، ایده‌ها را قضاوت یا ارزیابی نکنید. این کار خلاقیت را خفه می‌کند و به‌طور بالقوه می‌تواند شرکت‌کنندگان را به خجالت کشیدن در برابر همسالان خود (یا مجری برنامه) وادار کند.

ایده‌ها در مورد افراد:  در گروه‌هایی  که ازجمله رهبر آن مجموعه  در آن جلسه حضور دارد ، این خطر وجود دارد که  حرف رهبر گروه  فقط در ماجرا تأثیر داشته باشد .سعی کنید خلاقیت را فراتر از توافق با فرد برتر اتاق ، تشویق کنید. علاوه بر این ، به‌ویژه به همراه رهبر ، شرکت‌کنندگان باید برای ایده‌های خود اعتبار کسب کنند تا برای ارتقا بعدی پیش بروند. کاملاً خوب است که ایده دیگری را بپذیرید و آن را بهبود ببخشید. سعی کنید از اتلاف وقت در مالکیت ایده‌ها جلوگیری کنید.

روش امتحان شده

به‌طورکلی ، طوفان فکری یک روش امتحان شده و واقعی برای شروع ایده پردازی و طوفان فکری برای مشکلات نه‌چندان پیچیده است. این اولین روش خلاقیت خوب است که بعداً توسط سایر تکنیک‌های خلاقیت تقویت می‌شود. ازآنجاکه طوفان فکری رایج است ، خطر انجام یا بی‌حوصلگی شرکت‌کنندگان در انجام این کارها  وجود دارد ، به‌خصوص اگر جلسات قبلی طوفان فکری کمتر مورداستفاده قرارگرفته باشد.

بااین‌حال ، ازنظر ما ، طوفان فکری یک روش مفید است و می‌تواند برای بسیاری از مشکلات استفاده شود. در این فاصله ، کارهایی انجام دهید که سلول‌های خاکستری مغز خود و مغز مردم  را قلقلک دهد تا بتوانید به کمک آن  صنعت خود را سازمان‌دهی کنید!

بهترین راه برای طوفان فکری چیست؟

درحالی‌که قوانین اساسی وجود دارد که روند را معنی‌دار و مؤثر می‌کند ، روش ­هایی برای الهام گرفتن از ایده‌های خلاق وجود دارد. بسیاری از مجریان در یک جلسه طوفان فکری بیش از یک تکنیک، برای روان نگه‌داشتن افراد خلاق استفاده می‌کنند درحالی‌که از سبک‌های مختلف فکر و بیان پشتیبانی می‌کنند.

روند طوفان فکری

برای ایجاد ایده‌های خلاقانه از فن‌های ایده پردازی استفاده کنید:

بسته به شرایط خود ، ممکن است بخواهید با یکی از روش‌های منحصربه‌فرد شرح داده‌شده در زیر شروع کنید. یا ممکن است بخواهید با “طوفان فکری اساسی” شروع کنید و سپس در صورت لزوم کارها را تغییر دهید تا اطمینان حاصل کنید که مقدار زیادی ایده خلاقانه و مفید ایجاد کرده ­اید.

طوفان فکری اساساً پیچیده نیست ، اگرچه تکنیک های مهمی برای اطمینان از موفقیت وجود دارد. به‌طور خلاصه ، در ادامه به  چگونگی عملکرد اولیه طوفان فکری پرداخته­ ایم:

گروهی را گرد هم آورید تا به مسئله ، چالش یا فرصت موجود، رسیدگی کنند.

از گروه خود بخواهید تا آنجا که ممکن است ایده ­های بیشتری ایجاد کنند . مهم نیست که چقدر مزخرف و یا احمقانه به نظر می‌رسند. در این دوره ، هیچ انتقادی مجاز نیست.

ایده‌ها را مرور کنید ، جالب‌ترین ایده را انتخاب کنید و سپس در مورد چگونگی ترکیب ، بهبود و  یا اجرای ایده‌ها بحث کنید.

درحالی‌که این فرایند ازنظر تئوری ممکن است ساده باشد. اما تولید ایده‌های جدید از هیچ جا، همیشه آسان نیست. به همین دلیل است که بسیاری از تکنیک‌های جالب و الهام‌بخش ایده پردازی و طوفان فکری ایجادشده است.کشف کنید که کدام‌یک از روش ­ها برای جلسه بعدی طوفان فکری شما مناسب‌تر است.

طوفان فکری تحلیلی

هنگامی‌که طوفان فکری بر حل مسئله تمرکز دارد ، می‌توان مفید باشد تا مسئله را با ابزارهایی که منجر به راه‌حل‌های خلاقانه می‌شوند ، تجزیه‌وتحلیل کنیم. ایده پردازی تحلیلی برای اکثر افراد نسبتاً آسان است زیرا از مهارت‌های ایده پردازی و طوفان فکری که قبلاً در مدرسه و محل کار ایجاد کرده‌اند،بهره می‌گیرد. و نکته جالبی که در این روش وجود دارد این است که هیچ‌کس، وقتی از او می‌خواهد یک موقعیت را تجزیه‌وتحلیل کند خجالت نمی‌کشد!

۱. نقشه‌برداری ذهن

نقشه ذهنی ابزاری بصری برای تقویت روند طوفان فکری است. درواقع ، شما در حال ترسیم تصویری از روابط بین ایده‌ها هستید.

با نوشتن هدف یا چالش خود شروع کنید و از شرکت‌کنندگان بخواهید که در مورد موضوعات مرتبط فکر کنند. لایه به لایه ، محتوا را به نقشه خود اضافه کنید تا بتوانید موضوع را به صورت بصری ببینید . مثلاً  فرض کنید مشکلی در سیستم تلفن اداری  وجود دارد که در ایجاد مشکلات با درآمد سه‌ماهه ارتباط خاصی دارد.

ازآنجاکه  این روش در طوفان فکری بسیار محبوب شده است ، یافتن نرم‌افزار نقشه‌ ذهنی به‌صورت آنلاین آسان است. واقعیت این است که می­ توانید از یک کاغذ بزرگ و چند نشانگر نیز  ستفاده کنید.

۲. طوفان فکری معکوس

موضوع طوفان فکری معمولی از شرکت‌کنندگان می‌خواهد مشکلات را حل کنند. و درواقع طوفان فکری معکوس از شرکت‌کنندگان می‌خواهد تا روش‌های عالی برای ایجاد یک مشکل را ارائه دهند. با مشکل شروع کنید و بپرسید “چگونه می‌توانیم این مسئله را ایجاد کنیم؟” هنگامی‌که فهرستی از راه‌های عالی برای ایجاد مشکلات به دست آوردید ، آماده‌اید که حل کردن آن‌ها را شروع کنید!

۳. پر کردن شکاف

با بیان جایی که هستید، شروع کنید. سپس بیانیه‌ای راجع به مکانی که می‌خواهید باشید بنویسید. چگونه می‌توانید شکاف را پرکنید تا به هدف خود برسید؟ شرکت‌کنندگان شما با طیف وسیعی از پاسخ ­ها از موارد کلی به موارد خاص پاسخ خواهند داد. همه آن‌ها را جمع‌آوری کنید ، و سپس آن‌ها را سازمان‌دهی کنید تا چشم‌انداز عملی را ایجاد کنید.

۴. تجزیه‌وتحلیل

با گروه خودکار کنید تا بتوانید دسته بندی مشکلی را که می خواهید به آن بپردازید را  کشف کنید. اینکه دقیقا چه چیزی باعث وفاداری مشتری می‌شود؟ چی باعث رقابت می‌شود؟ چه چیزی گرایش به سمت بهره‌وری پایین را به دنبال دارد؟ همان‌طور که دسته­ ها را کشف می‌کنید ، می‌توانید نگاهی اجمالی به راه‌حل‌های ممکن بیندازید.

۵. تجزیه‌وتحلیل SWOT

تجزیه‌وتحلیل SWOT نقاط قوت ، ضعف ، فرصت ­ها و تهدیدهای سازمان را شناسایی می‌کند. معمولاً از این روش برای تصمیم‌گیری در مورد ارزش انجام یک پروژه یا پروژه­ های بالقوه استفاده می‌شود. در طوفان فکری ، برای تحریک تجزیه‌وتحلیل مشترک استفاده می‌شود. نقاط قوت واقعی ما چیست؟ آیا نقاط ضعفی داریم که بندرت درباره آن‌ها بحث می‌کنیم؟ ایده‌های جدید می‌توانند ازاین‌رو آزمایش‌شده و به‌صورت واقعی بیرون بیایند؟

۶. پنج چرا

ابزار دیگری که اغلب خارج از طوفان فکری استفاده می‌شود ۵چرایی است. ۵ چرایی نیز می‌تواند برای پیشبرد روندهای فکری مؤثر باشد. نگران نباشید ، با مشکلی که در حال حل آن هستید شروع کنید و بپرسید “چرا این اتفاق می‌افتد؟” پس از دریافت پاسخ ، بپرسید “چرا این اتفاق می‌افتد؟” این فرآیند را پنج بار (یا بیشتر) ادامه دهید ، هر بار حفاری عمیق‌تری انجام دهید تا زمانی که به ریشه مسئله برسید.

۷. انفجار ستاره‌ای

یک ستاره شش پر ایجاد کنید. در مرکز ستاره ، چالش یا فرصتی که با آن روبرو هستید را بنویسید. در هر نقطه از ستاره ، یکی از کلمات زیر را بنویسید:

چه کسی ، چه چیزی ، کجا ، کی ، چرا و چگونه. برای ایجاد سؤالات از این کلمات استفاده کنید.راضی ­ترین مشتری‌های ما چه کسانی هستند؟ مشتریان ما چه چیزی می‌خواهند؟ از سؤالات برای ایجاد بحث استفاده کنید.

ایده پردازی آرام

گاهی اوقات، افراد به‌قدری محدود هستند که برنامه‌ریزی یک جلسه طوفان فکری غیرممکن است. در شرایط دیگر ، اعضای گروه تمایلی ندارند که در یک گروه صحبت کنند یا عقاید خود را بیان کنند زیرا می ­ترسند که دیگران  آن‌ها را تأیید نکنند. در این صورت ، ممکن است به‌خوبی با تکنیک‌های طوفان فکری که به شرکت‌کنندگان اجازه می‌دهد بدون ملاقات یا بدون نیاز به مشارکت  ایده پردازی و طوفان فکری کنند ، خدمت کنید.

۸. شبکه‌سازی مغز (طوفان فکری آنلاین)

شما می توانید طوفان فکری را در شبکه های اجتماعی نیز اجرا کنید. این کار مستلزم این است که کسی دستگاهی را تنظیم کند که افراد بتوانند عقاید خود را به‌صورت خصوصی به اشتراک بگذارند ، اما بعد از آن باید بتوانند به‌طور عمومی همکاری کنند. برنامه‌های نرم‌افزاری وجود دارند که می­ توانند برای این طوفان فکری از آن ها استفاده کرد.

پس از ایجاد ایده‌ها ، روش خوبی است که شخصاً گرد هم آیید ، اما همچنین ممکن است تولید ایده و بحث آنلاین به‌تنهایی موفقیت‌آمیز باشد. این روش به‌ویژه برای گروه‌هایی که از هم دور هستند مفید است ، هرچند هر تیمی می‌تواند از آن استفاده کند.

۹. نوشتن مقاله (یا نوشتن لغزش)

فرایند نوشتن فکری شامل این است که هر یک از شرکت‌کنندگان به‌طور ناشناس ایده‌هایی را روی کارت‌های شاخص بنویسند. سپس می‌توان ایده‌ها را به‌طور تصادفی با سایر شرکت‌کنندگان که ایده‌ها را اضافه یا انتقاد می‌کنند ، به اشتراک گذاشت. یا ، ایده‌ها می‌توانند توسط گروه مدیریت جمع‌آوری و غربال شوند. این رویکرد “نوشتن لغزش کرافورد ” نیز نامیده می‌شود ، زیرا مفهوم اساسی در سال ۱۹۲۰ توسط استادی به نام  کرافورد ابداع شد.

۱۰. همکاری نگارشی

سؤال یا نگرانی خود را روی یک کاغذ بزرگ بنویسید و آن را در مکان عمومی قرار دهید. از اعضای گروه بخواهید که ایده‌های خود را در طول یک هفته بنویسند یا ارسال کنند. ایده‌ها را به‌تنهایی یا با مشارکت گروه خود، جمع ­آوری کنید.

بازی در نقش مشتری

مشتری ­ها یا مدیران واقعاً چه می‌خواهند؟ چالش‌هایی که در داخل یا خارج سازمان با آن‌ها روبرو هستیم چیست؟ اغلب اوقات ، مشتریان داخلی و خارجی به بهترین سؤالات پاسخ می‌دهند. بازی در نقش آن­ ها به گروه شما این امکان را می‌دهد تا مانند مشتری خود فکر کنید ، که اغلب بصیرت شگفت‌آور  و قدرتمندی در مورد چالش ­ها و راه‌حل‌ها ارائه می‌دهد. یکی دیگر از مزایای بازی در نقش مشتری این است که ، در برخی موارد ، محدودیت­ های ذهنی شرکت‌کنندگان را کاهش می‌دهد. انواع مختلف نقش‌آفرینی عبارت‌اند از: طوفان رول ، تفکر معکوس و طوفان شکلی که می توان از آن ها استفاده کرد.

۱۱. نقش طوفان

از شرکت‌کنندگان خود بخواهید که خود را در نقش شخصی تصور کنند که تجربه او مربوط به هدف طوفان فکری شماست (مشتری ، مدیریت عالی ، ارائه‌دهنده خدمات). صحنه‌ای را بازی کنید که شرکت‌کنندگان تظاهر می‌کنند از دیدگاه دیگری استفاده می‌کنند. چرا ممکن است ناراضی باشند؟ چه چیزی باعث می شود تا آن‌ها نسبت به تجربه یا نتایج خود احساس بهتری داشته باشند؟

۱۲. تفکر معکوس

در این رویکرد خلاقانه فرد می‌پرسد ، “شخص دیگری در شرایط ما چگونه عمل خواهد کرد؟” سپس تصور کنید که برعکس عمل می‌کنید. آیا این  روش کار می‌کند؟ چرا بله و چرا نه؟ آیا رویکرد “معمول” واقعاً خوب عمل می‌کند یا گزینه‌های بهتری وجود دارد؟

۱۳. طوفان شکلی

چهره‌ای از تاریخ یا داستان را که همه با او آشنا هستند انتخاب کنید . به‌عنوان‌مثال آقای مهدی صادق لو برای مدیریت چالش یا فرصتی که درباره آن بحث می‌کنید چه‌کاری انجام می‌دهد؟ چگونه ممکن است رویکرد او خوب یا ضعیف عمل کند؟

ایده پردازی با پشتیبانی

برای گروه‌هایی که خلاق یا  حاضر به برقراری ارتباط نیستند یا پس از پیشنهاد بارزترین ایده‌ها ، ممکن است گیر بیفتند ، کمک کردن به  آن­ ها می ­تواند روش مناسبی باشد. شما می‌توانید با تنظیم فرآیند طوفان فکری، همه افراد را به روشی ساختاری و حمایتی از قبل کمک کنید. چند روش دیگر برای این نوع طوفان فکری وجود دارد که  عبارت‌اند از: طوفان فکری نردبانی، طوفان فکری درخواستی، ایده سریع و ماشه طوفان.

۱۴. طوفان فکری نردبان مرحله‌ای

با به اشتراک گذاشتن چالش طوفان فکری باهمه افراد در اتاق شروع کنید. سپس همه را به بیرون از اتاق بفرستید تا در مورد چالش فکر کنند  به‌جز دو نفر که باید در اتاق باقی بمانند.به دو نفر در اتاق اجازه دهید برای مدت کوتاهی ایده‌های خود را بیان کنند و سپس اجازه دهید فقط یک نفر دیگر وارد اتاق شود. قبل از بحث در مورد ایده‌های ایجادشده ، از شخص جدید بخواهید ایده‌های خود را با دو نفر اول به اشتراک بگذارد.

بعد از چند دقیقه از شخص دیگری بخواهید وارد اتاق شود و سپس یکی‌یکی همین روش را ادامه دهید. در طولانی‌مدت ، همه به اتاق برمی‌گردند و هر کس فرصتی برای به اشتراک گذاشتن ایده‌های خود با همکاران را پیدا می ­کند.

۱۵. طوفان فکری درخواستی

در این روش همه فرصت شرکت در طوفان فکری را پیدا می‌کنند. یعنی همه:

باید یک ایده را به اشتراک بگذارید و قبل از پیشنهاد ایده دوم یا نقد ایده‌ها ، منتظر نظر دیگران باشید. این‌یک روش عالی برای تشویق افراد خجالتی (یا بی‌علاقه) به صحبت کردن است درحالی‌که شخصیت‌های مسلط را از تصویب نظرشان در جلسه طوفان فکری بازمی‌دارد.

۱۶. ایده سریع

این تکنیک ساده می‌تواند ثمربخش باشد. از افراد گروه خود بخواهید تا در هر بازه زمانی مشخص ، ایده‌های بیشتری را بنویسند. سپس یا از آن‌ها بخواهید ایده‌ها را با صدای بلند به اشتراک بگذارند یا پاسخ­ ها را جمع ­آوری کنند. اغلب ، ایده‌های خاصی را پیدا می‌کنید که بارها و بارها ظاهر می‌شوند. در برخی موارد ، این ایده‌های واضح هستند. اما در برخی موارد ، ممکن است برخی افشاگری ­هایی را ارائه دهند.

در ایده پردازی و طوفان فکری سریع ، هر کس قبل از بحث ، بررسی و نقد ایده‌ها ، در یک‌زمان مشخص تعداد بیشتری ایده را یادداشت می‌کند. برای این روش طوفان فکری ، باید محدودیت زمانی را تعیین کنید (و به آن پایبند باشید) ، در غیر این صورت خطر از دست دادن احساس فوریت به وجود می ­آید.

این تمرین طوفان فکری می‌تواند برای جلوگیری از سناریوی کاملاً رایج مفید باشد یعنی وقتی که ایده‌ای قبل از اینکه به رشد و تحول خودبرسد ، ساقط می‌شود. با اجازه دادن به هرکس قبل از شروع نقد ، ایده‌های خود را به تصویر می­ کشد . ایده پردازی سریع از سرنگونی اجتناب‌ناپذیر و زود هنگام ایده‌ها جلوگیری می‌کند. محدودیت زمانی همچنین می‌تواند مانع از این شود که مردم قبل از اینکه ایده خود را با یک گروه در میان بگذارند ، حرف خودشان را بزنند .

۱۷. ماشه طوفان

این نوع رویکرد طوفان فکری با “ماشه” شروع می‌شود تا به مردم کمک کند تا افکار و ایده‌های خود را به زبان بیاورند. عوامل احتمالی شامل جملات پایان‌یافته یا جملات تحریک‌آمیز است. به‌عنوان‌مثال ، “به نظر می‌رسد همیشه مشکلات مشتری هنگام ____ رخ می‌دهد” ، یا “بهترین راه برای حل مشکلات مشتری ، انتقال مشکل به شخص دیگری است.”

ایده پردازی کاملاً خلاقانه

اگر به نظر می‌رسد گروه شما در پاسخ‌های معمول به چالش‌های طوفان فکری گیرکرده است ، ممکن است لازم باشد افکار دیگری را به آن­ ها نشان دهید تا به آن‌ها کمک کند با استفاده از تکنیک‌هایی که نیاز به تفکر خارج از چارچوب دارند ، ایده‌های خلاقانه را تولید کنند. این‌ها ممکن است شامل رویکرد شارت و چالش‌هایی با عبارت  “اگرچه ” باشد.

۱۸. شارت

یک جلسه طوفان فکری را تصور کنید که در آن ۳۵ نفر از شش بخش مختلف که همه در تلاش‌اند تا ایده‌های قابل قبولی ارائه دهند، وجود دارد. این فرآیند وقت‌گیر ، خسته‌کننده و اغلب بی‌ثمر است. روش شارت Charrette مسئله را به بخش­ های کوچک‌تر تقسیم می‌کند ، گروه­ های کوچک در مورد هر یک از عناصر مسئله برای یک دوره زمانی مشخص بحث می‌کنند.

هنگامی‌که هر گروه در مورد یک موضوع بحث کرد ، ایده‌های آن‌ها به گروه بعدی منتقل می‌شود که بحث آن ­ها بر اساس همین موضوعات بالا آمده از گروه قبلی شروع می‌شود. در پایان شارت Charrette ، هر ایده ممکن است پنج یا شش بار موردبحث قرارگرفته باشد که  باعث می­ شود ایده‌های موردبحث از فیلترهای زیادی عبور کند‌.

۱۹. “اگرچه” در طوفان فکری

اگر این مشکل ۱۰۰ سال پیش مطرح می‌شد  چه می‌شد؟ چگونه می‌توان آن را حل کرد؟ اگر سوپرمن با این مشکل روبرو می‌شد چه‌کاری انجام می‌داد؟ چگونه او آن را مدیریت می‌کند؟ اگر مشکل ۵۰ برابر بدتر باشد یا بسیار جدی‌تر از واقعیت نباشد ، چه می‌شود؟ ما چه‌کار می‌کردیم؟ این‌ها انواع مختلفی از سناریوها هستند که می‌توانند تفکر کاملاً خلاقانه و طوفان فکری را تحریک کنند ، یا حداقل مردم را به خندیدن و کار با یکدیگر وادار می‌کند!

۲۱. مغز نویسی

در این روش طوفان فکری غیرکلامی ، همه سه ایده را که مربوط به موضوع طوفان فکری است را یادداشت می‌کنند. حدود چهار تا شش دقیقه برای این فرآیند وقت بگذارید. سپس همه ایده‌های خود را به شخصی در سمت راست خود (یا چپ ، هرکدام را که ترجیح می‌دهید) منتقل ‌کنید . این کار  ایده‌هایی را ایجاد می‌کند ، و به آن‌ها گلوله‌های استراتژی یا استراتژی‌های خلاقانه می‌گویند. بعد از چند دقیقه دیگر ، همه دوباره کاغذها  را رد می‌کنند تا جایی که دور میز جمع شود . گروه درباره آن‌ها بحث می‌کند و تصمیم می‌گیرد که کدام ایده‌ها بهتر است و باید آن ایده دنبال شوند.

این روش می‌تواند با اطمینان از اینکه همه فرصت همکاری دارند و تعصبی نسبت به ایده اول ندارند ، می­ تواند از بزرگ‌ترین مشکلات طوفان فکری  یعنی مکالمه نامتعادل و اثر لنگر انداختن  بکاهد.

۲۱. طوفان شکل

در طوفان شکل ، گروه چهره شناخته‌شده‌ای را که در اتاق نیست انتخاب می‌کند. این فرد می‌تواند یک رئیس ، یک شخصیت خیالی یا یک چهره عمومی شناخته‌شده باشد و در مورد چگونگی برخورد آن شخص با این مسئله یا فکر کردن در مورد این موضوع بحث می‌کنند و اندیشه او را بیان می‌کنند.

به‌عنوان‌مثال ، ممکن است بپرسید: بیل گیتس چگونه با این مشکل برخورد می‌کند؟ به نظر می‌رسد یک سؤال احمقانه است ، اما قرار دادن خود در جای شخص دیگری می‌تواند به شما و گروه شما کمک کند تا به روش دیگری به مسئله نزدیک شوید.

هم‌تیمی ­ها  گاهی اوقات می‌توانند از بیان ایده‌های خلاقانه خود شرمنده یا مردد باشند ، اما اگر نام شخص دیگری روی این ایده‌ها گذاشته شود ، به‌عنوان‌مثال بیل گیتس ،احتمال بیشتری دارد که آن را به اشتراک بگذارند. همچنین ، این روش ایده پردازی و طوفان فکری برخی موانع را که معمولاً تفکر خلاق را محدود می‌کنند ، مانند بودجه و زمان برطرف می‌کند.

۲۲. روش تصویر زنده

این روش مبتنی بر تجسم ، توسط ژاکلین ساسمن ، نویسنده و روانشناس توصیه‌شده است . در این روش تصاویر واضحی   که در ذهن ما از تمام تجربیات زندگی ما به وجود آمده  است، استفاده می شود. باهدف گذاری شروع کنید: از گروه بخواهید چشمان خود را ببندد و به‌وضوح قصد خود را برای آنچه ایجاد خواهد کرد، بیان کنند . به‌عنوان‌مثال ،گروه می خواهد یک گوشی هوشمند مبتکرانه  اختراع کند. هر فرد در این گروه قصد دارد که برخلاف مدل‌های قبلی با طراحی جدیدی روبرو شود.

پس از تعیین این اهداف ، همه را مجبور خواهید کرد که دوباره چشمان خود را ببندند و اولین تصویر زنده را از ذهن خود بیرون بکشند: مانند طراحی تلفن فعلی شرکت که طرحی آماده است. وقتی همه افراد گروه این تصویر مشترک را در ذهن خوددارند ، همه می‌توانید شروع به ساختن آن طرح کنند.

از گروه بخواهید طرح فعلی را به رنگ دلخواه یا اندازه ایده آل فردی خود به تصویر بکشد. از آن‌ها بخواهید ویژگی‌هایی را اضافه کنند که آرزو می‌کنند طرح فعلی در آن  گنجانده‌ شده باشد. شاید آن‌ها دوربین بهتر یا صفحه بزرگ‌تری اضافه کنند. پس‌ازاینکه همه به تصویری از طراحی ایده آل تلفن خود در ذهن خود رسیدند ، به‌طور تصادفی از یکی از اعضای گروه می‌خواهید که دقیقاً نسخه پیشرفته خود را به اشتراک بگذارند. پس از به اشتراک گذاشتن ، آن ایده را ضبط کنید.

اکنون همه از آن نسخه جدید تلفن استفاده کرده و می‌توانید ایده‌های لایه‌بندی بالای آن را شروع کنید. در پایان ، شما می‌توانید با صدها ایده جدید از رنگ گرفته تا ویژگی­ ها و اندازه مختلف دست پیدا کنید.

کلام آخر

طوفان فکری یک تکنیک عالی برای ایده پردازی ، ارائه گزینه ­ها و گزینه‌های مختلف ، کشف نقایص مهلک و ایجاد رویکردهای خلاقانه است. اما این فقط به‌اندازه تلاش شرکت‌کنندگان و مجری آن بستگی دارد. هرچه در انتخاب شرکت‌کنندگان ، زمینه‌سازی ، بحث و تشویق بهتر باشید ، نتایج بهتری نیز به دست می‌آورید.

به نظر شما از طوفان فکری در چه جاهای دیگری می توان استفاده کرد؟ آیا دوست دارید انجام طوفان فکری را یاد بگیرید؟

دیدگاهتان را بنویسید