باقدرت تصمیم بگیر،چگونه تصمیم درست بگیریم؟

خانه » بلاگ » باقدرت تصمیم بگیر،چگونه تصمیم درست بگیریم؟

فهرست عناوین


ما هرلحظه از زندگی خود در حال تصمیم‌گیری هستیم. مثلاً تصمیم می‌گیریم چه لباسی بپوشیم. چه غذایی بخوریم. چه کتابی بخوانیم، چه ورزشی انجام دهیم که این نشان از این موضوع دارد که زندگی ما سراسر تصمیم است.

حتی ما در برخورد با مشکلات تصمیم می‌گیریم که به آن‌ها چگونه واکنش نشان دهیم که اگر مهارت‌های لازم برای تصمیم‌گیری درست را نداشته باشیم ممکن است ما را دچار مشکلات شدیدی کند، زیرا اکثر افراد دوست دارند سریع تصمیم بگیرند. این امر باعث قضاوت‌های اشتباه، نتیجه‌گیری اشتباه و درنهایت تصمیمات اشتباه می‌شود.

مردم اغلب می‌گویند که تصمیم‌گیری برای آن‌ها دشوار است. برخی از افراد با جستجوی بی‌پایان اطلاعات بیشتر یا وادار کردن افراد دیگر به ارائه توصیه‌های آن‌ها، تصمیم‌گیری را به تعویق می‌اندازند. برخی دیگر با گرفتن رأی، بازنگری به تجربیات گذشته و یا بررسی‌های گوناگون، به تصمیم‌گیری متوسل می‌شوند.

حال ما قصد داریم در این مقاله به راه‌حل‌هایی برای تصمیم‌گیری صحیح و نقش آن‌ها در زندگی و سازمان و کسب‌وکارها و عواملی که بر تصمیم‌گیری ما تأثیرگذار هستند و همچنین می‌توانند به شما درروند تصمیم‌گیری صحیح کمک شایانی بکند، بپردازیم.

باقدرت تصمیم بگیر،چگونه تصمیم درست بگیریم؟

  • تصمیم‌گیری چیست؟
  • نقش بینش‌های شهودی در تصمیم‌گیری چیست؟
  • نقش رهبری درست در تصمیم‌گیری چیست؟
  • برای تصمیم‌گیری صحیح چه‌کارهایی باید انجام دهیم؟
  • نقش یادگیری در تصمیم‌گیری چیست؟

تصمیم‌گیری چیست؟

در ساده‌ترین مفهوم آن، تصمیم‌گیری عمل انتخاب بین دو یا چند مسیر عملی است.

درروند گسترده‌تر حل مسئله، تصمیم‌گیری شامل انتخاب بین راه‌حل‌های ممکن برای یک مسئله است. تصمیمات می‌توانند از طریق یک فرآیند شهودی یا منطقی یا ترکیبی از این دو تصمیم گرفته شوند.

نمونه‌هایی از مهارت‌های تصمیم‌گیری

برای تصمیم‌گیری صحیح باید مهارت‌های متنوعی را در خود به وجود بیاورید. این مهارت‌های موردنیاز تصمیم‌گیری می‌تواند به شما درروند زندگی شغلی و شخصی کمک بکند تا بتوانید زندگی بهتری داشته باشید. این مهارت‌ها شامل:

  • حل مسئله
  • رهبری
  • استدلال کردن
  • بینش
  • کار گروهی
  • هوش هیجانی
  • خلاقیت
  • مدیریت زمان
  • سازمان
  • حل مسئله است.

رهبران می‌توانند مهارت‌های حل مسئله خود را برای تصمیم‌گیری حیاتی برای شرکت خود به‌کارگیرند همچنین برای در نظر گرفتن متغیرهای متعددی که برای تصمیم‌گیری دقیق لازم است، باید دیدگاه‌های مختلفی را در نظر بگیرید.

این‌یک ضرورت است که شما احساسات را از مکالمه‌ای که با افراد در تصمیم‌گیری شما تأثیر می‌گذارد جدا کنید. ماهیت مهارت‌های حل مسئله در این است که شما می‌توانید تصمیمات را به‌سرعت و به‌طور مؤثر تنظیم کنید، بنابراین باید تحقیقات خود را انجام دهید و به جزئیات بسیار توجه کنید تا واقعیت‌ها را با وضعیتی که در آن قرار دارید مطابقت دهید.

رهبری

رهبری به‌عنوان عمل سازمان‌دهی چندین کارمند در سازمان شما تعریف می‌شود و رهبری خوب می‌تواند در مورد یک تصمیم خاص اتفاق‌نظر ایجاد کند. در این حالت، رهبری شامل کار با مردم برای ارزیابی زمان حال و ایجاد انگیزه برای دستیابی به اهدافشان پس از تصمیم‌گیری است.

اطمینان حاصل کنید که وقت خود را برای ایجاد یک رابطه­ی قوی با همکاران خود اختصاص داده‌اید، بنابراین می‌توانید آن‌ها را بشناسید و با آن‌ها راحت باشید که آن‌ها بتوانند، آزادانه با شما صحبت کنند. هرچه بیشتر با آن‌ها تعامل داشته باشید، احتمال همکاری منسجم با گروه خود و انتخاب‌های مثمر ثمرتری خواهید داشت.

مهارت‌های تصمیم‌گیری می‌تواند تفاوت در انتخاب ­های شما باشد که باعث بهبود سازمان شما می‌شود. استعداد تصمیم‌گیری یک ویژگی رهبری است، که توانایی شما در تفکر عینی را به تصویر می‌کشد و مفاهیم را با اهدافی که سعی دررسیدن به آن دارید ارتباط می‌دهد. ظرفیت شما برای تصمیم‌گیری سریع می‌تواند به ایجاد پیوند محکم بین همه­ی کارمندان کمک کند که فرهنگ شرکت شمارا تقویت­می‌کند.

برای اینکه بتوانید دیگران را در امر تصمیم‌گیری سهیم کنید این کارها را انجام دهید:

۱) از مردم انتقاد یا شکایت نکنید.

مطمئن‌ترین راه برای بی‌انگیزه کردن افراد انتقاد مداوم از آن‌ها یا شکایت از آن‌ها است. اگر آن‌ها اشتباهی مرتکب شدند، سعی کنید کارهای خوب آن­ها را به یاد آورید . موارد مثبت را برجسته کرده و از اشتباهات به‌عنوان فرصت‌هایی برای بهبود مستمر استفاده کنید. این کار باعث می‌شود دیگران برای تصمیم گیری­های سازمان با میل و رغبت نظرات خود را اعلام کنند.

۲) پیشرفت، حتی پیشرفت‌های جزئی را ستایش کنید.

روانشناسان مدت‌ها پیش کشف کردند که وقتی شما یک رفتار مطلوب را به‌طور مثبت تقویت می‌کنید، افراد به‌احتمال‌زیاد این رفتار را تکرار می‌کنند. بیشتر افراد می‌خواهند کار درستی انجام دهند، این بدان معناست که اگر بیشتر به دنبال استفاده از تقویت‌کننده ­ی مثبت به جای اقدامات منفی مانند تهدیدها و تاکتیک‌های ترس باشید، شما در هدایت گروه و کمک گرفتن از آن‌ها برای تصمیم‌گیری موفقیت بیشتری خواهید داشت.

۳) ستایش و قدردانی صادقانه و صمیمانه داشته باشید.

همه مردم عمیقاً خواهان اهمیت هستند. یکی از ساده‌ترین راه‌هایی که برای رسیدن به  اهداف خود با ارائه یک تعریف و تمجید صادقانه و صمیمانه در هنگام تصمیم‌گیری، می‌توانید به خود کمک کنید. این موضوع احتمالاً یکی از بزرگ‌ترین روش‌های انگیزشی است که می‌توانید استفاده کنید و کمک کنید افراد در تصمیم‌گیری نقش داشته باشند.

۴) افراد دیگر را به گفتگو و شنونده ی فعال بودن خوب ترغیب کنید.

مردم می‌خواهند نظراتشان شنیده شود، واقعاً دوست دارند شنیده شوند و تصمیماتشان موردحمایت قرار گیرد. اما یک مشکل وجود دارد که اغلب اوقات، مردم به‌جای گوش دادن به شخصی در مکالمه، فقط منتظر فرصتی برای صحبت کردن خودشان هستند .

لطفا شما جزء این افراد نباشید!اگر نظر شما با نظر فرد مقابل مخالف بود و یا نظراتشان اشتباه بود، به‌جای اینکه از آن‌ها انتقاد کنید از روش‌های دیگری استفاده کنید.

یک روش و ترفند این است که بگویید “آنچه من می‌فهمم شما می‌گویید … است” که این جمله به‌عنوان یک مزیت جانبی، برای گوینده  به وجود می آید و این فکر تقویت می­ شود که شما واقعاً به آن‌ها گوش می‌دهید و به گفته‌های آن‌ها احترام می‌گذارید و آن‌ها حس خواهند کرد نظراتشان در تصمیم‌گیری‌ها موردتوجه قرار گرفته است.

۵) واقعاً به دیگران علاقه‌مند باشید و احساس مهم بودن را در آن‌ها هنگام تصمیم‌گیری ایجاد کنید.

موضوع اصلی موردعلاقه­ همه افراد، ماهیت انسانی آن است. رسانه‌های اجتماعی به‌طور گسترده با نشان دادن “عکس‌های سلفی” شاهد این واقعیت هستند. هیچ‌کس دوست ندارد احساس نادیده گرفته شدن داشته باشد. بنابراین با گسترش یک نگرش مشترک پیش بروید و تلاش کنید تا به مردم علاقه‌مند شوید و هنگامی‌که آن‌ها در تصمیم‌گیری به کمک شما می‌آیند قدردان آن‌ها خواهید بود.

۶) نسبت به غرور افراد حساس باشید و به آن‌ها اجازه دهید غرور خود را نجات دهند.

واقعیت ساده این است که همه مردم موجوداتی غرورآفرین هستند. اگر به آن‌ها بگویید که در مورد چیزی اشتباه می‌کنند که باعث شود در مقابل دیگران بد به نظر برسند، آن‌ها تا می‌توانند با شما مبارزه می‌کنند. اما اگر می‌توانید انتقاد یا اختلاف‌نظر را به روشی ارائه دهید که به آن‌ها اجازه دهد غرور خود را حفظ کنند، آن‌ها تمایل بیشتری به همکاری و کار با شما در تصمیم‌گیری خواهند داشت.

استدلال کردن

استدلال یکی از مهارت‌های اصلی و لازم برای آگاهی از تصمیمی است  که می‌توانید و می­خواهید بگیرید. برای این‌که از این مهارت استفاده کنید لازم است اطمینان حاصل کنید که تمام مزایا و معایب تصمیماتی را که می‌خواهید در مورد آن اقدام کنید، بررسی می‌کنید. این بهترین روش برای استدلال کردن به زمان حال و برنامه‌ریزی برای آینده است و درعین‌حال در این فرآیند عینی قرار دارید.

تمام داده‌های موجود و مرتبط را در نظر بگیرید تا به شما کمک کند تصمیم‌گیری خود را هدایت کنید و در مورد اینکه با چه کسانی تصمیم‌گیری می‌کنید موضع بگیرید. شما می‌خواهید استدلال خود را با افرادی که به آن‌ها اعتماد دارید هماهنگ کنید که هدف آن‌ها پایبندی به اهدافی است که سعی می‌کنید به آن‌ها برسید.

داشتن مهارت استدلال بالا می‌تواند در کار، مدرسه و روابط بین فردی به شما کمک کند. روش‌های مختلفی برای تغییر مهارت استدلال خود به سمت بهتر شدن و اتخاذ تصمیم بهتر وجود دارد.

برای اینکه مهارت استدلالی خود را تقویت کنید به فعالیت‌هایی بپردازید که تفکر انتقادی را تشویق می‌کند و در تغییر الگوهای فکری خود کار می‌کند .شما با این کار شناخت افکار غیرمنطقی را یاد می‌گیرند.

مشغول فعالیت‌هایی که نیاز به تفکر انتقادی دارند بشوید.

به انجام کارهای جدید ادامه دهید. یک‌راه عالی برای بهبود مهارت‌های استدلال، تلاش برای چیزهای جدید است. ذهن مانند هر عضله‌ی دیگری در بدن است. این موضوع به ورزش و تحرک نیاز دارد. نکته‌ای را امتحان کنید و به‌طور منظم سرگرمی‌ها و فعالیت‌های جدید را امتحان کنید.

فعالیت‌هایی را انتخاب کنید که تفاوت‌های فاحشی با یکدیگر دارند. اگر از قبل علاقه‌مند به فضای باز هستید، به‌جای اینکه به پیاده‌روی بپردازید، قلاب‌بافی را یاد بگیرید. اگر اهل کاردستی هستید و با دستان خود کار می‌کنید، سعی کنید در اوقات فراغت خود جدول کلمات متقاطع یا سودوکو را انجام دهید.

در صورت امکان در کلاس‌های هنری شرکت کنید. شرکت در یک کلاس سفالگری یا کلاس شعر در یک فرهنگسرا می‌تواند راهی سرگرم‌کننده برای به چالش کشیدن مغز شما و تشویق شما برای امتحان چیزهای جدید باشد که این امر می‌تواند در استدلال شما در تصمیم‌گیری‌ها به شما کمک کند.

کارهایی که مهارت استدلال کردن را تقویت می کند

ورزش.

ورزش بدنی درواقع بر حافظه و تفکر تأثیر دارد. بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد قسمت‌هایی از مغز که مسئول تفکر و تعقل هستند، در کسانی که به‌طور منظم ورزش می‌کنند بزرگ‌تر است.

همچنین، ورزش استرس و اضطراب را کاهش می‌دهد و روحیه را افزایش می‌دهد، که می‌تواند تمرکز و یادگیری در تصمیم‌گیری را آسان کند. سعی کنید فعالیت بدنی منظم را در برنامه روزمره خود بگنجانید.

این موضوع می‌تواند منجر به بهبود مهارت‌های تفکر انتقادی شود. درحالی‌که محققان هنوز مطمئن نیستند که چه نوع ورزش بهتر است، اما برخی تحقیقات نشان می‌دهد که تمرین هوازی بیشتر برای تحریک ذهنی مفید است و کمک می‌کند ذهن شما هنگام تصمیم‌گیری باز باشد.

مجله.

خواندن روزانه‌ی روزنامه درواقع می‌تواند به بهبود مهارت‌های تفکر انتقادی کمک کند. روزنامه خوانی علاوه بر اینکه به شما در مرور روزانه کمک می‌کند، تأمل و تفکر را تشویق می‌کند.

نوشتن یک تلاش فعال است

نوشتن شمارا مجبور به گسترش و کاوش افکار خود برای تصمیم‌گیری می‌کند. نگه‌داشتن  و گرد آوری مجله­ای که جزئیات روز، احساسات و هر آنچه در طول روز به آن فکر کرده‌اید، می‌تواند شمارا به یک فرد آگاه و درون‌نگر تبدیل کند که در تصمیمات خود درست رفتار می‌کند. این موضوع می‌تواند به مهارت‌های استدلال بالاتر منجر شود.

هرروز مدت‌زمانی را برای روزنامه خواند اختصاص دهید. زمان خواندن روزنامه یا مجله را به‌طور منظم در زندگی روزمره خودتنظیم کنید. ممکن است برنامه‌ریزی زمان نوشتن و مطالعه مجله  بعد از فعالیتی که هر روز به انجام آن عادت دارید مفید باشد، زیرا یادآوری مسائل به خود با روزنامه و مجله آسان‌تر می‌شود.

داستان بخوانید.

خواندن به‌طورکلی برای بهبود تفکر انتقادی در تصمیم‌گیری‌ها عالی است. بااین‌حال، داستان به‌طور خاص می‌تواند به شما اجازه دهد تا با عدم اطمینان و ابهام راحت‌تر تصمیم بگیرید. این موضوع می‌تواند به تفکر پیچیده‌تر و همچنین خلاقیت بیشتر منجر شود.

داستان می‌تواند با توجه به تمرکز بر شخصیت، شمارا مجبور به بصیرت بیشتر در مورد دیدگاه‌های دیگر کند. این موضوع می‌تواند شمارا بافرهنگ‌ها، دستگاه‌های اعتقادی و مجموعه مهارت‌های اطرافیان هماهنگ کند. مثلاً با اطرافیان استدلال کنید زیرا ظرفیت بیشتری برای همدلی و تصمیم‌گیری باهم دارید.

تفکر سیاه‌وسفید نیز از طریق خواندن داستان کاهش می‌یابد و اعتماد را بالا می‌برد. افرادی که به‌مرور داستان می‌خوانند، ممکن است الگوهای فکری پیچیده‌تری داشته باشند زیرا در موقعیت‌های مختلف می‌توانند ابهامات را مورد بررسی قرار دهند و آن را بپذیرند و یا آن‌ها را حل کنند.

بازی‌هایی انجام دهید که به مهارت استدلال احتیاج دارند. بازی‌های رومیزی استراتژیک، بازی‌هایی مانند شطرنج و بازی‌های کلیدی همه به مهارت استدلال کمک می‌کنند که درنهایت در تصمیم‌گیری نقش دارند.

به دنبال بازی‌های رومیزی باشید که به چیزهایی بیش از فقط نگاه کردن متکی باشند. بازی‌های استراتژیک عمیق را کاوش کنید که در آن تصمیم‌گیری قسمت اصلی فرآیند است. یک‌شب بازی معمولی را با دوستانتان برنامه‌ریزی کنید که انجام این بازی­ها  به فکر و توجه نیاز دارد.

بازی‌هایی را در نظر بگیرید که می‌توانید به‌تنهایی انجام دهید. شما می‌توانید برخی از بازی‌های کارتی را به‌تنهایی به‌صورت آنلاین انجام دهید. مکعب روبیک خریداری کنید و وقت خود را صرف حل آن کنید زیرا برای همسان‌سازی رنگ‌های مکعب تصمیم می‌گیرید که از چه روش‌هایی استفاده کنید که این امر مهارت تصمیم‌گیری شمارا تقویت می‌کند.

شهود یعنی تصمیم‌گیری و اعتماد به غریزه.

شهود، استفاده از “احساس دلی” در مورد اقدامات احتمالی است.

اگرچه مردم در مورد آن صحبت می‌کنند گویی که این‌یک “حس” جادویی است، اما شهود درواقع ترکیبی از تجربه گذشته و ارزش‌های شخصی شما است. ارزش این است که شهود خود را در نظر بگیرید، زیرا نشان‌دهنده­ی یادگیری شما در مورد زندگی است. بااین‌حال، همیشه این موضوع بر اساس واقعیت نیست، بلکه تنها برداشت‌های شماست، که ممکن است بسیاری از آن‌ها از کودکی شروع‌شده باشند و درنتیجه ممکن است خیلی به تکامل نرسیده باشد.

بنابراین ارزش دارد احساس دلی خود را از نزدیک بررسی کنید، خصوصاً اگر احساس بسیار شدیدی نسبت به یک عمل خاص دارید، ببینید آیا می‌توانید دلیل آن را بررسی کنید و آیا این احساس موجه است یا خیر؟

غرایز شما ناشی از تجربیاتی است که درگذشته شاهد بوده‌اید و ارزش‌های اصلی که هرروز شمارا به خود، سوق می‌دهد که مجموع تجربیات و درس‌هایی که از آن‌ها آموخته‌اید در تصمیم‌گیری شما نقش دارند. شما باید غریزه خود را با اقدامات بالقوه‌ای که می‌توانید انجام دهید مرتبط کنید تا ببینید آیا تصمیم شما منطقی و عملی است یا خیر.

ما در یک فرهنگ مبتنی بر ترس زندگی می‌کنیم که وسواس زیادی برای کنترل زندگی دارد. ما از عدم اطمینان وحشت داریم، بنابراین دائماً مسائل را پیش‌بینی می‌کنیم. هر ‌چیزی ، ممکن است اشتباه پیش بیاید و برای محافظت در برابر فاجعه اجتناب‌ناپذیر هر کاری را که در توان داریم انجام می‌دهیم.

سعی می‌کنیم تصمیمات درستی را اتخاذ کنیم. این‌یک روش طاقت‌فرسا برای زندگی است و می‌تواند به یک حالت مزمن استرس، اضطراب و خستگی منجر شود. خوشبختانه، شما برای محافظت از خودتان نیازی به ترس ندارید زیرا شما یک ابزار بسیار قوی مانند شهود در دست دارید که یک دانش درونی قدرتمند است.

همه­ی ما به شهودی قدرتمند، قابل‌اعتماد و بی‌عیب و نقص با مسیر واقعی خود مجهز شده‌ایم. استفاده از آن در تصمیم‌گیری‌ها به خود شما بستگی دارد. در ادامه به چند روش برای افزایش میزان صدای درونی قابل‌اعتماد می‌پردازیم:

مهارت هایی که به تقویت شهود برای تصمیم گیری کمک می کند

         ۱. مراقبه کنید.

پیام‌های شهود شما ساکت هستند، بنابراین صرف وقت در سکوت به شما کمک می‌کند تا این پیام‌ها را بشنوید و تفسیر کنید.

  1. شروع به مشاهده تمام آنچه می‌توانید با پنج حس متعارف خود کنید.

انجام این کار می‌تواند حساسیت شمارا نسبت به حس ششم شما بالا ببرد.

  1. به رؤیاهای خود توجه کنید.

هنگامی‌که ذهن شناختی مشغول باشد، می‌تواند نیم­کره سمت راست شهودی و ضمیر ناخودآگاه، یعنی منبع شهود را کنار بگذارد. اما وقتی می‌خوابید، ذهن شناختی شما استراحت می‌کند و فضا را برای ضمیر ناخودآگاه باز می‌کند تا در خواب به شما علامت دهد.

  1. خلاق باشید.

انجام فعالیت‌های خلاقانه، مانند طراحی، کتاب نویسی یا روزنامه‌نویسی با جریان آزاد، ذهن شناختی را آرام می‌کند و به شهود شما اجازه می‌دهد حرف بزند.

        ۵. با جملات قصار مشورت کنید.

یاد بگیرید که قبل از مشورت، با یک کتاب راهنما و یا از جمله‌های ناب استفاده کنید و پیام‌های جملات را برای خود تفسیر کنید شما می توانید تفعلی از حافظ بزنید و شعر های او را برای خود تفسیر کنید.

  1. شهود دریافتی خود را آزمایش کنید.

آیا برایتان پیش‌آمده که احساس کنید کدام‌یک از تیم­ های فوتبال برنده خواهد شد؟ آیا احساس که به شما می­گوید فردا باران می‌بارد را تجربه کرده­اید؟ اگر درباره­ آنچه ممکن است در آینده اتفاق بیفتد احساساتی دارید، شهود خود را یادداشت کنید، سپس آن‌ها را بعداً بررسی کنید و ببینید چقدر حق با شما بوده است.

  1. با قطب‌نما­ی بدن خود مشورت کنید.

شهود شما از طریق بدن با شما صحبت می‌کند و هرچه بیشتر آگاهی جسمی را پرورش دهید، حساسیت بیشتری پیدا می‌کنید. اگر هنگام تصمیم‌گیری احساس جسمی ناخوشایندی دارید، به آن توجه کنید.

احساس سبکی می‌کنید یا سنگینی؟ آیا از دل احساس می­کنید؟ آیا با سردرد یا سرگیجه روزتان را گذرانده‌اید؟ این فقط می‌تواند نتیجه پاسخ‌های استرسی باشد که توسط ترس کاذب فعال می‌شوند، اما  صدای شهود شما می­تواند با صدای بلند و واضح با شما سخن بگوید.

کار گروهی

برای تصمیم‌گیری صحیح باید در بعضی مواقع با همکاران خود همکاری کنید. به‌عنوان‌مثال، شما ممکن است مجبور شوید با بهترین مدیران خود برای همکاری با مشتری و بهبود نتایج کمپین بازاریابی ،با او کارکنید.

شما برای شکستن گزینه‌هایی برای کمک به مشتری در بهبود فعالیت‌های خود از استدلال استفاده ‌می­کنید، بنابراین یک گزارش وضعیت، می‌تواند داده‌هایی قابل‌استفاده ، به شما ارائه دهد.

بعدازآن، می‌توانید شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) را بسنجید که می‌تواند موفقیت آن را در آینده بسنجد. به‌طورکلی، توانایی شما هنگام کار با یک گروه نتایج به‌دست‌آمده و تعداد افراد تحت تأثیر تصمیمی که گروه شما گرفته است را تعیین می‌کند.

راهنمای کار گروهی

یادگیری و کار مؤثر در تصمیمات به‌عنوان بخشی از یک گروه یک مهارت فوق‌العاده مهم است، و شما آن را در طول زندگی کاری خود اصلاح و استفاده می‌کنید. پروژه‌های گروهی باید از ارزشمندترین تجربیات یادگیری از تصمیمات شما باشند.

در اینجا چند نشانگر برای کمک به شما در کار مؤثر بر روی وظایف گروهی خود آورده شده است. این نشانگرها اصول کلی را نشان می‌دهند که شما باید برای کارهای گروهی در اینجا یا در سایر مکان‌ها و در محل کار استفاده کنید.

مهارت های لازم برای کارگروهی که در تصمیم گیری نقش دارند

کار گروهی هم به مهارت‌های بین فردی و هم به مدیریت فرآیند نیاز دارد. کار گروهی در یک دوره برای فراهم آوردن یک محیط امن گنجانده‌شده است که در آن می‌توانید ایده‌ها و روش‌های جدید را امتحان کنید و برخی مهارت‌های گروه را بیاموزید. در ادامه به معرفی برخی از مهارت‌های لازم برای توسعه کارگروهی پرداخته ایم :

  • مهارت‌های بین فردی
  • ایجاد روابط کاری مثبت
  • ارتباط مؤثر در جلسات
  • مذاکره برای توافق در مورد وظایف و حل تعارضات
  • اسکان افراد با گرایش‌های فرهنگی و عادات کاری مختلف
  • مهارت‌های مدیریت فرایند
  • شناسایی اهداف گروه و تقسیم‌کار
  • برنامه‌ریزی و مطابقت با برنامه‌ها و مهلت‌ جلسات
  • مدیریت زمان برای برآوردن انتظارات گروه
  • نظارت بر فرآیندهای گروه و مداخله برای اصلاح مشکلات
  • مهارت‌ها و ملاحظات بین فردی

کمی وقت بگذارید و با آن‌ها گپ بزنید و با هر یک از هم‌گروهان خود آشنا شوید. هرچه بهتر یکدیگر را بشناسید و در برقراری ارتباط با یکدیگر راحت‌تر باشید، به‌طور مؤثر‌تری قادر به همکاری و تصمیم‌گیری به کمک یکدیگر خواهید بود.

بحث‌های آنلاین برای گروه خودتنظیم کنید این کار می‌تواند برای تبادل اطلاعات در مورد زمینه‌ها و علایق مشترک به‌عنوان یخ‌شکنی استفاده شود و اطلاعاتی را که ممکن است به‌طورمعمول در دسترس نباشد استخراج کند که درنهایت می‌توانید در تصمیم‌گیری‌ها از آن‌ها استفاده کنید. بحث آنلاین اغلب به افرادی که خجالتی هستند یا تمایلی به گفتگو به‌صورت مکالمه ندارند کمک می‌کند که در بحث‌ها شرکت کنند و ازنظرت آن‌ها نیز استفاده شود.

فرهنگ احترام متقابل را در گروه خود ایجاد کنید. احتمالاً شما برای انتخاب هم‌گروهی‌های خود قدرت کمی داشته یا اصلاً آن‌ها را انتخاب نکرده‌اید و ممکن است مجبور باشید چندین کار در این گروه انجام دهید.

بهتر است سریعاً از پس این اختلافات برآیید: شما در محیط کار انتخاب زیادی برای هم‌گروهی‌های خود نخواهید داشت و در آنجا فشار بیشتری برای افزایش تولید خواهید داشت. شما  باید:

از بیان نظرات خود نترسید و احساس کنید که این نظرات شنیده می‌شوند.

احساس کنید که همه اعضای گروه با رعایت روش‌ها و برنامه‌های توافق شده و تولید کار باکیفیت مناسب، به‌موقع به وظایف خود عمل می‌کنند.

احساس کنید که احساسات آن‌ها توسط اعضای گروه موردتوجه قرار می‌گیرد، بااین‌حال اهداف و تصمیمات گروه برای مطابقت با هوی و هوس یا خواسته‌های چند عضو به خطر نمی‌افتد.

اطمینان حاصل کنید که هم نظرات خود را بیان می‌کنید و هم به صحبت‌های دیگران گوش می‌دهید. مخالفت باهم گروهیان شما هیچ مشکلی ندارد، هرچقدر هم که می خواهد به نظر برسد آن‌ها نسبت به آنچه می‌گویند اطمینان دارند

در مواقعی که مخالف موضوعی هستید، سازنده باشید و بیشتر از اینکه به شخص بپردازید، روی مسئله تمرکز کنید. به همین ترتیب در مواجهه با کسی که با شما مخالف است، به گفته‌های وی و انتقادی که نسبت به شما دارد با او به احترام برخورد کنید.

نظر. سعی کنید راهی پیش رو پیدا کنید که همه بتوانند با آن موافقت کنند و این فقط نظر یک عضو مطمئن یا یک عضو عامل و تأثیر گذار، نیست.

هوش هیجانی

هوش هیجانی باعث می‌شود تا شما نسبت به احساسات خود آگاه باشید و می‌توانید آن‌ها را به‌گونه‌ای بیان کنید که عمل را ترغیب کند. احساسات شما باید زمینه را برای الهام گرفتن شما در مورد یک علت یا مأموریت خاص ایجاد کند که به شما انگیزه می­دهد. بااین‌حال، نحوه‌ تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در مورد موضوع می‌تواند میزان آگاهی شما از تصمیم نهایی را تعیین کند.

هوش هیجانی یا EQ چیست؟

هوش هیجانی (به‌عنوان ضریب احساسی یا EQ شناخته می‌شود) توانایی درک، استفاده و مدیریت احساسات خود از طریق روش‌های مثبت برای از بین بردن استرس، برقراری ارتباط مؤثر، همدلی با دیگران، غلبه بر چالش‌ها و خنثی کردن تعارض است.

هوش هیجانی به شما کمک می‌کند روابط قوی‌تری برقرار کنید، در مدرسه و کار موفق شوید و اهداف شغلی و شخصی خود را به دست آورید. این موضوع می‌تواند به شما کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنید، قصد را به عمل تبدیل کرده و درباره آنچه بیشترین اهمیت را برای شما دارد آگاهانه تصمیم بگیرید.

هوش هیجانی معمولاً توسط چهار ویژگی تعریف می‌شود:

  • خود مدیریتی – شما قادر به کنترل احساسات و رفتارهای تکانشی هستید، احساسات خود را از راه‌های سالم مدیریت می‌کنید، ابتکار عمل را در دست می‌گیرید، تعهدات را دنبال می‌کنید و با شرایط متغیر، سازگار می‌شوید.
  • خودآگاهی – شما احساسات خود و نحوه‌ تأثیر آن‌ها بر افکار و رفتار خود را می‌شناسید. نقاط قوت و ضعف خود را می‌دانید و اعتمادبه‌نفس خود را در تصمیم‌گیری‌ها نشان می‌دهید.
  • آگاهی اجتماعی – شما همدلی دارید. شما می‌توانید احساسات، نیازها و نگرانی‌های افراد دیگر را درک کنید، نشانه‌های احساسی را انتخاب کنید، ازنظر اجتماعی احساس راحتی کنید و پویایی قدرت را در یک گروه یا سازمان که در تصمیم‌گیری نقش دارند بشناسید.
  • مدیریت روابط – شما می‌دانید که چگونه می‌توانید روابط خوب را برقرار کرده و حفظ کنید، برقراری ارتباط واضح، الهام بخشیدن و تأثیرگذاری بر دیگران، کار کردن به خوبی در یک گروه و مدیریت تعارضات گزینه‌هایی از مدیریت روابط است.

چرا هوش هیجانی در تصمیم‌گیری این‌قدر مهم است؟

همان‌طور که می‌دانیم، باهوش‌ترین افراد کسانی نیستند که در زندگی خود موفق‌ترین هستند. شما احتمالاً افرادی را می‌شناسید که ازنظر تحصیلی درخشان هستند و درعین‌حال ازنظر اجتماعی در کار یا روابط شخصی خود ناتوان و ناموفق هستند و در مسائل زندگی نمی‌توانند تصمیمات درستی بگیرند.

توانایی ذهنی یا ضریب هوشی شما (IQ) به‌تنهایی برای دستیابی به موفقیت در زندگی کافی نیست. بله، ضریب هوشی شما می‌تواند به شما در ورود به دانشگاه کمک کند، اما این EQ شما است که به شما کمک می‌کند استرس و احساسات را هنگام مواجه‌شدن با مشکلات خود مدیریت کنید. ضریب هوشی و هوش هیجانی به‌طور هم‌زمان وجود دارند و وقتی از یکدیگر تأثیر می‌گیرند در تصمیم‌گیری‌ها بسیار مؤثر هستند.

هوش هیجانی در محل کار:

عملکرد شما در مدرسه یا محل کار در هنگام تصمیم‌گیری. هوش هیجانی بالا می‌تواند به شما کمک کند تا از پیچیدگی‌های اجتماعی محل کار استفاده کنید، دیگران را هدایت کنید و انگیزه دهید و در حرفه­ی خود سرآمد باشید و ازنظرات دیگران ایده بگیرید و یا در تصمیمات خود از آن‌ها استفاده کنید.

در حقیقت، وقتی نوبت به ارزیابی کاندیداهای مهم شغلی می‌رسد داشتن مهارت هوش هیجانی می‌تواند کمک‌کننده باشد. اکنون بسیاری از شرکت‌ها هوش هیجانی را به‌اندازه توانایی فنی مهم ارزیابی می‌کنند و قبل از استخدام فرد از او آزمون EQ گرفته می‌شود.

سلامتی جسمی شما. اگر قادر به کنترل احساسات خود در تصمیم‌گیری‌ها نیستید، احتمالاً استرس خود را نیز کنترل نمی‌کنید. این موضوع می‌تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. استرس کنترل نشده فشارخون را بالا می‌برد، سیستم ایمنی را سرکوب می‌کند، خطر حملات قلبی و مغزی را افزایش می‌دهد، به ناباروری کمک می‌کند و روند پیری را سرعت می­بخشد. اولین قدم برای بهبود هوش هیجانی یادگیری نحوه­ی کنترل استرس در تصمیم‌گیری است.

سلامت روان شما. احساسات و استرس کنترل نشده می‌تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد و شمارا در برابر اضطراب و افسردگی ناشی از تصمیم اشتباه آسیب‌پذیر کند. اگر قادر به درک، احساس راحتی و مدیریت احساسات خود نیستید، برای ایجاد روابط قوی نیز باید بیشتر  تلاش کنید. این موضوع به‌نوبه خود می‌تواند احساس تنهایی و انزوا را در شما ایجاد کند و مشکلات روانی را بیشتر تشدید کند.

خلاقیت

خلاقیت شما، تفکر منطقی و احساسی شمارا مهار می‌کند تا یک‌راه حل منحصربه‌فرد، ایجاد کند. شما برای تبادل ایده برای ارائه راه‌حل‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت باید کارمندان قابل اعتماد در سازمان خود داشته باشید.

همچنین می‌توانید با استفاده از خلاقیت خود مکالمه‌هایی را که در طول جلسات با کارمندان انجام داده‌اید و مدت‌زمان اختصاص داده‌شده برای اطمینان از شنیدن صدای همه، تصمیمات خود را اتخاذ کنید. شما می­توانید برای برگزاری جلسات هفتگی طوفان فکری را امتحان کنید تا خلاقیت کارمندان را برای به دست آوردن اطلاعات قابل‌توجه به حداکثر برسانید.

خلاقیت مهارتی است که می‌توانید با صرف وقت، آموزش و تلاش ،به دست آورید. زمینه‌های زیادی وجود دارد که می‌توانید برای بهبود خلاقیت کلی خود از آن­ها استفاده کنید. به تمرینات خلاقانه مانند خواندن، نوشتن و گوش دادن به موسیقی بپردازید تا خلاقیت شما بیشتر شود.

تا آنجا که ممکن است یاد بگیرید و ذهن خود را در برابر ایده‌ها و تجربیات جدید بازکنید. تغییراتی در سبک زندگی مانند پیاده‌روی بیشتر، ورزش منظم و خواب بیشتر ایجاد کنید تا مغز شما نیروی موردنیاز برای افزایش مهارت‌های خلاقیت برای تصمیم­گیری را فراهم کند.

تست ۳۰ دایره را انجام دهید. این آزمایش را می‌توانید در لحظات کسل‌کننده­ی محل کار و هنگام تصمیم‌گیری‌ها دشوار انجام دهید. این روش به شما کمک می‌کند تا خود را به سمت فکر سریع و خلاقانه در تصمیم‌گیری سوق دهید.

برای شروع، ۳۰ دایره بکشید. در یک دقیقه تا حد امکان دایره‌ها را به‌صورت نقاشی درآورید. می‌توانید آزمایش را بارها و بارها انجام دهید و سعی کنید هر بار رکورد خود را بشکنید.

تست دایره به تقویت خلاقیت کمک می‌کند زیرا شمارا مجبور به پذیرش ایده‌های مختلف می‌کند. بسیاری از افراد تمایل به ویرایش ایده­های خوددارند و مکث می‌کنند که آیا ایده­های آن ها ایده­ی خوبی است؟ ۳۰ تست دایره شمارا مجبور می‌کند که سریع فکرکنید، و همچنین مجبور می‌کند بدون رد ایده‌ها ،با آن‌ها تجربه‌های خوبی برای تصمیم‌گیری بسازید.

مدیریت زمان

ازآنجاکه تصمیمات باید سریع اتخاذ شوند، شما باید مدت‌زمانی را که برای تصمیم‌گیری نیاز دارید را برنامه‌ریزی ، مدیریت و مشخص کنید. شما همیشه باید در محدوده­ی شرایط خود کارکنید، اما مدیریت زمان به شما این امکان را می‌دهد که به چگونگی تصمیم‌گیری، ساختار دهید. اگر مجبور شدید تا پایان هفته تصمیم بگیرید، می‌توانید وقت خود را در هر مرحله از فرآیند تصمیم‌گیری ازجمله اقدامات احتمالی و راه‌حل‌های هدفمندی که می‌توانید بپذیرید، صرف کنید.

سازمان

سازمان در تصمیم‌گیری نهایی بسیار حیاتی است. شما باید از این مهارت استفاده کنید تا بفهمید به دنبال چه نتایجی هستید و این موضوع اولویت اصلی شما است. اگر درباره­ی محصول خود نظرسنجی می‌کنید، اولویت شما این است که از مخاطبان هدف خود بازخورد بگیرید.

شما در سازمان می‌توانید ازنظرت مختلف استفاده کنید و با جمع‌بندی آن‌ها درنهایت تصمیمات درستی بگیرید که همه‌ی افراد در آن نقش دارند و همه در حل مسئله یا هر چیز دیگری نقش پیدا می‌کنند که این امر می‌تواند به کارکنان و کارمندان این نکته را القاء کند که نظرات آن‌ها نیز مهم و کارساز است. همچنین این موضوع باعث می‌شود شما بتوانید سریع‌تر و جامع‌تر تصمیم بگیرید

چگونه مهارت‌های تصمیم‌گیری را بهبود ببخشیم

برای کمک به شما در بهبود مهارت‌های تصمیم‌گیری، یک‌رویه وجود دارد که شما با دنبال کردن آن می‌توانید تصمیمات درستی در مسائل مختلف اتخاذ کنید.

  • شرایط را شناسایی کنید.
  • به راه‌حل‌ها یا اقدامات بالقوه توجه کنید.
  • مزایا و معایب هر گزینه را ذکر کنید.
  • تصمیمی را که می‌خواهید ادامه دهید انتخاب کنید و نتایج را اندازه بگیرید.

۱. وضعیت را شناسایی کنید

مشکلات توسط هر عضوی از سازمان قابل‌تشخیص است. بسته به جدیت آن‌ها باید به مدیر بخش یا منابع انسانی گزارش شوند. این گروه با اهداف بلندمدت که تعیین کرده‌اند، ممکن است از اهداف گروه اجرایی مطلع شوند. قبل از اقدام به اطلاع‌رسانی به بقیه سازمان، ابتدا جلسه‌ای را با همه­ طرف‌های درگیر، هماهنگ و برنامه‌ریزی کنید.

۲. به راه‌حل‌ها یا اقدامات بالقوه توجه داشته باشید

تمام راه‌حل‌های ممکن برای مشکل را پیش روی خود داشته و سابقه آن‌ها را ثبت کنید. طی جلسه‌ای آن‌ها را در مقابل گروه خود لیست کنید تا اعضای گروه بتوانند فعالانه در این روند شرکت کنند.

همچنین باید یک پیام برای آن‌ها ارسال کنید تا سابقه­ی پاسخ­های آن­ها ثبت شود. پس از راه‌حل‌های ذکرشده، موارد عملیاتی بالقوه را برای همه اعضای گروه لیست کنید تا تصمیم نهایی گرفته شود.

۳. مزایا و معایب هر گزینه را ذکر کنید

درباره­ی جوانب مثبت و منفی به‌طور گسترده بحث کنید تا ببینید کدام گزینه‌ها می‌توانند به مرحله تصمیم‌گیری برسند. وقت بگذارید و جوانب مثبت و منفی را عاقلانه محاسبه کنید تا ببینید آیا با اهداف شما با مواردی که موفقیت را با آن می‌سنجد همخوانی دارد.

۴. تصمیمی را که می‌خواهید ادامه دهید انتخاب کنید و نتایج را اندازه بگیرید

تصمیمی که می‌گیرید را یک تصمیم کوتاه و تأثیرگذار بدانید. خبر خوب این است که شما همیشه از تصمیماتی که می‌گیرید یاد خواهید گرفت، بنابراین عملکرد این تصمیم را پیگیری کنید تا نتیجه را با موافقان و موافقانی که ذکر کرده‌اید همسو کنید.

یادگیری از تصمیمات می‌تواند کمک زیادی به اتخاذ تصمیمات جدید به ما کند. ما هرروز تصمیم می‌گیریم، اما چگونه یاد بگیریم که یک انتخاب درست را انجام دهیم یا تصمیم درست بگیریم؟

ازآنچه می‌خواهید برای صبحانه بخورید گرفته تا انتخاب‌های مهم در محل کار، به‌ندرت متوقف می‌شویم و در مورد چگونگی تصمیم‌گیری‌های روزمره­ای که یاد گرفته‌ایم، فکر می­کنیم. ما نگاهی به یادگیری مبتنی بر تصمیم گرفته‌ایم تا بفهمیم چگونه انتخاب درستی انجام می‌دهیم.

یادگیری مبتنی بر تصمیم چیست؟

یادگیری مبتنی بر تصمیم می‌تواند در آموزش یا توسعه حرفه‌ای مورداستفاده قرار گیرد تا به فراگیران کمک کند تا شرایط را به‌درستی درک کنند و روند کار، مؤثرترین تصمیم‌گیری را انجام دهند.

در یادگیری معمولی مبتنی بر تصمیم، ابتدا دانش مشروط آموزش داده می‌شود. که این دانش در مورد این موضوع است که تحت چه شرایطی مفاهیم و رویه‌ها شکل می‌گیرند. بنابراین، درک مشکل و استراتژی‌های آن را به ما نشان می‌دهد.

معمولاً شما با یک مشکل و نقاط تصمیم‌گیری روبرو می‌شوید. با اطمینان از داشتن دانش شرطی صحیح، تصمیم صحیحی خواهید گرفت. در غیر این صورت، تصمیم شما باید دانش را تکرار کند و به شما کمک کند تا درک کنید چرا تصمیم شما نادرست است.

هنگامی‌که توانستید تصمیم صحیح و نحوه­ی اجرای آن را درک کنید، می‌آموزید که چگونه تصمیم خود را به بهترین نحو اجرا کنید.

حفظ تعامل در تمام مدت یادگیری تصمیم‌گیری به‌عنوان یک یادگیرنده بسیار مهم است. بدون تعامل، درک شما از روند کار بسیار محدودتر خواهد شد. برای دستیابی به نتایج یا هدف موردنظر، تصمیمات باید به‌صورت سیستماتیک و با استفاده از فرآیند آموخته‌شده اتخاذ شوند.

چرا باید از یادگیری مبتنی بر تصمیم استفاده کرد؟

استفاده از این نوع روش‌ها به‌طور واضح باعث بهبود نتایج یادگیری می‌شود. این کار همچنین بر روی انگیزه تأثیر فراوانی می­گذارد، از درگیری جلوگیری می‌کند و به شما اجازه می‌دهد تا زمان بیشتری برای انجام کار مؤثر داشته باشید.

هرچه تمرین بیشتری درروند تصمیم‌گیری انجام شود، تعارض کمتری خواهید داشت که بعد ازانجام این کار، اثری مانند اثر دومینو به خود خواهد گرفت. تصمیمات سریع‌تر برابر با بهره‌وری بیشتر و درنتیجه افزایش انگیزه برای ادامه­ی کار است که باعث می‌شود دستیابی به موفقیت یک‌به‌یک و سریع­تر­ صورت بگیرد.

همچنین تصمیم‌گیری بهتر باعث می‌شود تا دیگران به شما به‌عنوان یک تصمیم‌گیرنده، اعتماد و احترام بیشتری بگذارند و به‌عنوان شخصی که فرایند را هدایت می‌کند، به شما کمک می کند به آنچه که می خواهید برسید.

مشکلات چیست؟

واضح است که می‌توان با استفاده از روش‌های مختلف تصمیم‌گیری را آموزش داد. بااین‌حال، مهم است که درک کنیم فراگیران باید برای آموزش مؤثر باشند. استفاده از روش‌های مختلف برای آموزش آنلاین، یادگیری ترکیبی یا فن‌آوری غوطه‌وری ، راه‌های عالی برای درگیر کردن یادگیرنده است.

این موضوع  مهم است که حتی پس از تصمیم‌گیری مؤثر، فراگیران از “میانبرهای ذهنی” استفاده نکنند. این میانبرها باعث سریع‌ شدن تصمیم‌گیری می‌شود، اما این تصمیم­گیری عجولانه می‌تواند منجر به قضاوت اشتباه و درک نادرست از مشکل و روند کار شود. این موضوع اساساً آموزش را بی‌اثر می‌کند، اما قابل‌درک است که چرا این اتفاق به‌راحتی می‌افتد.

میانبرهای ذهنی می‌توانند همراه با اعتمادبه‌نفس بیش‌ازحد باشند. درحالی‌که ممکن است به نقطه‌ای از تفکر برسید، دقیقاً می‌دانید که چگونه تصمیمات مؤثر اتخاذ کنید و می‌توانید به‌سرعت به یک انتخاب دست‌یابید، این امر می‌تواند منجر به قضاوت نادرست و مشکلات بعدی شود. چیزی که می‌تواند اعتماد و احترام شما به‌عنوان یک تصمیم‌گیرنده را از بین ببرد.

رویکرد مناسب برای آینده؟

تصمیم‌گیری بیش ازآنچه فکر می‌کنیم وجود دارد و درک فرآیند دستیابی به موفقیت در این مسیر مهم است. یادگیری مبتنی بر تصمیم می‌تواند تأثیر زیادی داشته باشد، و کارمندان را به تصمیم‌گیرندگان سریع‌تر، مطمئن‌تر و مؤثر تبدیل می‌کند.

با کاهش یکنواختی و متناسب‌سازی آموزش، افراد حرفه‌ای بیشتری باید آن را در چارچوب یادگیری و توسعه خود در نظر بگیرند.

کلام آخر

ما هرلحظه در تمام جوانب زندگی خود در حال تصمیم‌گیری هستیم که به مدیریت این تصمیمات نیاز داریم تا بتوانیم بهره‌وری خود را افزایش دهیم. ما برای اینکه بتوانیم تصمیمات درستی بگیریم نیاز به مهارت‌های مکملی داریم که بتواند به ما کمک کند تا تصمیم‌های درستی بگیریم.

این مهارت‌ها شامل: بینش، خلاقیت، رهبری، استدلال، هوش هیجانی، مدیریت زمان، حل مسئله و کارگروهی هستند که با کمک آن‌ها می‌توان روند تصمیم‌گیری را سریع‌تر نمود تا بتوان به کمک آن تصمیمات درست در زمان درست گرفت.

شما می‌توانید برای تصمیم‌گیری یک‌روند را طی کنید تا بتوانید تصمیمات درست را اتخاذ کنید که عبارت‌اند از:

شناسایی شرایط

توجه به راه‌حل‌ها یا اقدامات بالقوه.

ذکرمزایا و معایب هر گزینه

تصمیمی را که می‌خواهید ادامه دهید انتخاب کنید و نتایج را اندازه‌گیری و ارزیابی کنید.

شما چگونه تصمیم می گیرید؟ آیا دوست دارید تصمیمات درستی در زندگی خود بگیرید؟

دیدگاهتان را بنویسید