زمان مطالعه: 7 دقیقه ۱۰ ویژگی یک سخنران حرفه‌ای می خواهید سخنران حرفه‌ای شوید؟ با تمرین و پشتکار فراوان،…" /> زمان مطالعه: 7 دقیقه ۱۰ ویژگی یک سخنران حرفه‌ای می خواهید سخنران حرفه‌ای شوید؟ با تمرین و پشتکار فراوان،…" />

۱۰ ویژگی یک سخنران حرفه‌ای

خانه » بلاگ » ۱۰ ویژگی یک سخنران حرفه‌ای
۱۰-ویژگی-یک-سخنران-حرفه‌ای

فهرست عناوین

۱۰ ویژگی یک سخنران حرفه‌ای

می خواهید سخنران حرفه‌ای شوید؟ با تمرین و پشتکار فراوان، ویژگی‌های یک سخنران حرفه‌ای و خوب را به عادت‌های روزمره خود تبدیل کنید و از آنها در ارائه سخنرانی‌ها نیز استفاده کنید. با به کار بستن ۱۰ ویژگی این مقاله می‌توانید در مسیر تبدیل شدن به یک سخنران حرفه‌ای گام موثری بردارید.

هر سخنران حرفه‌ای که در جهان می شناسید، از همان روز اول یک سخنران حرفه‌ای و خوب نبوده‌است! آنچه باعث شده این‌روزها برخی از سخنرانان و حتی صاحبان کسب‌ و کار به شهرت و محبوبیت بیشتری برسند، تلاش آنها برای تبدیل شدن به یک سخنران حرفه‌ای بوده‌ است. سخنران حرفه‌ای این  ۱۰ ویژگی را در زندگی شغلی و شخصی خود دارد:

۱- یک سخنران حرفه‌ای، اعتماد به‌ نفس دارد

اعتماد به نفس در سخنرانی، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. آنچه باعث می‌شود اعتماد به نفس انسان در انجام کاری افزایش یابد، انجام مداوم و پیوسته آن عمل است یعنی تکرار. یک آشپز ماهر اعتماد به نفس زیادی برای طبخ غذا دارد در حالی که ممکن است، هنگام رانندگی اعتماد به نفس پایینی داشته باشد و یا حتی درجاتی از ترس را نیز تجربه کند.

البته داشتن کمی اضطراب یا ترس برای سخنرانی کاملا طبیعی است و حتی می­تواند به شما کمک هم بکند! فقط کافیست بتوانید ترس خود را بشناسید و آن را بپذیرید سپس علت و ریشه ترس را شناسایی کنید تا بتوانید با تمرین های مناسب فرمان کنترل آن را در دست خود بگیرید.

با تکرار و تمرین زیاد و با غلبه بر ترس و اضطراب، اعتماد به نفس خود را بازیابی می‌کنید. هنگام سخنرانی نیز با کمک تکنیک‌هایی همچون تصویرسازی و تلقین مثبت می‌توانید با مخاطبان احساس نزدیکی بیشتری داشته باشید و اعتماد به نفس بالایی را تجربه کنید.

مقاله اعتماد به نفس در سخنرانی را از دست ندهید.

۲- یک سخنران حرفه‌ای، وقت‌شناس است

مدیریت زمان، یکی از ویژگی‌ های یک سخنران حرفه‌ای است. وقت‌ شناسی و مدیریت زمان از آنجایی برای یک سخنران حرفه‌ای اهمیت دارد که او با افراد زیادی در ارتباط است.

اگر به موقع به جلسه سخنرانی نرسید یا سخنرانی را بیشتر از زمان تعیین شده ادامه دهید، حق تعداد زیادی از مخاطبان خود را در این زمینه ضایع کرده‌اید. در این صورت علاوه بر آنکه توجه و همراهی مخاطب را در حین سخنرانی از دست می‌دهید، مقبولیت خود را در بین آنها نیز تا حدود زیادی کاهش می‌دهید.

بنابراین تلاش کنید با برنامه‌ ریزی منظم، خود را سر وقت به جلسه سخنرانی برسانید، حتی توصیه می‌شود سخنرانان زودتر از دیگران به محل سخنرانی بروند تا هم تجهیزات فنی سالن را یکبار دیگر چک کنند و هم اینکه هنگام ورود حضار، با آنها چند لحظه‌ ای خوش‌ و بش و احوالپرسی کنند. این کار تاثیر زیادی در کاهش استرس و همچنین شناخت مخاطبان دارد.

مقاله ی مدیریت زمان در سخنرانی را حتما مطالعه کنید.

۳- یک سخنران حرفه‌ای، بدون تپق و لهجه صحبت می‌کند

نداشتن لهجه و ادای صحیح کلمات، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. یک سخنران خوب و تاثیرگزار صدایی رسا، واضح و بدون لرزش دارد و با انرژی صحبت می­‌کند.

هیچ شنونده‌­ای دوست ندارد به صحبت‌­ های فردی که صدایی آهسته، نامفهوم و خسته دارد، گوش کند. هنگام سخنرانی سعی کنید آرام و شمرده صحبت کنید، کلمات و حروف را به درستی ادا کنید تا هنگام سخنرانی کمتر تپق بزنید. نیازی نیست صدای خود را تغییر دهید!

خودتان باشید، اما یکنواخت صحبت نکنید؛ بعضی از عبارت‌ ­ها را با صدای بلندتر و برخی دیگر را با صدایی آهسته بیان کنید، با این کار توجه مخاطب بیشتر به شما جلب می­‌شود! اگر لهجه دارید تا می‌توانید به صدا و فیلم‌ های سخنرانان دیگر گوش کنید تا گوش و ذهن شما با ادای استاندارد کلمات آشنا شوند.

مقاله مدیریت لهجه در سخنرانی را از دست ندهید.

۴- یک سخنران حرفه‌ای، ظاهری آراسته دارد

انتخاب پوشش متعارف و آراسته، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. اینکه در سخنرانی خود با پوشش رسمی حاضر شوید یا یک لباس اسپرت و راحت‌ تر می‌تواند به مخاطبان شما بستگی داشته باشد. سن و سال، موقعیت اجتماعی، طرز فکر، سطح فرهنگی مخاطبان و حتی ویژگی‌های اقلیمی محل سخنرانی می‌تواند نوع پوشش شما را تعیین کند.

بطور کلی سعی کنید در انتخاب پوشش خود انعطاف‌ پذیر باشید، فارغ از اینکه چه نوع پوششی را انتخاب می‌کنید، در هر صورت استفاده از لباس‌ های تمیز، مرتب و اتو خورده یک اصل اساسی است. البته آراستگی دامنه وسیعی دارد و می‌تواند شامل مدل مو و حتی رنگ موی سخنران نیز بشود!

 

۵- یک سخنران حرفه‌ای، با مخاطب ارتباط چشمی دارد

استفاده از ارتباط چشمی متناسب، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. حتما با مخاطبان خود ارتباط چشمی برقرار کنید؛ یعنی سعی کنید تا حد امکان در طول سخنرانی خود به تک­ تک آنها نگاه کنید و نگاه خود را بین همه به طور مساوی تقسیم کنید و فقط به یک گوشه سالن یا یک شخص خاص نگاه نکنید.

داشتن ارتباط چشمی با همه افراد در هنگام صحبت هم به اعتماد به نفس شما کمک میکند و هم به مخاطب این پیام را القا میکند که به شما توجه میکنم، و همین ارتباط چشمی باعث جلب توجه مخاطب در طی سخنرانی شما میشود.

اگر فقط به یک یا دو سه نفر نگاه کنید در طی سخنرانی هم تعداد خیلی زیادی از مخاطبین را از دست میدهید و کم کم توجه مخاطب به حواشی میرود و هم خودتان استرس بیشتری میگیرید.

همیشه لبخند به لب داشته باشید، لبخند هم چهره شما را زیباتر نشان می­‌دهد و هم اینکه به مخاطبان این پیام را می­‌دهد که شما کاملا به کارتان مسلط هستید و اضطراب ندارید. از طرفی مخاطبان با دیدن لبخند شما بیشتر تحت تاثیر قرار می­‌گیرند و برای شنیدن حرف ­هایتان اشتیاق بیشتری خواهند داشت.

مقاله ی ارتباط چشمی را حتما مطالعه کنید.

 

۶- یک سخنران حرفه‌ای، شروع و پایانی جذاب دارد

داشتن آغاز و پایانی جذاب برای سخنرانی، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. سخنرانی خود را جالب و هیجان‌ ­انگیز شروع کنید. یک سوال جالب بپرسید، به نکته جالبی که به سخنرانی­ تان مربوط است اشاره کنید، یا سخنی از بزرگان بگویید و آن را به سخنرانی­ تان ارتباط دهید.

زیرا اکثر مخاطبان در همان لحظات آغاز صحبت ­هایتان شما را قضاوت می­کنند و تصمیم می­گیرند آیا به ادامه صحبت­ها گوش کنند یا نه. پس تا می‌توانید در نخستین دقایق شروع سخنرانی همراهی و حمایت آنها را جلب کنید.

به همان اندازه که شروع هیجان‌­ انگیز یک سخنرانی مهم است پایان خوب آن هم تاثیر زیادی در ذهن مخاطب دارد. در پایان سخنرانی از صحبت­‌های خود نتیجه ­‌گیری کنید؛ این نتیجه‌­ گیری می­‌تواند در قالب پاسخی جالب به سوال آغازین یا به­‌ عنوان یک راهکار خلاقانه برای یک مسئله باشد.

حتی می ­توانید در پایان ارائه خود، باز هم در ذهن شنوندگان سوالات بیشتر و جالب ­تری ایجاد کنید. استفاده از یک فیلم یا کلیپ کوتاه نیز به عنوان حرف آخر گزینه خوبی است.

مقاله شروع سخنرانی را مطالعه کنید.

 

۷- یک سخنران حرفه‌ای، از زبان بدن خود استفاده می‌کند

استفاده از زبان بدن، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. هنگام سخنرانی از «زبانِ بدن» خود استفاده کنید. از حرکت دست‌­ ها، سر و اعضای صورتتان به موقع و به‌­ جا استفاده کنید.

مطمئن باشید سخنرانی که در یک گوشه می‌­ایستد و با دست­‌ هایی که توی جیبش قرار داده از روی متنی سخنرانی خود را انجام می­‌دهد، هیچ­‌ گاه نمی­‌تواند توجه افراد را به خود جلب کند و همه خیلی زود از صحبت‌­ های او خسته می­‌شوند.

مقاله زبان بدن کمک می‌کند، تا بتوانید از ارتباط غیر کلامی در سخنرانی خود بیشتر استفاده کنید.

۸- یک سخنران حرفه‌ای با مخاطبان خود صمیمی است

صمیمیت و همدلی با مخاطب، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. معمولا سخنرانی که خشک و رسمی صحبت می‌کند شانس کمتری برای تاثیرگذاری در مخاطب دارد. اثربخشی کلام سخنران ارتباط مستقیمی با میزان مقبولیت او در میان دیگران دارد.

مخاطبان معمولا کلام و بیان افرادی را می‌پسندند که برایشان خوشایند و محبوب باشند. بنابراین در قدم اول همواره لبخند به لب داشته باشید، لبخند شما هم نشان‌ دهنده اعتماد به نفس تان است و هم اینکه می‌تواند تا حد زیادی اضطراب و استرس لحظات آغازین سخنرانی را کاهش دهد.

سعی کنید با توجه به شناختی که از مخاطبان به دست آورده‌اید، با آنها ارتباط نزدیک و دوستانه برقرار کنید. مثلا از تجربیات مشترک صحبت کنید، درباره دغدغه‌های آنها مطلبی بگویید و یا حتی با یک شوخی یا لطیفه آنها را بخندانید. بد نیست در این زمینه به تکنیک‌های ذهن‌ خوانی نیز توجه کنید تا بتوانید حس همدلی و درک متقابل را بین خودتان و مخاطب افزایش دهید.

احساس صمیمیت در مخاطب با برقراری ارتباط چشمی و توجه هم ایجاد میشود…

 

۹- یک سخنران حرفه‌ای، فکر همه چیز را کرده‌ است!

پیش‌ بینی امور غیر منتظره، مثل رفتن برق، اختلال در سیستم صوتی و تصویری  سالن و…. یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است. درست است که کار اصلی شما سخنرانی است، اما به وقایع و ابزارهای زیادی برای سخنرانی لازم دارید، که باید به آنها نیز توجه کنید.

استفاده از اسلایدها، فیلم و عکس‌ های جالب و حرفه‌ای می‌تواند جذابیت سخنرانی شما را دوچندان کند، به شرط آنکه همه تجهیزات درست کار کنند و همه چیز به خوبی پیش برود. بنابراین به نفع خودتان است که پیش از آغاز سخنرانی تمام تجهیزات صوتی و تصویری سالن را چک کنید.

همچنین بهتر است از فایل ارائه خود چند نسخه پشتیبان در قالب‌ های مختلف مانند عکس و… هم تهیه کنید. کلیه فیلم‌ ها و تصاویر مورد استفاده خود را نیز به صورت جداگانه همراه داشته باشید.

و در صورت به وجود آمدن هر مشکلی یک سخنران حرفه‌ای باید بتواند بدون اسلاید و هر گونه تجهیزاتی به سخنرانی خود ادامه دهد و توجه مخاطبین را حفظ کند.

۱۰- یک سخنران حرفه‌ای زیاد تمرین می‌کند

تمرین و آموزش مداوم، یکی از ویژگی‌ های سخنران حرفه‌ای است.  برخی گمان می‌کنند سخنرانی یک ویژگی ذاتی است، در صورتی که سخنرانی یک مهارت کاملا اکتسابی است و مانند تمام مهارت‌ های دیگر نیاز به تکرار و تمرین فراوان دارد. البته برخی از ویژگی‌ های ذاتی و ذهنی افراد می‌تواند کیفیت و کمیت این تمرین‌ ها را کاهش و یا افزایش دهد.

در هر صورت تمام سخنرانان حرفه‌ ای جهان زمان زیادی را برای تمرین کردن وقت صرف کرده‌اند. این تمرین‌ ها صرفا محدود به روش‌ های ارائه سخنرانی نمی‌شود. هر سخنران حرفه‌ای باید در کنار مهارت سخنرانی، مهارت‌ های زیادی را بیاموزد از تقویت حافظه و تمرکز گرفته تا رفع خجولی و صحبت کردن بدون لهجه و… همگی ابزارهایی هستند که یک سخنران حرفه‌ای به آنها نیاز دارد.

بطور کلی در هر حرفه و شغلی که با آن سروکار دارید نیاز هست که بطور پیوسته اطلاعات و دانش خود را به روز کنید یا با آموزش‌ های جدیدتر توانمندی‌ های خود را بالا ببرید و سخنرانی کردن نیز از این قاعده مستثنا نیست.

 

همین حالا!

برای موفقیت و حرفه ای بودن باید مانند حرفه ای ها رفتار کنید. همین حالا درباره این ۱۰ ویژگی فکر کنید و درباره آنها مطالب بیشتری بخوانید. برای آنکه تبدیل به یک سخنران حرفه‌ای شوید همواره خود را در معرض آموزش و تمرین قرار دهید.

 

دیدگاهتان را بنویسید